• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:34

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak odstranit napětí na PEN, které způsobuje brnění ve sprše?

Started by Premda, 20.05.2009, 22:01

previous topic - next topic

Premda

zdravím - ozývám se po kratší odmlce, abych se podělil s mými dalšími výsledky měření:
- odpojil jsem všechny uzemnění a měřil revizním přístrojem zemní odpory - svod hromosvodu č.1: 5ohmu, č.2: 6ohmu, zemní odpor na zemniči pod rozvadečem: 2ohmy - poté jsem vše spojil dokupy a naměřil 2ohmy - poté jsem připojil žlutozelený drát vedoucí na PEN lištu do rozvadeče a naměřil 1-2ohmy..

- Impedanční smyčka přivodního kabelu - po odpojení PEN vodiče a vyšroubování pojistek: L1,L2,L3 - vše okolo 0,48-0,50 ohm...

- Sledována síť přístrojem SIMON FLEX 341 - po dobu cca 30hodin - vše celkem OK - v jednom okamžiku tam byla hodnota 245V - nejmenší cca 223V - jinak plus mínus to je v normě...

- dále jsem neměřil impedanční smyčky v jednotlivých zásuvkách - na to se chystám hned jakmile budu mít možnost - to mě nenapadlo  :D - tímto zdravím Zdeňka  ;)

- abych ještě doplnil - mezi kolíkem zásuvky a sprchou samozřejmě nenaměřím žádné napětí - asi jsem se špatně vyjádřil - tedy mezi kolíkem zásuvky a sprchou naměřím 0V - ALE mezi mou "provizorní zemí" a kolíkem zásuvky, anebo sprchou naměřím stejné hodnoty - tj. zvyšující se se zapnutými spotřebiči - z toho usuzuju, že pospojování je OK - nehledě na to, že sprchový kout je zděný - resp. vykachlíkovaný....

PS: stále to jemně šimrá  :)

Přemysl Halabica

Ještě jedna věc - vše od přívodu kabelu AYKY 4x25mm až po poslední jistič v rozvaděči je dotaženo... nedotáhl jsem ani o jedinou otáčku...

Rozmahel Vladimír

Je otázka, zda jste rozpojil skutečně všechny zemniče. Hodnota např. 2 Ohmy u Vašeho rozvaděče je pro samostatný zemnič dost nízká. Nevíme jaké jsou konstrukce zemničů a co je na Vaše uzemňovací přívody napojeno v zemi, případně co zůstalo spojeno. Např. kovové potrubí ZP vám může do domu zavléct téměř cokoliv / v zemi je uloženo izolovaně / a přitom se drátek spojený s tímto potrubím může tvářit jako výborný zemnič.
Mezi pospojovaným částmi skutečně nenaměříte nic. Zkuste si na podlaze koupelny udělat provizorní elektrodu z mokrého hadru na kterou položíte nějaký vodivý plech. Myslím, že by jste měl naměřit nějaké napětí, které odpovídá tomu brnění.