• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 22:09

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je pravda, že od 1.2.2009 bude centrální proudový chránič pro celý RD?

Started by Patrik Ištok, 19.01.2009, 11:12

previous topic - next topic

František Šohajda

V místnostech pro lékařské účely je to jasné..
Co ale v ostatních místnotech..v normě jsem to nikde neviděl....a výrobce to dříve míval jednou za 3 měsíce ale teď to nějak nepíšou....u Moelleru jsem to viděl jednou za rok!....
:(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

ALCR

Quote from: František Šohajda on 19.01.2009, 17:44
V místnostech pro lékařské účely je to jasné..
Co ale v ostatních místnostech v normě jsem to nikde neviděl....a výrobce to dříve míval jednou za 3 měsíce ale teď to nějak nepíšou....u Moelleru jsem to viděl jednou za rok!....
:(

Výrobci mají povinné různé intervaly testovaní, většinou min. 1x za měsíc, min. 1x za půl roku má OEZ Letohrad a Moeller má u řady PHF7 min. 1x ročně (u zbytku řad má Moeller min. 1x za měsíc) intervaly testování jsou uvedeny přímo na těle chrániče , nebo v letáku přiloženému k chrániči.
Elektromechanik el. zařízení §6+8
Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A
--------------------------------------------------
Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňování českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.

Michal Hudeček - BONEGA

Quote from: Jiří Schwarz on 19.01.2009, 13:09
Snem výrobce je možná chránič na každém okruhu, ale co by to stálo a kolik místa by bylo třeba navíc?

Zajímalo by mne jménem firmy BONEGA, který z následujících přístrojů by problém s použitím chrániče na každý okruh dle vašeho názoru řešil lépe v případě, že by byl skutečně uveden na trh (ani jeden z nich dosud nebyl nikdo schopný vyvinout):

• jednomodulový proudový chránič (tedy ve standardní velikosti jističe)

• jednomodulový proudový chránič s nadproudovou ochranou (tedy jistič+chránič ve standardní velikosti jističe)

Děkujeme za jakékoliv podněty

SMILEK

Quote from: Patrik Ištok on 19.01.2009, 11:56
... pro elektroinstalaci zahradního domku, určeného k trvalému bydlení (výminek:-), který obsahuje dvě místnosti a koupelnu by mohlo být rozumným řešením z hlediska bezpečnosti použití cca 3 chráničů - jednoho na spotřebiče v koupelně a kuchyni, druhého na ostatní zásuvky (s uvažovaným zapojením lednice) a třetího dle potřeby - třeba na světla.

V tomto případě bych si dovedl dobře představit i jeden centrální chránič (nebo dva, aby si výminkáři při poruše nezlomili tu nohu  ;)).
Obecně bych v klasickém RD preferoval použití dvou chráničů (jeden pro světelné okruhy a druhý pro zbytek instalace), neboť světla se v případě incidentu se zásuvkovými spotřebiči mohou hodit (pro účely ošetření zraněného, odpojení přívodů pro nalezení poruchy, apod.) a naopak. Kupodivu přicházím do styku s mnoha instalacemi s centrálním RCD (s více spotřebiči typu spínaných zdrojů, přímotopů, klimatizací) a nemám pocit, že by docházelo k častějším poruchám (nepočítám-li události doprovázející bouřkovou aktivitu). Také různé argumenty s lednicí nepovažuji za zásadní, neboť obvykle (byť ne vždy a všude):
1) v době dovolené bývají jiné zdroje unikajících proudů odpojeny (a někdy je nablízku i někdo z okolí, kdo vybere schránku či zaleje kytky a může tedy omrknout i kontrolku na mrazáku).
2) pokud by došlo k vybavení RCD lednicí samotnou, něco není OK (závada). Vynechat RCD na přívodu pro lednici či domácí počítač bych považoval za vyšší bezpečnostní riziko.

Pro Bonegu - je to většinou zejména o té ceně  :). Pokud bych tento fakt přehlédl, dal bych osobně přednost jednomodulovému RCD bez jističe + samostatný jistič pro každý okruh.

PS: K vyobrazeným reklamním plkům výrobců mám podobný vztah jako p.Jindra  ;).

Jaroslav Ratiborský

Stačí si přečíst čl. 411.3.3 ČSN 332000-4-41 ed.2 zejména Poznámku Vyjímku tvoří .....a Poznámku N a myslím bude po diskusi i když  si myslím ,že diskuse je skoro vždy užitečná.

Miroslav Škop

pro Michal Hudeček:

domnívám se že jedno nebo dvoumodulový chránič s nadproudovou ochranou ( chráničojistič ) za rozumné peníze ( 200 až 400 Kč EndUser ) pro použití v každém okruhu by byl dostupný pro každého a obraty/počty prodaných kusů by byly obrovské , vlastně by nahradili dnešní "obyčejné" jističe. 

Nejsem elektrikář, stavím počítačové sítě a hudební studia , pro venkovní velké akce ( ozvučení a osvětlení ) kde je extrémní požadavek na vypnutí pouze určitých okruhů a bezporuchovost ostatních používáme samostatné "fíčka" pro každý okruh .

Už jsem tady kdysi podobné téma založil, něko mě může nazvat bláznem , ale po tomhle vzoru jsem nechal při rekonstrukci vybavit i rozvodnice v bytě a v mé provozovně a jsme spokojeni.

I když většina koncových zákazníků raději koupí například krásnou designovou vodovodní baterii za 10 i více tisíc korun než investici do bezpečnější elektroinstalace.

Pavel Horský

Určitě nikomu nejde o použití samostatného proudového chrániče na každý okruh zvlášť. Jde o to, aby každý projektant zapojil v době návrhu projektové dokumentace trochu víc mozkových závitů a navrhl trochu kulturní instalaci a ne jak je to dodnes běžné u spousty projektantů: rychle to namastit, shrábnout prachy a honem pryč.

U všeho je nutné přemýšlet! A co se týče doporučení norem:
norma sice nepřikazuje, ale doporučuje a to ovšem znamená, že musíme vše provést min. tak jak, je v normě uvedeno nebo lépe a ne, že si to český "vychcandíra" vyloží po svém tak, že normu prostě obejde a nebo vynechá. To je velký omyl českých kutilů a neználků. A je velice zarážející, že se s tvrzením obcházení norem kvůli slovíčku " doporučující" setkávám u kolegů z oboru na každém větším školení nebo celostátním setkání. Při pomyšlení, co tito kolegové pak provádí za zvěrstva při výkonu svého povolání mi pak jde mráz po zádech.  (zle)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Karvánek

TO: Hudeček> i já si myslím, že jednomodulový jističo-chránič je bomba, ale musel by být cenově jen mírně dražší než jistič. (vím to bude problém, čím menší tím dražší...) Dalším aspektem by byl rozměr, tedy i na výšku a hloubku a možnosto připojování včetně hřebenů.... prostě aby to bylo domyšlené do konce. Pokud se s tím bude špatně pracovat elektrikáři to rádi používat nebudou.

Kamil Novák

Quote from: Pavel Horský on 28.01.2009, 13:18
Jde o to, aby každý projektant zapojil v době návrhu projektové dokumentace trochu víc mozkových závitů a navrhl trochu kulturní instalaci a ne jak je to dodnes běžné u spousty projektantů: rychle to namastit, shrábnout prachy a honem pryč.

Tohle je naprosto přesné.  (jednicka)  Bohužel.  :(
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj