• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký kabel použít pro spojení vchodu a rod.domku?

Started by Martin Kafka, 05.05.2009, 20:29

previous topic - next topic

Martin Kafka

Je připraven výkop mezi rod.domkem a brankou na pozemek.V tomto výkopu bude uložen kabel pro el.vrata(230V st.).Investor ještě nemá jasno co bude používat dále (zvonek,el.vrátný,video vrátný(telefon) a pod.).Nemáte nějaký tip na nějaký univerzální kabel který by tyto možnosti ve výhledu umožnil?(Odstupy,chráničky,uložení a pod. jsou mně jasmé).

Radek Kroutil

Pokud nemá ujasněno, tak ode všeho jeden kousek. Jak znám investory, tak časem budou chtít všechno a možná ještě něco víc (třeba kameru), pohybové čidlo, osvětlení chodníku apod
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Jan Franěk

Většinou používám tento.

http://209.85.129.132/search?q=cache:ttOqoqD6lTQJ:www.prakab.cz/fileadmin/content/prakab/Products/Sdelovaci_kabely_a_vodice/Sdelovaci_kabely_a_vodice/TCEKFLE.pdf+tcekfle&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz&client=firefox-a

Pokud chcete mít jistotu, přidejte ještě coaxiální kabel a dokážete zapojit v podstatě jakékoliv možné varianty domácích telefónů, video, audio a další podobné vylomeniny.
Osobně preferuji a sám doma připravuji variantu, že když nezvednu sluchátko, třeba po 5tém zazvonění, přehodí to hovor na můj mobil a já s nima mluvím, jako bych byl doma. Nebo poku mám zaalrmováno, volá mi to hned. Výborné pro ty, co jsou jako já 90% času v terénu.

Navíc bych položil kabel k ovládání světla , nebo i pro světlo u vrátek jak podotknul správně Radek.

Nakonec stejně po čase zjistíte, že by  se hodilo ještě něco  8)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Pavel Hosner

,
veden radou nezakládat duplicitní téma, píši svuj dotaz sem - snad správně.

Plánuji o prázdniny rekonstrukci dvorku u rodinného domu, napadlo mne při té příležitosti nechat položit i chráničku k vratům (vjezd) pro případ že bych za pár let vyhrál ve Sportce a pořídil si elektrická. Můj dotaz tedy zní jaké kabely do ní nechat vložit. V úvodním příspěvku je napsáno "kabel pro el.vrata(230V st.)." což není moc konkrétní - kolik žil se většinou používá? Stačí L-N-PE nebo ještě nějaká spínaná fáze a podobně? Jaký mívají vrata příkon?

Díky předem za rady z praxe. Nědelám si iluze ža za několik let bych mel možnost do chráničky zatáhnout jiný kabel, štěstí by už předtím vybrala ta Sportka.

Václav 3

Vrata mají příkon několik set W maximálně, takže stačí přívod 3Cx2,5, který je použit spíše z důvodu větší mechanické odolnosti a elektricky je předimenzovaný (pokud není délka přívodu extrémní) . Neopomeňte připravit chráničku s protahovacím drátem mezi sloupky vrat, aby bylo možno zapojit ochranná čidla.

Radek Kroutil

Spíš bych tam pro sichr ještě natáhnul CYKY 5Cx2,5. Nikdy nevíte, co příde za čas za novinky. Třeba pán vyhraje až za dvacet let  :'( a co víme, co bude za novinky... (dance)
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Michal Kolesa

za 20 let už to zase potřebuješ "větší" údržbu takže sekání, kopání se člověk nevyhne

František Šohajda

Popřípadě ještě zatáhnout nějaký SYKFY 10x2x0,5 do trubky..není to drahé
a můžete celkem dost věcí zapojit....pro napojení slaboproudů....
Jde to i jinými typy ale za více kaček....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

XL

Nejlepší kabel pro strýčka Příhodu je dostatečně dimenzovaná chránička nebo raději dvě. A nesmí se dovnitř zapomenout natáhnou protahovací vlasec  který se časem nerozpadne a ucpat konce (proti různé havěti).
SYKFY  bych tam ale nedával, ten je pro vnitřní použití.

Dingo

24.07.2009, 21:33 #9 Last Edit: 19.11.2009, 19:26 by Miroslav Minařík
Quote from: XL on 24.07.2009, 15:22
Nejlepší kabel pro strýčka Příhodu je dostatečně dimenzovaná chránička nebo raději dvě. A nesmí se dovnitř zapomenout natáhnou protahovací vlasec  který se časem nerozpadne a ucpat konce (proti různé havěti).
SYKFY  bych tam ale nedával, ten je pro vnitřní použití.

Taky si myslím, že když člověk neví, tak je ideální jen pořádná "roura" s protahovacím vlascem a v budoucnu není problém tam pak natahat co je třeba.