• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze v nových elektrorozvodech použít staré, původní jističe?

Started by Pavel Sklenařík, 24.03.2009, 21:02

previous topic - next topic

kajmanovec

Pro: Kamil Táborský

Na podporu všech vašich oponentů si dovolím ocitovat váš dotaz ve Vámi založeném vláknu ze dne 19.3.2009

Už rok pracuji v jedné elektrikářské firmě a ještě nemám žádný paragraf ani vyhlášku 50.
Na škole nebyla možnost si je udělat.
Je zapotřebí si nejprve udělat §5 a po roce praxe hned §6 a nebo si mohu §6 udělat hned?

Tím je asi řečeno vše podstatné.............!

A jak chcete obhájit toto vaše včerejší tvrzení?
Musím ale znovu podotknout,že je potřeba dodržet bezpečnostní předpisy a příslušné normy,a být si na 100% jistý že nemůže dojít k úrazu elektrickým proudem 

Ale klid, změnu Vašich názorů přinese čas a pár osobních zkušeností s tou střídavou potvorou.......... ;)

Kamil Táborský

Píši poslední reakci na tohle téma.
Vy se mnou pořád komunikujete jako kdybych byl nějaký elektrikářský učen který má podprůměrné známky.  Musíte uznat,že když si JÁ OSOBNĚ budu například dělat novou zásuvku napájenou z např.3metry vzdálené zásuvky pomocí smyčkování,zkontroluji z jakého jističe je obvod napájen a jestli jističe vyhovují a sekat budu např.do cihlové zdi a potom vše vadaskou proměřím a revize domu byla provedena např.před dvěma roky tak k vůli tomu JA OSOBNĚ nebudu dělat projekt a volat revizního technika.To už mi připadne padlé na hlavu a vyhazování peněz.
Znova podotýkám JA OSOBNĚ,nenavádím neelektrikáře k podobným akcím

Hlavně mě už nepište že je to v rozporu se zákonem(jelikož to vím)už bych rád slyšel něco pěknýho :'(

Kamil Táborský

P.S.:revizáci mi určitě nenapíší,ANO MÁTE PRAVDU,to by si házeli klacky pod nohy. :)Tak aspon napište něco vy,kteří nejste revizáci.    (Kdyby jste vy osobně dělali novou zásuvku viz.výše,budete volat k vůli tomu revizáka?) Ale pište pravdu,NE lež.   Já mám k vůli pravdě KARMU -2   To je teda spravedlnost >:(

Radek Červený

Já jsem nerevizák  ;)
Oprávnění na revize nemám, pouze provozuji malinkatou elektrofirmu a revize mi dělá smluvní RT. Získávám Vaše sympatie?  ;)
Ale protože svoji práci beru vážně, mám stejný názor jako kolegové RT. Budete se divit, ale například ve školství děláme revizi i na to posunutí zásuvky o tři metry, když už to chcete pojmenovat takto.
Jste zřejmě ještě mladý a plný ideí, nechci vám to brát a svým způsobem vám to i přeji, i já byl takový. Pak mně ale párkrát někdo nakopal do (_i_) a zneužil moji dobrotu a laskavost a musel jsem přehodnotit žebříček priorit. Toto zřejmě čeká každého, a tedy i vás. Je to pouze otázka několika let a přirozeného vývoje. Až z vás bude někdo chtít udělat vola a pověsit vás na vařené nudli, tak se mu to díky platné legislativě a Vašemu pohledu na věc jednoduše povede. A pak se i Vy zařadíte mezi nás, budete každou prkotinu řešit alibisticky a ukazovat  (norm).
Jednoduše zjistíte, že lidská blbost a vyčuranost nezná hranic a pokud budete chtít fungovat a živit svoji rodinu, budete se muset přizpůsobit.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Patrik Augustin

Quote from: Kamil Táborský on 26.03.2009, 11:54
Píši poslední reakci na tohle téma.
Vy se mnou pořád komunikujete jako kdybych byl nějaký elektrikářský učen který má podprůměrné známky.

Zkuste se nad tim zamyslet Vase nazory tak nejak odpovidaji tomu ze z te skoly asi moc dlouho venku nejste. Jinak na znamky se tady nehraje a ucenej z nebe nespadl. Vsichni se porad ucime. Holt to to nase remeslo stale vyzaduje. Nikdo z pritomnych kolegu nemuze rict ze zna vsechno a elektrika zacina byt cimdal vic delena na jednotlive specializace. Ta doba kdy elektrikar vystacil s tim co ho naucili na skole je davno pryc. Dnes se do naseho remesla dostava spousta novych postupu a technologii ktere kdyz se nenaucime tak je proste nebudem moct pouzivat. Uz to neni jen o klasickem tahani dratu.

Musíte uznat,že když si JÁ OSOBNĚ budu například dělat novou zásuvku napájenou z např.3metry vzdálené zásuvky pomocí smyčkování,zkontroluji z jakého jističe je obvod napájen a jestli jističe vyhovují a sekat budu např.do cihlové zdi a potom vše vadaskou proměřím a revize domu byla provedena např.před dvěma roky tak k vůli tomu JA OSOBNĚ nebudu dělat projekt a volat revizního technika.To už mi připadne padlé na hlavu a vyhazování peněz.
Znova podotýkám JA OSOBNĚ,nenavádím neelektrikáře k podobným akcím

pokud budete delat to co popisujete tak revizi nemusite delat ale musite udelat minimalne zapis o kontrole a pokud existuje nejaka dokumentace tak ji musite doplnit o Vami provedene upravy.
Pokud napojuji do stavajici krabice ACIDUR dalsi odbocku pro zasuvku tak proste udelam zapis o kontrole po montazi kde je specifikovano co a jak se delalo. Osobne si merim minimalne impedancni smycku a izolacni odpor ale nedelam na to revizi. To mereni si delam hlavne z toho duvodu abych mel jistotu ze to je v poradku. Vadaska je dobra tak akorat na to ze si zjistite jestli tam mate 230V a jestli mate fazi v dutince vlevo a ne na koliku ale to snad ani nemusim merit.

Peknou odpoved Vam napsal Radek Cerveny a plne s nim souhlasim. Casem se proste dostanete k tomu ze to raci 2x zmerite nez aby jste se pak nechal od nekoho buzerovat ze jste to udelal spatne. Ale je to opravdu jen zalezitost casu nez se k tomu dopracujete. Timhle vyvojem jsme si prosli vsichni  :)
Elektroinstalace
Hromosvody
Revize
Výškové práce
http://www.montaze.org

Milan Illek

Proč nelze použít v nové elektroiinstalaci staré jističe (IJV, ITV, ITM...):
Zatím to zde nebylo zmíněno, ale mají velmi malou zkratovou odolnost (max. 1,5 kA).
Proto se před ně měly, při větším zkrat. proudu, předřazovat pojistky, což se dělo málo kdy.

Václav 3

Quote from: Milan Illek on 27.03.2009, 16:59
Proč nelze použít v nové elektroiinstalaci staré jističe (IJV, ITV, ITM...):
Zatím to zde nebylo zmíněno, ale mají velmi malou zkratovou odolnost (max. 1,5 kA).
Proto se před ně měly, při větším zkrat. proudu, předřazovat pojistky, což se dělo málo kdy.

V běžných domovních bytových instalacích obvykle vyhoví i 1,5kA s ohledem na vnitřní odpor sítě. U původním tazatelem zmiňované chaty by tento problém být neměl také.  Pojistky se předřazovaly a předřazují vždy, ať je přívod zemí nebo vrchním vedením, musíte je mít před ER a ty zajistí dostatečnou zkratovou  odolnost. Důvod, proč rozvodné závody vyžadují před elměr osadit jistič 10 kA je obvykle to, že provedení 6kA nemá barevné páčky, které jsou dalším rozeznávacím prvkem hodnoty jističe a zabraňují možným podvodům.

Přesto co jsem napsal v předchozím odstavci, použití starých typů jističů (byť  nových nebo málo užívaných) nelze pro novou instalaci doporučit z mnoha důvodů - např. problematická pozdější náhrada vadných kusů.

Pavel Horský

Asi nemá cenu sáhodlouze reagovat na to co zde píše pan Táborský.  Život ho naučí, jinak to prostě nejde. Krásně odpověděl Radek Červený.  (jednicka)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Tomáš Jarovec

Nevím, jaké všechny testy se na dnešních jističích dělají, ale pochybuju, že by všemi těmito testy prošly staré IJV, ITV. To je podle mne důvod, proč se v nové instalaci nesmí použít.

Osobně bych je nepoužil, ani kdybych jich měl plnou krabici. Jednak z důvodu montáže a velikosti a hlavně jim nevěřím. Setkal jsem se s několika, které buďto nezareagovaly na zkrat nebo nedokázaly odpojit obvod, takže na jejich výstupu byla fáze i při vypnutí. Kdybych chtěl provozovat muzeální elektroinstalaci, raději bych použil závitové pojistky.

Jaroslav Kořínek

Kolik stojí několik nových jističů s porovnáním lidského života, shořelé chaty...   :-X

Lukáš Malík

Stare jistice nikdy, to Vam tech par novych tolik prodrazi rozpocet??
Jistota je jistota  ::)
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.