• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:34

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaká platí pravidla pro kladení slaboproudých vedení na ploché střeše?

Started by lololo123, 24.06.2009, 17:45

previous topic - next topic

Jan Hájek

Na druhou stranu je furt lepší drátěný žlab, než plastová trubka  ;) .
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Milan Karvánek

Quote from: Miroslav Macek on 14.07.2009, 21:37
Pravý důvod asi bude, že jsou prostě levnější.

Samozdřejmě že dražší žlab s víkem je kvalitnější - kabel je lépe chráněn, a to zejména proti slunci.

Tak tuhle reakci pokládám za ukázku paranodního uvažování. Proč vymýšlet nějaké báchorky? Zákazník dostane to co je v projektové dokumentaci a to co je ochotný zaplatit. Pokud si objedná plný žlab a bude to v souladu s TD, tak ho dostane a zaplatí, pokud si v souladu s TD objedná drátěný, dostane drátěný.

Tomáš Jarovec

Drátěné žlaby vycházejí přibližně stejně draze jako celoplechové žlaby s víkem. Svařování a povrchová úprava drátů je zřejmě dražší než naděrování a naohýbání kusu pozinkovaného plechu. K drátěným žlabům také existuje víko, ale zde nevidím důvod ho použít. Kdo by se v té výšce se všemi těmi víky připevňoval a oddělával - např. přidání či výměna kabelů. Akorát by nějaké víko připevnili špatně, takže by pak ve větru spadlo a někoho zabilo.

Drátěné žlaby považuji pro svislé vedení vhodnější, protože kabely se přichytávají k drátům. V plechovém žlabu není moc k čemu chytat a kabely by musely ve žlabu volně viset. Napojování plechových žlabů je práce spíš pro klempíře, pokud to má nějak vypadat.

Miroslav Macek

Quote from: Tomáš Jarovec on 14.07.2009, 22:47
Drátěné žlaby vycházejí přibližně stejně draze jako celoplechové žlaby s víkem.
......

Drátěné žlaby považuji pro svislé vedení vhodnější, protože kabely se přichytávají k drátům. V plechovém žlabu není moc k čemu chytat a kabely by musely ve žlabu volně viset. Napojování plechových žlabů je práce spíš pro klempíře, pokud to má nějak vypadat.

Mercedes může vycházet také přibližně stejně draze jako Trabant, záleží na tom, od koho to koupíte.
Ty střechy většinou nebývají svislé, alespoň já o žádné takové nevím.

Milan Karvánek

Já ti teda Máňo nevím... žlab drátěný Merkur 100x100 stojí 216,- Kč za ks dlouhý 2m zatímco žlab plný Mars 125x100 stojí 103,- Kč za běžný metr.  :-[

Miroslav Macek

Quote from: Milan Karvánek on 15.07.2009, 18:27
Já ti teda Máňo nevím... žlab drátěný Merkur 100x100 stojí 216,- Kč za ks dlouhý 2m zatímco žlab plný Mars 125x100 stojí 103,- Kč za běžný metr.  :-[

Ten rozdíl v ceně máte nějaký vysoký, buď ten výrobce jedny žlaby vyrábí a druhé nakupuje, anebo si někdo spletl kusy a metry.

Miroslav Macek

Quote from: Miroslav Macek on 15.07.2009, 18:59
Ten rozdíl v ceně máte nějaký vysoký, buď ten výrobce jedny žlaby vyrábí a druhé nakupuje, anebo si někdo spletl kusy a metry.

Koukám, že jsem si ty kusy a metry spletl dokonce já.
Ta cena 216 je za dva metry, máte to tam napsané, já to přehlédl - takže to vychází u tohoto výrobce zhruba stejně.
Je otázkou, za kolik to prodávají větší výrobci, kteří vyrábí oba typy žlabů se stejnými parametry a stejnou povrchovou úpravou.

Milan Karvánek

Nejsou to ceny výrobní, nýbrž prodejní z jednoho z nespočtu velkoobchodů, které na netu zveřejňují své ceníky  :) Dokonce si myslím, že to jsou výrobky 2 různých výrobců.

Není třeba hned hledat za vším spyknutí zlých elektromontážních firem.

Tomáš Jarovec

Quote from: Miroslav Macek on 15.07.2009, 06:52
Ty střechy většinou nebývají svislé, alespoň já o žádné takové nevím.

Máte pravdu, jde o vodorovné vedení (ne že by nemohlo pokračovat na stožár, po zdi či po komíně). Na vodorovně umístěném žlabu by to víko klidně být mohlo, ale zřejmě jsou kabely dostatečně odolné a případné riziko odtřžení špatně přidělaného víka větrem stále platí.