• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak realizovat (pokud vůbec) dopl. pospojování při rekonstrukci bytového jádra?

Started by Martin Jeřábek, 06.07.2006, 15:28

previous topic - next topic

Jiří Fuksa

To: Janča
Pěkně podané vysvětlení.
Jen bych vás chtěl na něco upozornit. Uvádíte, že poruchový proud ve vodiči PE bude maximálně 30 mA. Vyplývá to z požadavku, že instalace koupelny je napájená přes proudový chránič. To platí v případě, že nastane porucha přímo v koupelně. Pokud nastane porucha před koupelnou (proudovým chráničem) bude ve vodiči PE protékat proud daný soustavou TN a jím vyvolaný úbytek napětí na vodiči PE se může přenést až do koupelny.

Jiří Lukš

V každé instalaci chráněné pouze proudovým chráničem je velikost poruchového proudu dána pouze impedancí obvodu. 30 mA je reziduální proud, který s velikostí poruchového proudu nemá nic společného.

Štefan Beláň

V koupelnách se provádí pospojování cizích vodivých částí, náchylných na přivedení cizího potenciálu. Jsou to především všechna vodivá potrubí a vodivé stavební konstrukce. Tyto části je nutné spojit s ochrannými vodiči el. zařízení v těsné blízkosti prostoru, např. v bytové rozvodnici. 

Pokud se v prostoru koupelny nevyskytují žádné takto definované  cizí vodivé částí, není nutné provádět další pospojování neživých částí, za předpokladu, že el. instalace a všechny spotřebiče jsou napojené z jedné rozvodnice umístněné v těsné blízkosti prostoru. 

Chránič chrání - jistič jistí.

Miroslav Janča

To: Fuksa
Pokud beru rozdíl potenciálů PE vodiče dvou zásuvkových obvodů, nemůže být větší než úbytek napětí daný únikovým proudem do max. 30 mA. Jejich výchozí potenciál je přece stejný v rozvaděči, úbytky před na vodiči PEN před rozvaděčem jsou u obou obvodů stejné.
To Lukš:
Samozřejmě, že reziduální proud je proud poruchový, jenom jde o tu úroveň. Pokud vodičem PE tečou proudy řádu mA např. odrušovacím filtrem, chránič nevybaví. Pokud však dojde k "upadnutí" fázového vodiče na kostru a tečou tam desítky až stovky ampér, tak samozřejmě  chránič vybaví.Reziduální proud samozřejmě zavisí na velikosti impedanční smyčky.

Jiří Fuksa

To co uvádíte v posledním příspěvku platí za předpokladu, že je proudový chránič umístněn v rozvaděči, ze kterého jsou provedeny jednotlivé vývody. Pokud je proudový chránič umístěn pouze pro obvod koupelny, může dojít ke stavu, který jsem popisoval.

Jiří Sedlmajer

To:Janča a ostatní
Já si to rovněž tak vysvětloval, ale co řeknete na odpověď zpracovatele normy p. Ing. Dvořáčka na dotaz jednoho kolegy:
Vážený pane kolego,
zcela potvrzuji váš názor na možnosti místa připojení doplňujícího pospojování k ochrannému vodič i PE v určených prostorách dle ČSN 33 2000-7-701 . Za ideální stav, především z hlediska kontroly, lze považovat připojení doplňujícího pospojováni na sběmici PE v rozvaděči.
Připojení doplňujícího pospojování dle výše uvedené normy k ochrannému vodiči PE na koliku zásuvky je rovněž možné (a nevidím problém ani technický použije-li se například zásuvka pro průběžnou montáž a tato je z hlediska zásuvkového obvodu poslední), z hlediska přehlednosti bych toto připojení zařadil na druhé místo. Připojení doplňujícího pospojováni v elektroinstalační krabici na ochranný vodič PE je rovněž možné, avšak méně přehledné (pokud samozřejmě není tato krabice na povrchu řádně označena) . U doplňujícího pospojováni samozřejmě je nutno dodržet i ustanovení ČSN 33 2000-4-413.1 .6.2, tak jak uvádíte .
K Vašemu druhému námětu - ano souhlasím, že by bylo vhodné zajistit jednotné výklady předpisů, zvláště u školitelů. Doporučuji ovšem zvážit celkový zájem odborné veřejnosti, respektive jak tento zájem zajistit. K tomuto tématu bych doporučuji se věnovat případně na schůzce TNK alespoň v kuloáru .
S pozdravem Karel Dvořáček

Miroslav Janča

To:Lukš
Poruchový proud je totožný s reziduálním proudem chrániče. Svoji poznámkou jsem chtěl říci, že úbytek napětí na vodiči PE v zásuvkovém obvodu koupelny nemůže přesáhnout hodnotu danou maximálním rozdílovým neboli reziduálním proudem chrániče. Druhým parametrem úbytku napětí je samozřejmě impedance smyčky.

Petr Moravec

Proudový chránič nemá omezující účinek poruchového proudu,
ten je skutečně dán pouze impedancí poruchového obvodu.
Bezpečí u proudového chrániče je dáno pouze rychlým odpojením.

Jiří Fuksa

To: Moravec
Já i např. ing. Kříž, vám dáme jistě za pravdu, ale pan Beláň bude s Vámi v příkrém rozporu.

Štefan Beláň

TO: Fuksa

Nechápu Vaší poznámku na mou osobu. Je zde diskuse o pospojování, a co se týče proudových chráničů, tak se můj názor neliší od názoru kolegy Moravce. Asi jste si popletl jména? Doporučuji přečíst starší diskuse, kde jsem se jasně vyjádřil, například zde:

http://elektrika.cz/diskuse/elektrotechnici/realizace/104604203492/view?searchterm=chránič

Chránič chrání - jistič jistí.

Miroslav Janča

To:Sedlmajer
Po troše přemýšlení měním  svůj léty zažitý názor na doplňkové pospojování v koupelně. Je logické, že v systému TNS je dostačující spojit veškeré neizolované kovové části s ochrannou soustavou. Na vodiči PE nemůže ani teoreticky vzniknout nebezpečný potenciál.

Nicméně musím říci, že článek 701.413.1.6.1 je nejednoznačně napsaný a slova jako "těsná blízkost" nemají v technických normách co dělat.

Jaromír Urbanec

Přikláním se k názoru pana Beláně, protože jeho názor je potvrzován praxí. Ochranné pospojení často zakrývá životu nebezpečnou závadu - přerušení PEN vodiče. Byl jsem u případu výměny boileru nad vanou, kde instalater neizolovaným klíčkem odpojil pospojení 20 cm nad vanou a dostal ránu, že dva dny s ním nic nebylo, zhasly tři byty a já při hledání závady jsem zjistil, že tyto PEN vodiče byly odpojeny v elměrovám rozvaděči před několika lety z důvodu malého počtu svorek (někdo odpojil - zkusil nic se nedělo, tak tam připojil místo nich přívod do rekonstruovaného bytu) a celou tu dobu tekl tím pospojením provozní proud v řádu desítek ampér. Představa co se mohlo stát(a někde se určitě stalo) za ty léta používání je strašná - (děti věšely mokré žínky při koupání na holý CY6 pod boilerem) Potom mi připadají starosti o časových úsecích 0,2 s do vypnutí celkem malicherné. Nejsem proti pospojení, ale jak uvádí pan Beláň "cizích vodivých částí náchylných na přivedení cizího potenciálu". Ještě dnes vidím revizní techniky co vyžadují pospojení sousedních bytů ap.