• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 07:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu s §8 vydat dobrozdání o stavu elektroinstalace?

Started by chcucky.drobek, 02.03.2009, 10:29

previous topic - next topic

chcucky.drobek

02.03.2009, 10:29 Last Edit: 02.03.2009, 15:25 by Miroslav Minařík
Ohledně kontroly elektroinstalace v bytě ze 40 let 20 století.

Zákazník požaduje kontrolu bytu, který pronajímá, kvůli pojišťovně.
Kdyby se něco stalo, tak aby měl papír, že instalace byla v pořádku.
Mohu já tuto kontrolu a následný doklad vystavit?

Jsem OSVČ §8 a jak by ten doklad měl vypadat?

#105#

Michal Kolesa

02.03.2009, 15:55 #1 Last Edit: 02.03.2009, 17:29 by Milan Karvánek
Dobrovzdání smí dát jen revizní technik, což je člověk s §9

Jan Alin

Kontrolu elektroinstalace a nějaký protokol stvořit můžete. Předpokládám však že pojišťovna nechce provést pouze nějakou kontrolu ale chce přímo revizi, na to je potřeba min. §9 E2A.

Jirka Š. Svejkovský

Dobrozdání a pro mě za mě klidně i donrovzdání vydat můžete. Jenom se to nesmí jmenovat revize.

Vydal jsem jednou "zprávu o technickém stavu zařízení".

Na druhou stranu si myslím, že pojišťovna bude vyžadovat revizi. Ta má přecejenom alespoň nějakou právní váhu.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radek Červený

A s §9 sice máte dle vyhl. 50 možnost dělat revize, ale to ještě neznamená, že máte na ně oprávnění. To vám vystaví ITI.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

chcucky.drobek

Ok.Díky za vysvětlení.Jen ještě existuje nějaký regist revizních techniků pro prahu?

Radek Červený

Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

ALCR

Quote from: chcucky.drobek on 02.03.2009, 10:29
Ohledně kontroly elektroinstalace v bytě ze 40 let 20 století.

Taková elektroinstalace je na odpis a kompletní rekonstrukci, přes 50 l. starou el. instalaci můžou provozovat jen skrblíci a sebevrazi.

Zákazník požaduje kontrolu bytu, který pronajímá, kvůli pojišťovně.
Kdyby se něco stalo, tak aby měl papír, že instalace byla v pořádku.
Mohu já tuto kontrolu a následný doklad vystavit?

Pokud je požadována jen kontrola, posudek z vaší kontroly/prohlídky a měření můžete vyhotovit, pokud to nebudete vydávat za revizi, ale já osobně bych se ani náhodou za tak starou instalaci nezaručil a ve zprávě bych důrazně doporučil okamžitou kompletní rekonstrukci o to víc, že to chce majitel pronajímat.

jak by ten doklad měl vypadat?

V podstatě si můžete vzít za vzor revizní zprávu, jen pojem revize nahraďte kontrolou.

--------------------------------------------------------------------------------------
Jinak v případě pronajímaní se doporučuje při každé výměně nájemníků provádět revizi, aby bylo písemně doloženo, že el. instalace byla předána v pořádku a schopná bezpečného provozu.
Elektromechanik el. zařízení §6+8
Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A
--------------------------------------------------
Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňování českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.

Viktor Klemon

Quote from: ALCR on 02.03.2009, 22:18
Taková elektroinstalace je na odpis a kompletní rekonstrukci, přes 50 l. starou el. instalaci mohou provozovat jen skrblíci a sebevrazi.

Nie je to tak úplne pravidlo, mnohé inštalácie vo veku cca 25 rokov by som považoval
za možno aj nebezpečnejšie. Bez prehliadky sa nedá súdiť.
Poznám viaceré inštalácie z takéhoto obdobia - všetko realizované trojvodičovo, prierezy podľa dnešných pravidiel - v medi, prechodové odpory úplne v poriadku, a čo prekvapí najviac, umiestnenie a počet prístrojov / spínače a zásuvky/ vyhovuje do dnešného dňa. Podľa pamätníkov to bolo realizované nie na divoko ale ako novostavba s príslušným projektom, a realizovala to firma s oprávnením na elektroinštalácie.

Bolo by zaujímavé vidieť do budúcnosti, či nami robené inštalácie budú po tých rokoch vôbec prevádzkyschopné a dostatočné.

ALCR

03.03.2009, 09:17 #9 Last Edit: 05.06.2009, 22:09 by Miroslav Minařík
Quote from: Viktor Klemon on 03.03.2009, 08:54
Nie je to tak úplne pravidlo, mnohé inštalácie vo veku cca 25 rokov by som považoval
za možno aj nebezpečnejšie. Bez prehliadky sa nedá súdiť.
Poznám viaceré inštalácie z takéhoto obdobia - všetko realizované trojvodičovo, prierezy podľa dnešných pravidiel - v medi, prechodové odpory úplne v poriadku, a čo prekvapí najviac, umiestnenie a počet prístrojov / spínače a zásuvky/ vyhovuje do dnešného dňa. Podľa pamätníkov to bolo realizované nie na divoko ale ako novostavba s príslušným projektom, a realizovala to firma s oprávnením na elektroinštalácie.

Bolo by zaujímavé vidieť do budúcnosti, či nami robené inštalácie budú po tých rokoch vôbec prevádzkyschopné a dostatočné.

Neříkám, že to tehdy dělali na jejich dobu špatně, ale neviděl jsem tak starou instalaci aby byla udržovaná a v bezvadném stavu, vždy byla neudržovaná a zchátralá, navíc min. jednou pozměňována během let hliníkem, taktéž ta gumotextilní izolace bývá již zpuchřelá, zásuvky a vypínače pokud jsou původní jsou náchylné k praskání, zásuvky mají již špatný kontakt, dále 1 max. 2 zásuvky v místnosti, dva okruhy v celém bytě to již nesplňuje standardní užitné požadavky o bezpečnosti nemluvě.

V bytě, který se pronajímá považuji provoz takové el. instalace za velice rizikové a v kůži pana majitele/pronajímatele tohoto bytu, případně v kůži revizáka či elektrikáře, kteří se za takovou el. instalace písemně zaručí bych se necítil dobře.
Elektromechanik el. zařízení §6+8
Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A
--------------------------------------------------
Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňování českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.