• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je nutné uzemnění elektroinstalace RD?

Started by Martin Kutarka, 27.01.2010, 21:13

previous topic - next topic

Martin Kutarka

27.01.2010, 21:13 Last Edit: 28.04.2010, 23:56 by Miroslav Minařík
 Asi teď rozesměji odborníky,ale chtěl jsem se zeptat na tento případ elektroinstalace.Kolega koupil starší malý rodinný domek (opravdu malý -3místnosti) +sklep a pozval mě na návštěvu.Jelikož jsem kdysi dělal do elektroinstalací zaujalo mě toto zapojení.Do HDS umístěné pod střechou venkovní stěny RD je přiveden kabel ze sloupu (asi hliník 4x10mm) zapojeny jsou pouze dva dráty a to fáze (jedna pojistka a PEN. Ostatní dva dráty jsou stočeny,tzn. pouze jedna fáze. Odtud je to přivedeno zase nějakým kabelem asi hliník 2x10mm na domovní "premix desku" kde je hlavní jistič 15A a dvě pojistkové pouzdra (10A a 6A) světla a zásuvky...Nic víc! Procházel jsem kolem domu a nikde jsem nenašel známky nějakého uzemnění,o hromosvodu ani nemluvě....
Proto se ptám: Může tato elektroinstalace splňovat alespoň nějakou ochranu proti nebezpečí účinku el.proudu? Já měl vždycky za to,že nějaké uzemnění musí být,jinak je to špatně......Záhadou je i to,že před dvěma léty údajně revizní technik vystavil revizní zprávu,aby bylo možno připojit 1f elektroměr.Něco si vzpomínám z minulých předpisů,že v při určitých okolnostech (připojený kabel do HDS není delší než 10m) se uzemnění dělat nemusí,že je uzemněn sloup.Ale nevím,nevím....

#117#

Jaromír Urbanec

není-li odbočka delší než 100 m, tak na konci PEN nemusí být přizemněn

Martin Kutarka

to:Urbanec
odbočkou myslíte kabel mezi sloupem (dráty) a HDS? Je někde dané (norma,vyhláška) ,že všechny sloupy jsou uzemněny?
Dík

Kamil Novák

01.02.2010, 16:55 #3 Last Edit: 21.08.2010, 19:48 by Miroslav Minařík
Quote from: Martin Kutarka on 30.01.2010, 14:33
odbočkou myslíte kabel mezi sloupem (dráty) a HDS?

Ano, to je odbočka.

Quote from: Martin Kutarka on 30.01.2010, 14:33
Je někde dané (norma,vyhláška) ,že všechny sloupy jsou uzemněny?

Není, protože všechny být uzemněny nemusí.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj