• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jakou musí mít revizní technik živnost na školení a přezkušování z vyhlášky 50?

Started by Jindřich Hříbal, 25.05.2009, 17:42

previous topic - next topic

Jindřich Hříbal

Jakou musí mít revizní technik živnost na vykonávání školení, zkoušky a přezkoušení z vyhlašky 50?
Dlé mého stačí mít oprávnění od ITI a živnostenské oprávnění na : Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení a samozřejmě příslušný paragraf.
Nebo je k tomu potřeba ještě jiné např.  vázané živnostenské oprávnění Poskytování služeb v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci?

#uft#

Novas

Kolega ma na porádaní školení tuto ohlašovací volnou živnost.

Pořádání odborných kurzů, školení a jiných vzdělávacích akcí včetně lektorské činnosti

Miloslav Dunda

Kamil Novák

Quote from: Novas on 25.05.2009, 23:06
Kolega ma na porádaní školení tuto ohlašovací volnou živnost.
Pořádání odborných kurzů, školení a jiných vzdělávacích akcí včetně lektorské činnosti

To je už bohužel minulost.
Právě před týdnem jsem měl návštěvu z Živnostenského úřadu....  :(
Pro provádění školení a přezkoušení je třeba mít opravdu vázanou živnost Poskytování služeb v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Podmínky pro její získání jsou např. ZDE.

Osvědčení ani Oprávnění ITI nemá s uvedenými činnostmi nic společného.  (no)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Šohajda

Na školení jsem se dozvěděl že pozměňovací vypracování na vyhl.50 nebylo přijato a minimálně do roku 2011  bude tato platit v dosavadním znění....
I kdyby bylo dnes schváleno nové znění vyhl.50/78 Sb...do toho roku 2011 s tím nikdo nehne...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Aleš Dudek

Pro zajímavost jsem si prošel mě známé společnosti působící i celostátně a žádná z nich nemá vázanou živnost, mají různé volné živnosti.
Vlachovice, okr. Žďár nad Sázavou, kraj  Vysočina

vzduchotechnika elektromontáže všeobecně

Kamil Novák

Quote from: Aleš Dudek on 27.05.2009, 20:21
Pro zajímavost jsem si prošel mě známé společnosti působící i celostátně a žádná z nich nemá vázanou živnost, mají různé volné živnosti.

A jak sa ty jejich volné živnosti jmenují ?  ??
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Šohajda

Neprocházel jsem databáze ale co jsem byl na zkouškách tak to může dnes dělat asi každý.../mám takový dojem/...protože firmy "zkoušky všeho" neví o elektrice skoro nic....jen mají firmu za různé zkoušky a zavolají si třeba jako lektora RT nebo pracovníka ITI nebo  IP a ti jim vše garantují.....
Je to ze zkušenností...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jindřich Hříbal

Quote from: František Šohajda on 28.05.2009, 06:05
Neprocházel jsem databáze ale co jsem byl na zkouškách tak to může dnes dělat asi každý.../mám takový dojem/...protože firmy "zkoušky všeho" neví o elektrice skoro nic....jen mají firmu za různé zkoušky a zavolají si třeba jako lektora RT nebo pracovníka ITI nebo  IP a ti jim vše garantují.....
Je to ze zkušenností...

Ano to máte pravdu. Organizace, která provádí např. montáž tepelných čerpadel potřebuje mít osoby znalé s vysšší kvalifikací a protože nemá svého vlastního RT tak si pozve externí RT do komise. Poznamka - RT musi vyfakturovat např. přezkoušení z vyhlášky 50 a  k tomu musí mít živnostenské oprávnění - je tedy jedno ze firmy o elektrice nic nevi, ale kdyz zavolaji RT ten fakturuje a na to musi mit zivnost.  Problem tedy timto neni vyresen - Stale je v tom namoceny jen RT. Kdyz prijde kontrola jemu od musi prokazat ze na cinnost kterou vykonavá (fakturuje) má živnostenské oprávnění.

Kamil Novák

Quote from: Jindřich Hříbal on 28.05.2009, 08:31
Ano to máte pravdu. Organizace, která provádí např. montáž tepelných čerpadel potřebuje mít osoby znalé s vysšší kvalifikací a protože nemá svého vlastního RT tak si pozve externí RT do komise. Poznamka - RT musi vyfakturovat např. přezkoušení z vyhlášky 50 a  k tomu musí mít živnostenské oprávnění - je tedy jedno ze firmy o elektrice nic nevi, ale kdyz zavolaji RT ten fakturuje a na to musi mit zivnost.  Problem tedy timto neni vyresen - Stale je v tom namoceny jen RT. Kdyz prijde kontrola jemu od musi prokazat ze na cinnost kterou vykonavá (fakturuje) má živnostenské oprávnění.

Naprosto přesně a správně napsáno !  (jednicka)
A právě problém tzv. "neoprávněného podnikání" je jedním z hlavních důvodů pro kontroly ze strany ŽÚ, které právě letos probíhají.  (!)

TO Dudek :
Když se podíváte do aktuálního seznamu živností volných, např ZDE, tak tam nic takového není. Nebo snad ano ?

Pozn.: živnost č.112 z tohoto seznamu opravňuje pouze k pořádání, nikoli k vlastní výuce ! Je tedy pro pořadatele, nikoli pro přednášející.
Jak mi bylo asi před 2 týdny, právě při kontrole u mne vysvětleno.  (norm)

Aleš Dudek

mnou nalezené volné živnosti :

Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti

Organizační zajištění přednáškové činnosti

Organizování školící činnosti (kurzů, seminářů, přednášek)

Aleš Dudek

Na druhou stranu, my tu diskutujem o složení komisí a žákonnosti takového podnikání, když dneska na živnostenském úřadě po žadateli nechtejí prakticky nic, než výuční list.

Mám osobní zkušenost, kdy jsem se setkal s člověkem docela nedávno vyučeným, dělá na živnost, a to že mám mít nějaké zkoušky dle vyhl. 50 par. 8 ani neví, natož potřebnou praxi 6 let. Na úřadě mu řekli to to už nepotřebuje. (Bohužel tomu odpovídají i jeho znalosti základních povinností s ohledem na dodavatelskou činnost.)

Kamil Novák

Quote from: Aleš Dudek on 28.05.2009, 19:11
mnou nalezené volné živnosti :

Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti
Organizační zajištění přednáškové činnosti
Organizování školící činnosti (kurzů, seminářů, přednášek)

Ano, to souhlasí. Ty všechny živnosti opravňují k organizování, zajišťování a pořádání.  (norm)

Kamil Novák

Quote from: Aleš Dudek on 28.05.2009, 19:17
Mám osobní zkušenost, kdy jsem se setkal s člověkem docela nedávno vyučeným, dělá na živnost, a to že mám mít nějaké zkoušky dle vyhl. 50 par. 8 ani neví, natož potřebnou praxi 6 let. Na úřadě mu řekli to to už nepotřebuje. (Bohužel tomu odpovídají i jeho znalosti základních povinností s ohledem na dodavatelskou činnost.)

Zvýrazněná věta měly správně být : "Na úřadě mu řekli že to už pro ně nepotřebuje."
A tak to prostě je.
Ale nedával bych vinu ani onomu živnostníkovi a ani úřednictvu na ŽÚ.

Tento paskvil mají na svědomí naši odborníci-zákonodárci a jejich týmy poradců, náměstků, mluvčích, podržtašek a jiných rodinných příslušníků (většina také jistě mimořádné kapacity).   (zle)

Milan Karvánek

A skutečně musí každý přednášející lektor (jedno v jakém oboru) být držitelem ŽL? Já myslím, že né. Používají se myslím i jiné formy vztahu mezi organizátorem školení a lektorem.

Miroš Jan

Takže zpět k původní otázce.
Dle mého názoru, RT nemusí mít ŽL. Firma ustanoví komisi pro provádění zkoušek dle vyhl. Č. 50/78 Sb., jejímž členem bude RT. RT provede školení, firma vystaví zápis a osvědčení, a je hotovo. Další postup snad není třeba uvádět.
;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

František Šohajda

Už jsem se setkal, že ten kdo pořádá školení Vyhl.50... jen vybírá peníze a ani neví jak správně vyplnit doklad o absolvování..!....je to na zasmání ale je to tak !

Kamil Novák

Quote from: Milan Karvánek on 28.05.2009, 20:16
A skutečně musí každý přednášející lektor (jedno v jakém oboru) být držitelem ŽL? Já myslím, že né. Používají se myslím i jiné formy vztahu mezi organizátorem školení a lektorem.

Ohledně jiných forem (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti, přednáška za oběd a lahvičku....) nevím, ale jestliže by měl přednášející vystavit daňový doklad, na kterém bude tato činnost uvedena, tak musí.  (norm)
Alespoň podle poučení od pracovnic kontroly ŽÚ v Trutnově.