• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 12:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Instaluje se proudový chranič i na světelné okruhy?

Started by Michal Kolesa, 09.02.2010, 13:10

previous topic - next topic

Kamil Novák

Quote from: Pavel Stránský 111 on 18.02.2010, 23:03
... chránič před elektroměr to je fakt hustá divočina!!

Není.  (no)
V sítích TT, které jsou v jižních krajích dodnes docela běžné, je to nejjednoduší způsob zajištění ochrany.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Radek Červený

Quote from: Jiří Kovář12 on 17.02.2010, 21:23
To co zde píšete je hloupost a prodražování elektroinstalací(bytových) narvat tam třeba 4 chraniče

Vy asi nejezdíte moc po servisu a opravách, co? Takovej blábol dokáže z úst vypustit jen teoretik, který si něco našprtal z katalogu či normy a další souvislosti mu unikají, protože je nechápe.
A díky takovým, jako jste Vy, máme o práci postaráno. Máte vidět ty obličeje, když je celej dům po tmě, děti se mají učit do školy, lednice teče, atd. a to jenom kvůli tomu, ža například přetekla rychlovarná konvice, nebo do zahradního svítidla zatekla voda, centrální chránič správně vybavil, z uživatele udělal rukojmího, ale laik není schopen lokalizovat závadu a přijmout nouzové řešení do příjezdu odborníka. A to nemluvím o tom, že nekteří zákazníci se bez elektriky už ani nevyprdnou, protože si pořídili "kosmickej retich", kterej bez elektriky jim neumyje ani zadnici a nespláchne.
A to nemluvím o frajerech, kteří v domu, kde je vše na elektriku, od světel až po ohřev vody a topení dají také jeden chránič. Ty bych vytahal za kule a pověsil do průvanu, proč má zákazník v zimě zmrzat kvůli tomu, že mu instalaci dělal někdo jako Vy? A to ještě všechno našlapou do rozvaděče bez typového štítku a nadoraz, takže doplnění dalšího chrániče obnáší výměnu 5 let starého rozvaděče  (zle) . Stále mluvím o postřehách z praxe, mám pokračovat? O součtu unikajících proudů nemá cenu s Vámi ani diskutovat, obávám se, že byste to nepochopil.

Samozřejmě, že bezpečnost by měla být na prvním místě, ale navazuje na ni v zápětí i spolehlivost dodávky a event. následné škody, které vznikají, když je spolehlivost nízká. Citlivé rozdělení instalace s použitím selského rozumu za několik chráničů dnes považuji za nutnost, a to tak, aby vždy bylo možno nouzově fungovat, pokud se část instalace octne v poruše. Stejně tak nevidím důvod, proč by například napájení Racku, slaboproudů, EZS, nebo i toho lustru v chodbě  a obýváku ( s ohledem na umístění a okolní prostředí ) mělo být za proudovým chráničem. Ještě se mi nestalo, že když jsem zákazníkovi vysvětlil výhody a nevýhody, takže by trval na centrálním chrániči s vidinou ušetřené tisícovky.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Michal Kolesa

OT: A co nouzové osvětlení, aby člověk došel k rozvaděči a nahodil chránič?
Nebo mi něco uniká?

Jirka Š. Svejkovský

Pokud vám chránič vyrazí porucha, tak tam budete stát a nahazovat do soudného dne.

Michal Kolesa

a do rodiných domů se nedává nouzové osovětlení jako třeba do nemocnic? Když jsem byl v nemocnici nebo v psychiatrické léčebně tak na chodbě se svítilo i v noci.

František Šohajda

Jo,jo pan Kolesa píše správně....v psychiatrické léčebně navíc protipanické osvětlení ....dle norem.. 8)
Pozorně se díval...! ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Michal Kolesa

19.02.2010, 13:13 #43 Last Edit: 19.02.2010, 13:20 by Petr Doležal
Tam byliy obyčejné zářivky

# ty zářivky, vždy si na podmět ukažte#

Pavel Horský

Radku, opravdu pěkně napsané. To je opravdu ze života.

To Kolesa: nouzová a protipanická osvětlení se montují do objektů s předpokladem soustředění většího počtu lidí, což se v běžném bytě dá asi těžko předpokládat ( neberu pořádání mejdanu po americkém stylu) a v objektech, kde by absence osvětlení mohla způsobit značné ztráty.
To, že vám praskne žárovka a vy si po cestě na záchod namlátíte kušnu, to už je váš problém. Nouzové osvětlení si samozřejmě můžete nechat namontovat.

Kde a na jaký obvod použít proudový chránič bych nechal na zkušeném projektantovi. Diskuse o tom, kam použít chránič a jeho výhodách a nevýhodách pak zakládají montéři, kteří se běžně bijí do prsou, že není potřeba projektové dokumentace. Dlouhou četbou diskusních témat však každý zjistí, že  právě tito montéři jsou kolikrát totálně v koncích při zjištění sebemenšího problému.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Michal Kolesa

čtou montéři s §6 tuto diskuzi, aby se něčemu přiučili?

Pavel Horský

Revizní technik E1B

Jirka Š. Svejkovský

Bohužel, velmi často je to houbeles platný.

Michal Kolesa

tak proč práci tak "flinkají", když tuto diskuzi čtou?

Pavel Horský

protože jdou za jediným cílem.............rychle udělat jakýmkoli způsobem, sklidit prachy a hurá na další kšeft. Kvalita je pak na vedlejší koleji.
Revizní technik E1B

Jiří Kovář12

Quote from: Lukáš Rotrekl on 18.02.2010, 16:44
Pro bezpečnost svoji a svojí rodiny?? Kdo ví čím se budou děti šťourat ve světle, až jim přestane svítit.... Konkrétně v bytě bych se nebál jednoho centrálního chrániče, pro dům rozdělit instalaci na chráničů několik..

Ano s tímto s vámi souhlasím, chránič mám v bytě předřazen všemu a měl jsem pouze jediný problém s tím že jsem neukončil kabel na venku a napršelo mi do něj a šlo to ven ale na velkém domě bych se taky bránil centralizovanému chraniči

nowotný zbyněk

OTÁZKA - FI PRO SVĚTELNÉ OKRUHY  V KOUPELCE

-Při standartním osvětlení -žárovka nad vchodem do koupelny-není třeba(bacha píše montér el.zařízení)
-bodové světla a "jiné vychytávky" v blízkosti vany -přes bezpečné napětí(Trafo v podhledu čí v příčce)-netřeba
-projektová dokumentace -hodně důležítý prvek,ošem praxe (cca.18let) ukazuje,že se proj.dokumen.  vytváří až po kolaudaci,požární zprávě,hygieně
atd.
-PROUDOVÝ CHRÁNIČ NA světelný okruh v koupelně-ANO ale je třeba natáhnout samostatný přívod jen pro koupelnové osvětlení

Dík
S pokorou k řemeslu  
a Vzdor Projektantům(jen od stolu)

Nowotný

Pavel Stránský 111

Pan kolega Radek Červený je znalý praktik a k tomuto problému mi "mluví  z duše" přesně takhle to v praxi vypadá! Chráničům alespoň z mého pohledu bych se v napájení komunikačních a datových systémů zcela vyhnul. Před skříň, kde je umístěno 5 opticko metalických převodníků, 2 schwitche, a dalších x impulzních zdrojů je to opravdu nesmysl. Mám zkušenosti, že bývá po výpadku napájení problém i s jističi s charakteristikou, B natož do takového obvodu dát FI. To pak má správce sitě radost!! 

Lukáš Rotrekl

jj, takových 5 opticko metalických převodníku je typická domácnost ......
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.