• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký mám použít přívodní kabel k cirkulárce 4kW ?

Started by Bohumil Horký, 13.07.2009, 13:00

previous topic - next topic

Bohumil Horký

13.07.2009, 13:00 Last Edit: 01.01.2010, 02:48 by Miroslav Minařík
Jaký bude vhodný přívodní kabel k cirkulárce 4kW? Nejspíš gumový, ale průřez? Délke přívodu bude asi 20m. Děkuji.

#116#

Oliver Mička

no ono když vemem spotřebu motora stačil by i kábel CGSG 5G1,5 ale po pevnostní stránce bych doporučoval 5G2,5
:)
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Milan Illek

Kabel se určuje mj. dle předřazeného jištění (které neuvádíte) ne podle výkonu motoru.

Bohumil Horký

Quote from: Milan Illek on 14.07.2009, 00:19
Kabel se určuje mj. dle předřazeného jištění (které neuvádíte) ne podle výkonu motoru.

předřadné jištění je 16B  ..takže minimum ta 1,5 ... 1mm ma myslím max. zatížení 15A

Štefan Beláň

Quote from: Bohumil Horký on 14.07.2009, 00:25
předřadné jištění je 16B  ..takže minimum ta 1,5 ... 1mm ma myslím max. zatížení 15A

TO: Horký

Pokud nemá motor rozběh Y/D, musíte si uvědomit, že se jedná o tvrdý rozběh a záběrový proud bude cca 50-80A. Proto Vám v tomto případě doporučuji použit min. kabel 5x2,5 mm2.  :)

PS: Jištění B/1x16A na přímý rozběh ale určitě nestačí, musí být charakteristika "C".
Chránič chrání - jistič jistí.

Bohumil Horký

Quote from: Štefan Beláň on 14.07.2009, 07:03

Pokud nemá motor rozběh Y/D, musíte si uvědomit, že se jedná o tvrdý rozběh a záběrový proud bude cca 50-80A. Proto vám v tomto případě doporučuji použit min. kabel 5x2,5 mm2.  :)

PS: Jištění B/1x16A na přímý rozběh ale určitě nestačí, musí být charakteristika "C".

a když bude jistič 16A charakteristika C tak mi ten rozběh v zapojení do trojúhelníku udrží ?

tady jsou údaje o motoru.... >>>

Štefan Beláň

14.07.2009, 13:01 #6 Last Edit: 14.07.2009, 13:07 by Štefan Beláň
Quote from: Bohumil Horký on 14.07.2009, 12:42
a když bude jistič 16A charakteristika C tak mi ten rozběh v zapojení do trojúhelníku udrží ?

Ano udrží, pokud nebude motor vadný. Záleží také na tom, jaké jsou další jistící přístroje v sérii (například jistič před elektroměrem...), jak jsou tyto jističe zatíženy jiným odběrem a jak kvalitní impedanci smyčky má místo připojení motoru. :)

Může dojít k situaci, že jistič C/1x16A nevybaví, ale jistič před elektroměrem B/3x25A ano. :(
Proto je vhodnější u okružních pil používat rozběh Y/D.  :)

Bohumil Horký

Tak to vypadá, že nejlepší to bude vyzkoušet, před tím jističem 16A-B je myslím 25A jistič ale asi to bude taky Bčko. Elektronistalace je 5 let stará, takže tam by snad to mělo být v pořádku, řádné přechody apod.

Nicméně abychom se vrátili na začátek, tak ten přívod teda v té 2,5 ... to se prohnu.. kruci....

a to samé se teda týká hlavního vypínače, ten by měl tedy být také určitě aspoň na 40A že  ?

Bohumil Horký

SOFTSTARTER by muj problem s prepinanim Y/D vyresil ?

Robert Václavík

To p. Beláň:  Ano,jištění B/1x16A opravdu stačit nebude, chtělo by to jistič třífázový.

To p. Horký:
I jistič 3f 16A/B pro rozběh 4KW motoru, který se nerozbíhá do zátěže stačí (u čerpadla by to bylo něco jiného), pokud použijete s charakteristikou "C", nic nezkazíte. Softstartér sice zajistí pěkný rozběh, ale v tomto případě je to na cirkulárku velký neopodstatněný luxus.
Kabel s průřezem 2,5mm bude stačit.

Bohumil Horký

Quote from: Robert Václavík on 16.07.2009, 12:48
To p. Beláň:  Ano,jištění B/1x16A opravdu stačit nebude, chtělo by to jistič třífázový.

To p. Horký:
I jistič 3f 16A/B pro rozběh 4KW motoru, který se nerozbíhá do zátěže stačí (u čerpadla by to bylo něco jiného), pokud použijete s charakteristikou "C", nic nezkazíte. Softstartér sice zajistí pěkný rozběh, ale v tomto případě je to na cirkulárku velký neopodstatněný luxus.
Kabel s průřezem 2,5mm bude stačit.

.....stačí 3f16A/B jistič pro rozběh 4kW motoru bez zátěže ale teď myslíte v zapojení do Y nebo D ??

Štefan Beláň

Quote from: Robert Václavík on 16.07.2009, 12:48

(doh) JJ dobrý a dokonce jsem to napsal 2x.  ;D

Motor musíte provozovat v zapojení do D (trojúhelník). Jde pouze o to, zda použít rozběh Y/D nebo přímo D. Nechápu na co se stále ptáte. Vše již bylo napsáno. ??

Jistič B/3x16A pro přímé zapojení do D určitě stačit nebude a pro rozběh Y/D možná ANO možná NE. Záleží na délce rozběhu do Y, ale také na parametrech sítě (napětí a impedance). Vyzkoušejte si to. :)

Bohumil Horký

Quote from: Štefan Beláň on 16.07.2009, 20:54

(doh) JJ dobrý a dokonce jsem to napsal 2x.  ;D

Motor musíte provozovat v zapojení do D (trojúhelník). Jde pouze o to, zda použít rozběh Y/D nebo přímo D. Nechápu na co se stále ptáte. Vše již bylo napsáno. ??

Jistič B/3x16A pro přímé zapojení do D určitě stačit nebude a pro rozběh Y/D možná ANO možná NE. Záleží na délce rozběhu do Y, ale také na parametrech sítě (napětí a impedance). Vyzkoušejte si to. :)

pane Beláně vy jste psal, že jistič 3f/16A/B je málo na rozjezd 4kW a tady pan Václavík píše že motor bez zátěže udřží při startu i B-čkovej jistič.... tak z toho plyne to na co se ptám.... otázka zní..." Jaký tedy jistič udží rozjezd 4kW motoru bez zátěže ?? " bude to charakteristika B a nebo C ? z toho co je psáno výše teda je jasný že s rozběhem v zapojení do D se mohu rozloučit, jestli jsem to dobře pochopil... omlouvám se za hloupé otázky, na mě se musí trochu polopaticky, jsem laik.

Bohumil Horký

a ještě mě napadlo... ovlivní nějak tu impedanci délka přívodního kabelu k motoru ? negativně/pozitivně ?

Robert Václavík

Pana Horký, pokud  již máte nainstalovaný jistič 3x16A/B, tak to na něm vyzkoušejte, pokud bude vypadávat, vymeňte ho za jistič s charakteristikou "C". Pokud nemáte a budete kupovat, kupte rovnou 3x16A/C.
Já osobně již pět let provozuji hoblovačku s tím samým motorem co máte vy zapojený do D a jištění je 3x16A/B a nikdy při startu nevypadl. Nedával jsem ho tam s úmyslem, ale prostě už tam byl a drží, tak proč kupovat nový a měnit.
Pokud ale budete kupovat, tak opakuji, kupte s charakteristikou "C".

Bohumil Horký

Quote from: Robert Václavík on 17.07.2009, 06:24
Pana Horký, pokud  již máte nainstalovaný jistič 3x16A/B, tak to na něm vyzkoušejte, pokud bude vypadávat, vymeňte ho za jistič s charakteristikou "C". Pokud nemáte a budete kupovat, kupte rovnou 3x16A/C.
Já osobně již pět let provozuji hoblovačku s tím samým motorem co máte vy zapojený do D a jištění je 3x16A/B a nikdy při startu nevypadl. Nedával jsem ho tam s úmyslem, ale prostě už tam byl a drží, tak proč kupovat nový a měnit.
Pokud ale budete kupovat, tak opakuji, kupte s charakteristikou "C".

jistič už tam mám.....tak to zkusím a uvidím.... z toho co se tady píše jsem nabyl dojmu že tento motor v zapojení do D v žádném případě na 16A jistič nenahodím.. ať už s jakoukoliv charakteristikou. motor se mi zdá nový nepoužívaný, spíš někde skladovaný, ložiska měly krásně čistou vazelínu, motor je uvnitř jako nový, tak by měl být v pořádku a neměl by hrozit např. mezizávitový zkrat.

Bohumil Horký

doplňuji informaci.... motor 4Kw se mi rozeběhne v zapojení do D na jištění 3x16 char. B

Hugo K.

Před pár lety jsem viděl zajímavý způsob rozběhu cirkulárky.
Kotouč o prům. asi 600 mm s vlčím zubem,pro podélný řez.
Dotyčný zasunul levou ruku za záda a uchopil opasek kalhot.
Pravou rukou začal tahat za klínové řemeny a snažil se kotouč roztočit co to šlo.Pak odstoupil a pravou rukou zatáhl za vypínač.