• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:58

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdo může obsluhovat elektrocentrály?

Started by Jakub Janda, 20.03.2009, 21:04

previous topic - next topic

XL

No už jsem se lekl, že jsem porušil nějaký výnos, když jsem jednu dobu obsluhoval 200kVA soustrojí, ale pak jsem se zase uklidnil, nespadal jsem tehdy pod to patřičné ministerstvo....
viz příloha

Jakub Janda

Ještě jsem to dopoledne telefonicky konzultoval s člověkem co tuto prolematiku školí a pokud by se el. centrala používala jako záložní zdroj tak by mělo stačit elektrotech. kvalifikace a seznámení s návodem k obsluze.

Vyhláška č. 77/1965 Sb.,  o výcviku, způsobilosti a registraci obsluh stavebních strojů (dále jen ,,vyhláška") stanoví v § 1 odst. 1, že stavební stroje uvedené v odstavci 2 (dále jen ,,stavební stroje") smí v souvislosti s prováděním zemních nebo jiných stavebních prací obsluhovat jen ten

Já si to dovolím vyložit takto:
Záložní zdroj není stroj stavební a nebudou se s ním tedy provádět zemní nebo jiné stavební práce.........tak že žádný strojnický průkaz. :)

Petr Doležal

Souhlas, taky to tak vidím. Děkujeme za zprávu
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jakub Janda

Není za co.
Díky za spolupráci.

JJ

aleš

již je to dávno a poslal mne zamestnavatel a nemeli jsme nic společného se stavebnictvím,
průkazy se vydávají podle vyhlášky MSv 77/1965 S využitím ustanovení uvedeného pod písmenem q) předchozího odstavce vyhlášky rozšířilo ministerstvo stavebnictví seznam stavebních strojů k jejichž obsluze je třeba oprávnění podle vyhlášky
výnosem č. 1/1974 MSv ČSR o
a)automíchače, autodomíchávače a jiné speciální prostředky pro přepravu betonové směsi,
b)čerpadla na betonovou směs s výkonem od 10 m3/hod,
c)betonárny s výkonem od 10 m3/hod,

výnosem č. 1/1981 MSv ČSR o
a)obalovny živičných směsí s výkonem 25t/hod a vyšším,
b)finišery,
c)elektrocentrály s výkonem 32 kW  a vyšším
d)vrtné soupravy pro skalní práce,
e)stroje pro zakládání