• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 20:20

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdo bude provádět vizuální kontroly LPS?

Started by František Šohajda, 31.05.2009, 10:07

previous topic - next topic

Kamil Novák

Quote from: František Šohajda on 01.06.2009, 11:46
Na RZ je kolonka o převzetí a tím majitel zodpovídá za odstranění závad a pod....

Vůbec si nejsem jistý, jestli zkratka : převzetí=zodpovědnost je platná.  :-\

Revizní technik  není dál zodpovědný za odstranění závad!

O tom jistě není sporu.

Ve větší firmě je osoba zodpovědná za elektrické zařízení /musí být písemně určená podle ČSN 50110-1,ed.2,čl.4.3 !!/ a pak tato osoba zodpovídá za el. zařízení....revize, odstranění závad  , spotřebiče a pod....takže je určeno komu se má RZ dávat !!

Tak tohle vám snad i závidím.
S osobou odpovědnou za el. zařízení je to v mém případě jako s Yettim.
Dost jsem o ní četl, ale ještě nikdy neviděl.  (no)
Ačkoli od doby platnosti ČSN EN 50110-1 uplynulo již dost času, ještě jsem tohoto panáčka nikde nepotkal.  :(
Takže říkáte, že existuje ? Třeba se jednou teké dočkám.  (funny)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Šohajda

TO:Novák
Člověk musí doufat.Třeba se to vylepší. (wall) (funny) (dabel)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroslav Macek

Quote from: Fuk Tomáš on 01.06.2009, 10:16
Ten, kdo to pochopit chce, snad pochopí, že onen vizuální kontrolor zkontroluje, zda do objektu od poslední kontroly nevstoupily nějaké nové inženýrské sítě, a pokud ano, zkontroluje, zda u nich  bylo provedeno řádné ochranné pospojování, včetně změření kvality propojení (zde zřejmě jde o nepřesný překlad - soudím, že se nemá jednat o průběžné měření, ale o měření průběžnosti, spojitosti). Vizuální kontrolor neprovádí vlastní měření.
Pokud si pak něčím není jist, zeptá se zkušenějších kolegů.

Ten, kdo to pochopit nechce, dělá všechno pro to, aby to celé zpochybnil.

Kdysi jsem někde četl jednu velmi starou modlitbu k Bohu. Ač jsem vyznáním ateista, velmi se mi zapsala do duše. Říkala asi toto:
Bože, dej mi sílu, vůli, vytrvalost, abych dokázal změnit to, co změnit mohu. Dej mi pokoru, abych dokázal přijmout to, co změnit nemohu. A dej mi rozum, abych to dokázal rozlišit.

Tam se sice nepíše o inženýrských sítích vstupujících do objektu, ale jen o "nových inženýrských sítích" , ale stejně vás obdivuji, že to tak dobře chápete.
Já s tím mám problém zejména z těchto důvodů :
*) Ono se dost těžko někdy pozná, zda je "inženýrská síť" nová - není to na ní obvykle napsáno. To platí i pro identifikaci jakéhosi "doplnění" (nevím čeho).
**) Také nevím, proč se má vizuálně zkontrolovat, zda je ekvipotenciální pospojování "stanoveno" a v jakých dokumentech se toto "stanovení" má hledat.
***) A už vůbec netuším, jak lze vizuálně kontrolovat, že byla (nevím kdy) provedena průběžná měření (nevím jaká) pro tato nová doplnění (nevím čeho)

Kamil Novák

Quote from: Miroslav Macek on 01.06.2009, 14:18
Tam se sice nepíše o inženýrských sítích vstupujících do objektu, ale jen o "nových inženýrských sítích" , ale stejně vás obdivuji, že to tak dobře chápete.
Já s tím mám problém zejména z těchto důvodů :
*) Ono se dost těžko někdy pozná, zda je "inženýrská síť" nová - není to na ní obvykle napsáno. To platí i pro identifikaci jakéhosi "doplnění" (nevím čeho).
**) Také nevím, proč se má vizuálně zkontrolovat, zda je ekvipotenciální pospojování "stanoveno" a v jakých dokumentech se toto "stanovení" má hledat.
***) A už vůbec netuším, jak lze vizuálně kontrolovat, že byla (nevím kdy) provedena průběžná měření (nevím jaká) pro tato nová doplnění (nevím čeho)

TO Macek :
Kol. Fuk to napsal naprosto přesně :
Ten, kdo to pochopit nechce, dělá všechno pro to, aby to celé zpochybnil.
Mě jen udivuje, že vás pořád baví boj s větrnými mlýny.   (wall)

Vždyť je to pořád dokola - normy a technické předpisy obecně nejsou přeci beletrie. Ty se vám nemusí líbit.
Jestliže chcete v nějakém oboru pracovat a nenarazit, tak je :
1) buď respektujete (nevšiml jsem si, že by po nás někdo požadoval, abychom z nich byli nadšení)
2) nebo ne.

Ve druhém případě máte opět 2 možnosti :
1) vymyslet a prosadit předpis nový
2) jít dělat něco jiného.

Ale obávám se,že v dnešní době sotva najdete obor lidské činnosti, kde byste dřív nebo později zase na nějakou instrukci nenarazil.  :-\

Takže to pro vás v dnešním světě asi nemá řešení.  :(
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Bernard

Určitě revizní technik nezodpovídá za odstranění závad. Pokud objednatel má zájem, závady odstraní, pokud ne, tak nepomůže ani deset podpisů. Žádný formulář na revizní zprávy neexistuje. V ČSN 33 2000-6 jsou  přílohy F a G informativní. Souhlasím s kolegou Novákem. Některé firmy ani nevědí o osobě odpovědné za el. zařízení. Jak zjistíme, že tzv. odpovědná osoba je ta pravá? Legitimujemeji? Často posílám Zprávy o revizi doporučeným dopisem s fakturou. Na tzv. hajzla jsem zatím nenarazil.

Pavel Horský

01.06.2009, 16:23 #23 Last Edit: 01.06.2009, 21:07 by Fuk Tomáš
Kamil Novák:  (jednicka) To se snad ani lépe napsat nedá. Máte u mě BOD.  (drinks)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Illek

Quote from: Kamil Novák on 01.06.2009, 12:50
Ačkoli od doby platnosti ČSN EN 50110-1 uplynulo již dost času, ještě jsem tohoto panáčka nikde nepotkal.  :(

Quote from: Kamil Novák on 01.06.2009, 15:09
Jestliže chcete v nějakém oboru pracovat a nenarazit, tak je :
1) buď respektujete (nevšiml jsem si, že by po nás někdo požadoval, abychom z nich byli nadšení)
2) nebo ne.
Ve druhém případě máte opět 2 možnosti :
1) vymyslet a prosadit předpis nový
2) jít dělat něco jiného.

Jak vyplývá z Vašeho příspěvku ve 12,07, setkal jste se pouze s osobami, jednajícími dle Vašeho bodu 2). Ti buď vymýšlí něco nového 2)1) nebo šli už dělat něco jiného 2)2). 
Jinými slovy: Buď zde vládne zákon džungle nebo se časem projeví ti, co vymýšlí něco nového?
To by mohlo být světlo na konci tunelu.

František Šohajda

01.06.2009, 18:19 #25 Last Edit: 01.06.2009, 18:26 by František Šohajda
TO:Novák
Ono vymyslet se dá ledacos a i vymyslí..!
Ale prosadit něco "normální" člověk -nebuďme ve vzduchoprázdnu.....
Ten co má peníze a ruku nad trhem ten to prosadí i když to bude blábol..!
Bohužel je to tak.
Já jako výrobce budu vyrábět zlaté zásuvky tak zaplatím a norma bude na světě že se musí dávat zlaté zásuvky a žádný ekvivalent neexistuje.
Známe to všichni, ale říkat se to nesmí. :(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Fuk Tomáš

01.06.2009, 20:44 #26 Last Edit: 01.06.2009, 21:33 by Fuk Tomáš
Quote from: František Šohajda on 01.06.2009, 18:19
Já jako výrobce budu vyrábět zlaté zásuvky tak zaplatím a norma bude na světě že se musí dávat zlaté zásuvky a žádný ekvivalent neexistuje.
Známe to všichni, ale říkat se to nesmí. :(

A já jako Váš konkurent si jenom zamnu ruce, protože to obšlehnu (možná tam jednu pacičku ohnu jinak, aby to bylo patentově čisté), ušetřím na drahém vývoji a lobbingu, hodím to na trh levněji, když je to tak skvělý business, a Vás dotlačím k bankrotu.
Takhle jste si to asi nepředstavoval, když jste si "zaplatil tu normu", co?

Takže to asi bude o něco složitější, a trochu jinak, že?

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 01.06.2009, 10:55
Jak vidíte s reakcí příslušných tak stačí jen něco málo kritiky a již se zvedá výhrůžný prst tady nepomůže žádná kritika .
Smyšlenky a dogmata budou  časem stejně nahrazena praxí.

Aha, už rozumím. Vaše láteření na onen soubor norem je v pořádku, máte na to svaté právo. Ale pokud s Vámi někdo nesouhlasí, tak to už v pořádku není, protože on na to právo nemá.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Fuk Tomáš

Quote from: Jan Hájek on 31.05.2009, 19:12
Hlavním smyslem vizuální kontroly je se o systém ochrany před bleskem svědomitě starat.
Já osobně jsem přesvědčen, že na vizuální kontrolu by měl stačit provozovatel, nebo jeho technik, který bude schopný číst projektovou dokumentaci skutečného stavu a kontrolovat ji s realitou.

To jste myslím udeřil hřebíček na hlavičku. Provozovatel/člen výboru samosprávy/správce objektu apod. totiž nejlépe ví, co kde na objektu je, co se tam od poslední revize změnilo, kde řádili nějací instalatéři či wifi-internetáři apod. Žádný montér či revizní technik neudělá vizuální kontrolu tak dobře, jako svědomitý provozovatel.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

František Šohajda

To asi není udeření na hlavičku..?
Provozovatel, člen výboru a podobné funkce
by měli vědět kdo a co montují na jejich majetek !Pokud ne tak je to špatné..
Tak nevím na co by kontrolovali, co tam navíc, protože musí dávat souhlas k montáži čehokoliv na svoji bytovku.
Taková kontrola samosprávou nebude asi to pravé ořechové!

Fuk Tomáš

Quote from: František Šohajda on 02.06.2009, 06:21
To asi není udeření na hlavičku..?
Provozovatel, člen výboru a podobné funkce
by měli vědět kdo a co montují na jejich majetek! Pokud ne tak je to špatné..

Jako byste neznal zdivočelé montéry čehokoli, kutily, kabelovkáře apod. Právě občasná vizuální kontrola, pokud je prováděna, odhalí všelijaká překvapení  :D

František Šohajda

Já jako majitel velkého RD vím co kde mám namontované.....!!
Pokud to ostatní neví tak ať si třeba dělají kontrolu každý den...pro mě tato kontrola bez pravidel je mrhání časem mým a mých příbuzných!!!
Pokud mě namontuje někdo /firma/ nějaké zařízení na můj dům tak chci revizní zprávu!
A pokud ji nedodají tak ať si to zase demontují a  jsme na stávajícím stavu!
A tím pádem i zbytečná je kontrola!
Nic se  tímto krokem nevyřeší ..!To myslím vážně!

Fuk Tomáš

Quote from: František Šohajda on 02.06.2009, 20:24
Já jako majitel velkého RD vím co kde mám namontované.....!!
Pokud to ostatní neví tak ať si třeba dělají kontrolu každý den...pro mě tato kontrola bez pravidel je mrhání časem mým a mých příbuzných!!!
Pokud mě namontuje někdo /firma/ nějaké zařízení na můj dům tak chci revizní zprávu!
A pokud ji nedodají tak ať si to zase demontují a  jsme na stávajícím stavu!
A tím pádem i zbytečná je kontrola!
Nic se  tímto krokem nevyřeší ..!To myslím vážně!

V čem je problém? Neříkejte, že jako majitel RD si neděláte vizuální kontroly stavby a všech instalací, norma nenorma. Akorát tomu tak neříkáte  :D

Jan Hájek

Schválně, jak dlouho tam ten svod plandá? Bytový dům cca 30 bytových jednotek. Jo a je to na viditelném místě.
No a ještě taková klasika: Uvadlé více jak metrové pomocné jímače.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Miloslav Dunda

Vizuální kontrola atd. je jistě důležitá. Zajímalo by mne jak důležitý je zemní přechodový odpor. V revizních zprávách je uváděn, ale de fakto je nevědomky naměřen zemní přechodový odpor PEN vodiče  distribuční soustavy. (Spojení přes STA a v přípojkové skříni, v případě uvedení na společnou soustavu anténa a elektroinstalace), což v případě antén (pokud neměly svůj zemnič)  muselo být i podle staré normy. A v HDS nebo RIS ten zemnič nikdo nerozpojí bez toho, že by byla HDS vypnuta někde v rozpojovací skříni. Pod napětím to nejde.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jan Hájek on 02.06.2009, 20:47
Schválně, jak dlouho tam ten svod plandá? Bytový dům cca 30 bytových jednotek. Jo a je to na viditelném místě.
No a ještě taková klasika: Uvadlé více jak metrové pomocné jímače.

Nevíte co jste tím textem a snímkem chtěl vyjádřit ?
Co to má prakticky společného s uvedeným tématem ?
Majitel popř.provozovatel je zodpovědný za majetek a jeho stav.

Fuk Tomáš

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 03.06.2009, 06:49
Co to má prakticky společného s uvedeným tématem ?
Majitel popř.provozovatel je zodpovědný za majetek a jeho stav.

a proto si v období mezi revizemi provádí periodické vizuální kontroly LPS, aby se mu nestalo např. to, že stav na obrázku trvá léta  ;D