• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Používáte ČSN online?

Started by eboss, 01.01.2009, 11:01

previous topic - next topic

ALCR

08.01.2009, 20:06 #54 Last Edit: 08.01.2009, 20:13 by ALCR
Quote from: ALCR on 08.01.2009, 10:35

Používám standardně Firefox www.mozilla-europe.org/cs/firefox/, přístup na ČSN on-line, přihlášení a stahování norem OK, při pokusu o otevření normy mi to opakovaně i přes různé pokusy hlásilo jak již jsem psal "Vaše přihlášení vypršelo. Je nutné se znovu přihlásit na server.", nesnáším z mnoha důvodů Internet Explorer, ale v zoufalství jsem se zkusil přihlásit přes IE a světe div se, po přihlášení mi soubory stažené přes Firefox šli otevřít i tisknout, tak mě napadlo co se stane když se odhlásím a opět přihlásím přes Firefox a světe div se je to OK a již jde soubory otvírat i tisknout i při přihlášení přes Firefox, zkusil jsem stáhnout novou normu a opět otevření i tisk OK, odhlásil jsem se a paradoxně mi funguje i tisk i když by neměl  :o (zřejmě jsem to aktivoval přes IE a teď to nějaký čas bude aktivní i bez přihlášení, ale připojení na internet musí být pro tisk aktivní).

Co se týče tisku silně mě štve a nechápu proč je zakázána volba výběru sudých a lichých stran která je nutná pro oboustranný tisk pro ty co nemají tiskárnu s duplexem  >:(.
Elektromechanik el. zařízení §6+8
Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A
--------------------------------------------------
Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňování českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.

Ivan Polínek

Tak mám další postřeh:
při stahování přes FF3 normu stáhnu ale neotevřu,
při stahování přes IE7 normu stáhnu a otevřu
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu

Miroslav Minařík

Elektrická dobroto!  (jupi)

Opravdu jsem zašel do sklepa a vyhrabal Internet Explorer. Sfoukl jsem letitý prach, který se rychle nasbíral na mnou odložených zbytečnostech a hle!

Čtu a tisknu!  (funny)
Takže zase Bill Gates vyhrál ....
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

ALCR

08.01.2009, 21:13 #57 Last Edit: 08.01.2009, 21:28 by ALCR
Doufám, že to napraví, Firefox je lepší než IE, ale zřejmě stačí se jednou přihlásit přes IE a pak to bude aktivní 14 dní i ve Firefox.

Napsal jsem na email ČSN on-line, že to zlobí ve Firefox, mají napsáno, že ho podporují tak ať se snaží, taky jsem jim napsal dotaz, proč je u tisku zakázána volba výběru sudých a lichých stran, která je nutná pro oboustranný tisk pro ty co nemají tiskárnu s duplexem a vůbec volby tisku jsou nesmyslně osekány.

www.mozilla-europe.org/cs/firefox
Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňování českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.

Ivan Polínek

Je to zvláštní, nic jsem nedělal a už to funguje  i v "lišce". Že by se na druhé straně probudili. Nezkoušel někdo Operu?
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu

Miroslav Minařík

08.01.2009, 23:05 #59 Last Edit: 08.01.2009, 23:59 by Miroslav Minařík
Tak tisk na virtuální tiskárnu dovolen není. Což není překvapením ale vadí mi, že ...
... nejdou vytisknou dvě stránky na jednu stranu A4! To není příliš šetrné enviromentu!  (norm)

Povoleno není také předčítání textu.
To mi ovšem nevadí, snad proto, že si před spaním nechám předčítat zcela jiná témata  (dance)
.

....

ALCR

Co se týká problému s otvíráním stažených pdf souborů norem a hláškou "Vaše přihlášení vypršelo. Je nutné se znovu přihlásit na server." je to zabezpečením, Firefox považuje server ČSN on-line za potenciálně nebezpečný a nedovolí mu skrytou komunikaci nutnou pro otevření a tisk souborů. Je nutno v Ovládací panely>Připojení k síti a Internetu>Možnosti internetu>Zabezpečení> vložit server https://csnonline.unmz.cz do Důvěryhodné servery

Co se týče toho proč otvírání a tisk funguje v Internet Explorer i bez tohoto zásahu, je to zřejmě tím, že Internet Explorer je z hlediska bezpečnosti děravý jak ementál (proto ho mimo mnoha dalších důvodů nepoužívám) a skrytá komunikace a manipulace mu nijak nevadí.

Co se týče toho, že to někomu funguje i ve Firefox bez jakéhokoliv zásahu, tak je to zřejmě tím, že má ve Firefox vypnuté zabezpečení :o.

ALCR

Zřejmě administrátoři přesunuli vše po mém předchozím příspěvku do nového tématu, tak jen pro pořádek najdete to zde.
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,10909.msg75738.html#msg75738

ještě malý dodatek k mému předchozímu příspěvku po někom to chce server vložit jako https://csnonline.unmz.cz a po ostatních jako http://csnonline.unmz.cz

Mirek Karel

Díky podrobnému a přesnému výkladu pana ALCR už jistě všem chodí přístup na server CSNI.
Já jsem s tím také chvilku zápasil,ale když jsem se bez problémů přihlásil IE tak jsem začal nastavovat Firefox a došel rovněž až k povoleným serverům.
Nastal ale problém jiný :
Jelikož cestuji všude s noťasem,pomalu se ze mě stal závislák,,a mám mobilní připojení na internet,považoval jsem za zbytečnost přístup s možností tisku a zaplatil jsem pouze 1000 Kč za roční přístup on-line.
Zaregistroval jsem se v kanceláři na svém pevném PC a poprvé otevřel pár norem,jen tak na ukázku,že je vše OK.
Teď sedím doma,kde mám další PC  a zmíněný noťas.Po připojení se objeví se hláška: Přesáhl jste limit počtu počítačů,pokračujte na předešlém PC.Nevím,asi jsem pozorně nečetl podmínky,ale považuji to za něco zcela absurdního.Když se budu chtít podívat na nějakou normu,tak musím cestovat do kanceláře.Nemám co bych dodal,jen radu :zaregistrujte se na počítači,který používáte nejčastěji.
Jinak administrátor serveru dělá mrtvého brouka.

Miroslav Minařík

Quote from: Mirek Karel on 13.01.2009, 20:34....Zaregistroval jsem se v kanceláři na svém pevném PC a poprvé otevřel pár norem,jen tak na ukázku,že je vše OK.
Teď sedím doma,kde mám další PC  a zmíněný noťas.Po připojení se objeví se hláška: Přesáhl jste limit počtu počítačů, pokračujte na předešlém PC. Nevím,asi jsem pozorně nečetl podmínky, ale považuji to za něco zcela absurdního. Když se budu chtít podívat na nějakou normu, tak musím cestovat do kanceláře. Nemám co bych dodal, jen radu: zaregistrujte se na počítači, který používáte nejčastěji.
Jinak administrátor serveru dělá mrtvého brouka.

Víte, kdybyste si o tom něco přečetl. Toto my všichni víme. A je docela jasné proč jsou všechna ta omezení.
Zde jsou základní údaje.
http://elektrika.cz/data/clanky/od-roku-2009-csn-dostupne-pro-kazdeho

Já jsem to věděl, proto mám ten přístup na laptopu. Jinak zkuste poslat váš registrační email na ČNI, že potřebujete změnit konfiguraci PC. Pokud již skončila fronta žádostí určitě to resetují a nastavíte si to na jiném stroji.
.

....

Štefan Beláň

Chránič chrání - jistič jistí.

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 13.01.2009, 20:41
Víte, kdybyste si o tom něco přečetl. Toto my všichni víme. A je docela jasné proč jsou všechna ta omezení.

No ale ono to tak funguje i v rámci jednoho počítače. Kolegovi se stalo že se poprvé přihlásil když byl přihlášen kvůli instalaci jako správce počítače a teď když je přihlášen na svém pracovním účtu na tomtéž počítači tak ho to posílá též na předchozí počítač a správce serveru dělá též mrtvého brouka. A věstník v pdf místo databáze je taky krok k nepoužitelnosti.

Nemáte někdo informace jak by přístup šel rozchodit na Linuxu? Mě by se to docela hodilo protože server mám nad pracovním stolem a nevypínám ho takže když něco potřebuji tak bych to měl před nosem.

Mirek Karel

13.01.2009, 20:55 #66 Last Edit: 07.02.2009, 00:27 by Fuk Tomáš
Zkusím reset až pomine fronta nových uživatelů.
Jsem ze staré školy a věřte, že nemám v úmyslu nějak něco obcházet.
VždYŤ tento přístup k normám po tolika letech je opravdu revoluční.

Vaše poznámka: To my přeci všichni víme, promiňte ale trochu se mi nelíbí.
Také vás nenapadlo, že ve Firefoxu se musí povolit zmíněný přístup k serveru.
Nic ve zlém, nikdo není neomylný a tento skvělý server, teď myslím elektriku to dává pod Vaším vedením, všem najevo.

Štefan Beláň

Má odpověď na úvodní otázku - nepoužívám a si nikdy nebudu používat. Je to další chyták na uživatele. (norm) (dabel)
Chránič chrání - jistič jistí.

Miroslav Minařík

.

....

Miroslav Minařík

Quote from: Mirek Karel on 13.01.2009, 20:55
Děkuji za odpoveď,
zkusím reset až pomine fronta nových uživatelů.
Jsem ze staré školy a věřte, že nemám v úmyslu nějak něco obcházet.
VždYŤ tento přístup k normám po tolika letech je opravdu revoluční.

Vaše poznámka: To my přeci všichni víme, promiňte ale trochu se mi nelíbí.
Také vás nenapadlo, že ve Firefoxu se musí povolit zmíněný přístup k serveru.
Nic ve zlém, nikdo není neomylný a tento skvělý server, teď myslím elektriku to dává pod Vaším vedením, všem najevo.

Omlouvám se za špatné vyjádření. Ale právě kvůli této informaci jsem si na ČNI došel osobně. A pro upozornění všem jsme to uveřejnili hned zkraje roku. Samozřejmě, že nikdo není neomylný, dokonce mám pocit, že nikdo nemá tolik omylů co já sám  (cryi)
.

....

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 14.01.2009, 10:25
Samozřejmě, že nikdo není neomylný, dokonce mám pocit, že nikdo nemá tolik omylů co já sám  (cryi)

Ten pocit znám, ale horší by bylo kdyby člověk měl pocit že je naprosto neomylný. To by bylo daleko nebezpečnější. Takže je to vlastně naprosto v pořádku.  ;).

František Šohajda

Normy by měli mít něco jako kód nebo li zakódované heslo s přístupem třeba na flešce /cena je už dnes minimální!!/ aby si mohl uživatel /ten kdo zaplatil/ se podívat na normy třeba od zákazníka...dnes je připojený k netu každý a když člověk něco neví , tak si sednout k PC dát heslo na flešce a podívat se !
To to vidím jako velký nedostatek  !! >:(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...