• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak snížit rychlost čerpadla na úroveň srdečního rytmu?

Started by Jan Kopera, 19.04.2009, 11:00

previous topic - next topic

Jan Kopera

Potřeboval bych vytvořit obvod, který mi bude na čerpadle simulovat srdce.

Mám akvarijní čerpadlo, které má napájení 230V,
regulátor už k němu mám,
jenom potřebuju dořešit to pulzování.
Napadlo mě jestli by nepomohlo změnit frekvenci napětí z 50Hz na nějakých 1.2Hz,
což je zhruba 70 uderů za minutu.
Mohl by mi s tímto někdo poradit jak by se dalo toto realizovat?

#105#

Jiří Schwarz

Ano, dá se udělat časovač, který by elektronický obvod, který by to uměl. Ale předpokládám, že vinutí čerpadla má nějakou impedanci, která je přímo úměrná indukčnosti vinutí a frekvenci napájecí sítě. Když tu frekvenci asi 40x snížíte, výrazně se zvětší proud vinutím a máte šanci, že se rychle přehřeje....
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Kopera

No mě spíše napadlo dát před to čerpadlo něco jako přerušovač,Jako je třeba v autě na blinkry ale na 230V.

Petr Doležal

Nebylo by lepší, aby čerpadýlko neustále jelo a stříkání krve simulovat otevíráním nějakého elektroventilu? Třeba vstupním ventilem z automatické pračky, ovládaný časovým relé. Šlo by navíc udělat i nějaký přiškrcený bypass, přes který by kapalina mezi dvě výstřiky volně vytékala.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jan Kopera

Ten ventil je super nápad.Včera večer mě napadlo udělta časovač,něco s obvodem 555(jednoduchý metronom) který mi bude spínat relé,a bud na výstup toho relátka dát ten elektroventil nebo přímo to čerpadýlko.

Zdenek 2752

Pokud budete zapínat v určitých intervalech čerpadlo, bude náběh tlaku pomalejší. Pokud budete čerpadlem vytvořený tlak spínat elektroventilem, náběh tlaku (na výstupu) bude prudký. Jde o to co je pro vás vhodnější.
Snížit kmitočet na 1,2 Hz je "mimo mísu".
Ať se daří.

Petr Doležal

Ale to potrubíčko od ventilu se dá taky přiškrtit jako ten bypass. Mohu pak nastavit dvě věci. Stálý výtoku i sílu "přístřiku"
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Marek Zeman

Pulzy by se daly precizně vytvořit škrcením měkké hadičky páčkou ovládanou vačkou. Je to mechanicky náročnější a životnost hadičky by byla omezená, ale tvarem vačky by se dal ovlivnit průběh pulzu a rychlostí jejího otáčení frekvence. Není to ale příliš "elektrické" řešení. Jednodušeji by se vačka dala nahradit elektromagnetem připojeným na zdroj pulzů - např. s 555, jak navrhuje autor dotazu.  Pokud by čerpadlu vadilo uzavírání průtoku, dalo by se to řešit expanzní nádobou nebo prostě pružnou částí potrubí (pružnou nádobkou). Hadičku bych použil z infuzního setu (nebo podobnou). Elektroventil by musel být velmi malý, takový nebude běžně dostupný a jeho periodická činnost by nebyla příliš tichá.