• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze kabely v bytě nastřílet či nalepit na zeď a přelepit tapetou?

Started by Štěpán RYBÁŘ, 17.12.2009, 10:34

previous topic - next topic

IvanKali

, uvažovali jste o jiné možnosti skrytí elektrických kabelů?
http://www.dekoracnilisty.cz/
Ozdobné rohové lišty se dnes vyrábí i s prostorem v rohu pro vedení elektrických kabeláží. Jako řemeslník dělající kompletní rekonstrukce tuto variantu využívám v panelácích kde nebyly dělány štuky ( na holých panelech jsou tapety ). Dokonce se do těchto dá vsadit samotné stropní osvětlení. Myslím si že výsledný efekt je nejen hezký, ale hlavně praktičtější, čistší co se týče montáže v zařízeném bytě a splňuje veškeré normy. Problém bývá v rozích kde se kabel láme, tam se musí vyseknout malá kapsička do panelu, ale tímto zásahem neporušujete statiku domu. Pro přivedení kabelu do prostoru stropu, k lustru, se využívají průchody v panelech, panely nejsou plné, ale mají v sobě průchody, tudy je i vlastní kabel k současnému lustru vedený. Častým problémem ovšem bývá skutečnost, že si stavaři ulehčovali práci tím, že tyto průchody zabetonovali aby zpracovali zbylý materiál. Cesta k vypínači od stropu? No za komunistů se dávalo vše do husího krku a tudy vede stávající elektrické vedení, ano, je z části zasádrováno, ale v takovém případě tuto sádru musíme odseknout, původní kabeláž demontovat a na její místo osadit nové vedení elektroinstalací.
Snad jsem všem pomohl s malou radou jak na tyto problémy jít. Zdravím.
Mám za to, že toto je řešení které by vyhovovalo požadavku více než předmětné snižování stropů v zařízeném bytě a podobně, neboť i sádrokartonářské práce jsou dosti špinavou záležitostí a to zejména při broušení tmelů. Kdo to dělal ví o čem mluvím, v takovém případě můžete rovnou frézovat drážky do panelu ( a to zde nechci rozvádět narušování statiky )

Pavel Král Gargula

Quote from: Štěpán RYBÁŘ on 21.12.2009, 10:49
Hezkym rozumim takovy, co vede treba ke stropnim stahovacim svetlum - pruhledny obal a vevnitr je videt cervena med.

Našel jsem jen dvojlinky pro reproduktory 2x0,75-2,5: http://novak.pisecko.com/27641-dvojlinky/
V paneláku jsem jako dekorativní elektrické vedení použil opletenou šňůru (viz přívod k žehličkám). Mechanicky je dostatečně odolná.

Bendom

,

zrovna řeším obdoný problém. Po přečtení tématu bych řekl, že to možné je ale raději se zeptám. Panelák, vystouplá zásuvka/vypínač a lišta svilse ke stropu. Je možné tu lištu nahradit vysekaným/ vyřezaným "žlábkem" do kterého se uloží kabel a krabička vypínače/zásuvky se zanoří do stěny (tzn. taky něco vysekat)? Potřebuji při takovém úkonu souhlas nějakého úřadu nebo stačí dát vědět v sousedům a správci domu? Mám jistotu, že nespadne panelák?  :)

Zmiňovala se zde i cena jen tak orientačně kolik se dá počítat při řezání/sekání svislé drážky v délce cca 2m.

Děkuji