• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaká je vhodná výška zásuvek a spínačů?

Started by Jan Močarník, 11.05.2009, 14:21

previous topic - next topic

Kamil Novák

Quote from: petr.novák on 15.05.2009, 08:20
Vím, že elektromontážní firmy spojování pomocí wago svorek pod vypínači používají, protože chtějí ušetřit za materiál i za práci..a do rozpočtu si stejně dají krabice, takže vydělají....

Sám se montážemi nezabývám, takže nevím, jestli si montážníci skutečně napočítají nějaký materiál navíc. Ale v případě tak lehce dokazatelných (viditelných) komponentů by museli být buď velci loupežníci a nebo hodně naivní.  :-\

Je to pěkná prasárna, plno svorek a chumel drátů narvaný pod vypínačem...navíc ty wagovky se časem vyhřejí, časem oxidují...

Je otázkou řemeslné zručnosti jednotlivců jak vypadá výsledek. V případě použití hlubokých krabic a trocha šikovnsti nevidím s Wagovkami žádný problém. Jestliže bude rozbočné krabice s věnečky zapojovat čuně, tak může být výsledek ještě horší.  (plc)
Využití věnečků samo o sobě ještě nic neznamená. A věřte mi, že jich "prolézám" poměrně dost.

Mohl byste sdělit, odkud máte informace ohledně vyhřívání a oxidace ?  :o

...zlatý prostorný a přehledný rozbočovací krabice schovaný pod malbou!!

Je to věc názoru a vy, jakožto investor jste šéf a samozřejmě si můžete určit způsob instalace.  (bigbb)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Kamil Táborský

Já teda osobně používám zapojovaní přes instalační krabice a vůbec si nemyslím,že se tento způsob zapojení už nevyužívá. Jsem na tento způsob už zvyklý.

spojování v instalační krabici:
NEVÝHODY: -nutné udělat vykružovadlem kapsu
                   -neestetické víčko na stěně
                   -více přechodových odporů

spojování pod vypínači a smyčkování zásuvek:
NEVÝHODY: - nutné vysekat větší drážku(pro 2 kabely)   
                   -použít hluboké krabice(u vypínačů)
                   -málo místa u zapojování zásuvek při   
                       smyčkování
                    -větší spotřeba kabelů

Pokud se investora laika zeptáme, jaký chce zvolit způsob instalace,tak většinou navrhne zapojení bez rozbočných krabic u stropu,jelikož někomu víčko na stěně může připadat škaredé. :(

Je lepší se radši vůbec neptat :D                                 

Jan Franěk

Vím, že elektromontážní firmy spojování pomocí wago svorek pod vypínači používají, protože chtějí ušetřit za materiál i za práci..a do rozpočtu si stejně dají krabice, takže vydělají....jenže já bych to ve své novostavbě RD nikdy nechtěl!! Je to pěkná prasárna, plno svorek a chumel drátů narvaný pod vypínačem...navíc ty wagovky se časem vyhřejí, časem oxidují...zlatý prostorný a přehledný rozbočovací krabice schovaný pod malbou!!

By mě zajímalo, co vás k tomuto tvrzení vede. V dnešní konkurenci je každá úspora času i úsporou peněz a většina zákazníků se bohužel nedívá na reference a kvalitu, ale na konečnou částku na faktuře. Zapojení wago svorkou je rychlejší a tudíž levnější variantou.
Smyčkování zásuvek a zapojování světel pod vypínačem , je standartním montážním postupem a nechápu váš postoj proti tomu.
A ty Vaše krabice schované pod malbou jsou  kolikrát ke vzteku, když hledáte poruchu a po otevření několika krabic opadá malba z víček a okolo nich a nezbude nic jiného, než znovu vymalovat.
To je jen další názor na montážní postupy.

A k tomu umístění vypínačů nad podlahou. Také se nejprve domlouvám s investorem, ale doporučuji tak 110 až 120 cm střed vypínače. Zásuvky většinou okolo 40cm. Nakonec to umístím to podle přání zákazníka.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jan Močarník

16.05.2009, 21:54 #21 Last Edit: 17.05.2009, 00:30 by Milan Karvánek
Děkuji vám za názory, ještě mě napadá, určitě jsou nějaké programy na kreslení projektů a dokumentací. Chtěl bych si tak trochu zkreslit zapojení v místnostech, co mi můžete doporučit?

byla porušena pravidla diskusí, uzamykám, moderátor