• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:53

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kabel se dimenzuje se podle podle max výkonu nebo soudobosti?

Started by Rastafarian, 08.12.2009, 16:31

previous topic - next topic

Rastafarian

Když jsem si v Sichru zkusil nadimenzovat kabely a jištění, tak mi to píše že selektivita je zaručena do 119A. Je to chyba nebo to bohatě stačí?
pojistky v přípojkové skříni PHN000gG   40A
hlavní jistič  LPN  B  32A
a pak jističe pro 16 a 10A

halik

Soudobost a s tím spojené dimenzování kabelů či trafaček, to je obvykle hotová alchymie. Něco v oku už ale člověk má, ale vysvětlujte to obyčejným lidem, co tyhle věci vůbec nechápou. Hotel o 70 2lůžkových pokojích, 5 apartmánů, nějaký ten krytý bazének, sauna, elektrická kuchyň, restaurace, klimatizováno (jinak vše topení a voda na plyn)... - zkrátka typický hotel. Říkám jim, bude vám stačit 350kW rez. příkon a víc to řešit nebudem (na 1 lůžko obvykle s velkými rezervami 1,5-2kW), víc toho potřebovat nebudete, mějte rozum lidi...
Rozum neměli, 1260kW do krve požadovali... I vzal jsem si na řeč bokem jejich projektanta, a hustil do něj rozumy. Nenahustil jsem ho... Prej 350kW je málo, to by museli přes léto vypínat klimačky a řešit nějaký nouzový regulace 1/4h maxima.

No a dnes si tam mohou k slavnými hotelu s klidem dodělat i malou ocelárnu... - došlo do puntíku na má slova. 8)

Lukáš Rotrekl

Osobně bych na úvodní otázku odpověděl, podle toho čím jej budete jistit. čím jej budetre jistit zálěží na instalovaném příkonu a soudobosti. Osobně navrhuju kabel vždy tak aby se jištění dalo o jeden stupeň zvednout bez výměny kabelu. (Myslím hlavní přívody a pod. ne rozvody pro zásuvky atd...)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Milan Illek

Quote from: Lukáš Rotrekl on 10.12.2009, 23:26
Osobně bych na úvodní otázku odpověděl, podle toho čím jej budete jistit.

Jdete na problém nějak odzadu. Vztah mezi jištěním a kabelem je jasný. Napřed snad musíte znát výpočtové zatížení, případně proud (třeba s rezervou)
a potom volíte kabel a jištění.

František Šohajda

Třeba jako první nainstaluje kabel a jištění a potom k němu spotřebič?... ;D ;D
Taky takové znám!! >:(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Buben

Quote from: Pavel Horský on 09.12.2009, 08:09
Kabel se dimenzuje dle max. výkonu. Při jeho návrhu musíte vzít v úvahu vzniklé úbytky napětí, následně musí vyjít impedance okruhu atd.

Naprosto souhlasím. Zažil jsem případ, kdy se průřez kabelu tlačil na krev co nejníž, jen tak tak, aby se vešli do maximálního soudobého výkonu a při revizi se zjistilo, že nevyhovuje Zs. A co s tím teď budeme dělat. Jištění snížit nešlo, protože by se stroj ani nerozběhl a to nemluvím o ubytku napětí.

Odpověď na otázku viz citace.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....