• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 13:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné umístit rozvaděč do šatny?

Started by Radek KOVARIK, 12.12.2005, 06:48

previous topic - next topic

Radek KOVARIK

Neni proti nejakym bezpecnostnim predpisum umisteni domovniho rozvadece v satne v prizemi na stene tlousce 20 cm, ktera sousedi s prizemni koupelnou? Stena bude zhotovena z derovanych cihel. Nejlepe by se mi hodilo umisteni v miste, kde na druhe strane v koupelne je sprchovy kout, ale nevim zda-li tato varianta je bezpecna z hlediska moznosti zatekani vody pri nejake netesnosti v obkladu?

Štefan Beláň

12.12.2005, 21:04 #1 Last Edit: 10.05.2016, 08:35 by Miroslav Minařík
<p>Z hlediska norem je minimální krytí rozvodů v koupelnách (zóna 1) 5cm, tj. síla stěny za rozvodnicí musí být minimálně 5 cm, což je technicky dost obtížné. Proto doporučuji zachovat sílu stěny  min. 10cm.  Pokud máte stěnu 20cm, můžete rozvodnici zapustit max. 15cm - doporučuji max. 10cm. </p><p></p><p>Jestli je sousední místnost koupelna nebo sprcha je z pohledu ČSN 33 2000-7-701 stejné (zóna 1).</p>
Chránič chrání - jistič jistí.

Reportér

Technický přesun
Diskuse na téma rozvaděč v šatně je zde!
Svá upozornění a tipy mi můžete zasílat pro zpracování na adresu reporter@... tt24.cz

Miroslav Minařík

Tedy intuitivně a z praxe, bez ohledů na normy mi všechny krámy před rozvaděčem rozčilují. Když vypadne náhodou proudový chránič, tak vždy v tom okamžiku kdy to nejméně potřebuji. Pokud je před rozvaděčem "odložený krám", tak mne to nebetyčně vytáčí, tedy pokud ho nemám kam dát abych se dostal do rozvaděče.

Dovedu si představit jak bych asi udělal "letecký den" v šatníku před rozvaděčem.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Patrik Dedík

Nebudem zakladat otazku novu, len sa spytat je mozne technicky umiestnit rozvadzac do vstavanej skrine? Ja si myslim ze nikoli, aj ked uz som to takto videl a bez problemov.
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A
Projektovanie E2/A
El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov

pdedik@centrum.sk

Milan Hudec

Quote from: Patrik Dedík on 28.01.2017, 12:19
Nebudem zakladat otazku novu, len sa spytat je mozne technicky umiestnit rozvadzac do vstavanej skrine? Ja si myslim ze nikoli, aj ked uz som to takto videl a bez problemov.

Proboha proč by měl být rozvaděč ve skříni (zle)

Patrik Dedík

Aby im to nespatilo interier napr. Neviem preco to tam davaju
Projektovanie E2/A

pdedik@centrum.sk

Zdenek Hejčl

Hmmm, standartně je to třeba v mobilhaimech dovezených z UK....
Jen malý rozvaděček, chránič 32A a pár jističů. Žádná izolační podložka.  (zle)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Bocek

Quote from: Patrik Dedík on 28.01.2017, 12:19
[/b]

Projektovanie E2/A

Technicky je možné realizovat různé hovadiny. Je ale otázkou, zdá je to moudré a zdá je to průchodné legislativou. Rozvaděč je VTZ a na jeho umístění jsou snad nějaká pravidla.

Nedávno jsem prováděl servisní zásah na opravu nefunkčního boileru. Slušná vilka s parkovacím přístřeškem. Elměr jsem našel, také podružný rozvaděč v domu pod velkým zrcadlem, ale scházel ještě další rozvaděč. Majitelka 10 roků rozvedená s 20 ti letým synem.
Nakonec jsme jej našli na stěně u parkovacího přístřešku, ale totálně zarostlý břečtanem. Museli jsme vystříhat hodně dřeva, až jsme jej vysvobodili.

Další případ ve "vietnamské" restauraci umístěné v obchodním centru. Kontroloval jsem všechny rozvaděče v "butikách". Rozvaděč 80 x 160 zamaskovaný sadrokártonem a na něm ještě reklamní tabule....

V RD rozvaděč v technické místnosti, jediný pro velký RD, založený regálem až do stropu plným klunkrů. Nešlo tepelné čerpadlo. Majitel s vš vzděláním....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Patrik Dedík

Quote from: Jan Bocek on 28.01.2017, 20:54
[/b]

Projektovanie E2/A

Technicky je možné realizovat různé hovadiny. Je ale otázkou, zdá je to moudré a zdá je to průchodné legislativou. Rozvaděč je VTZ a na jeho umístění jsou snad nějaká pravidla.

Nedávno jsem prováděl servisní zásah na opravu nefunkčního boileru. Slušná vilka s parkovacím přístřeškem. Elměr jsem našel, také podružný rozvaděč v domu pod velkým zrcadlem, ale scházel ještě další rozvaděč. Majitelka 10 roků rozvedená s 20 ti letým synem.
Nakonec jsme jej našli na stěně u parkovacího přístřešku, ale totálně zarostlý břečtanem. Museli jsme vystříhat hodně dřeva, až jsme jej vysvobodili.

Další případ ve "vietnamské" restauraci umístěné v obchodním centru. Kontroloval jsem všechny rozvaděče v "butikách". Rozvaděč 80 x 160 zamaskovaný sadrokártonem a na něm ještě reklamní tabule....

V RD rozvaděč v technické místnosti, jediný pro velký RD, založený regálem až do stropu plným klunkrů. Nešlo tepelné čerpadlo. Majitel s vš vzděláním....

Pan Bocek je to blbost, ale ako pisem videl som a dokonca na to bola revizia a kladna a tak isto kolaudacia bola kladna. Neviem co si mam o tom myslet.
Projektovanie E2/A

pdedik@centrum.sk