• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 13:46

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdy je nutné odpínat N v 1f nebo 3f instalaci?

Started by Martin.Mlkar, 06.04.2010, 15:05

previous topic - next topic

Martin.Mlkar

06.04.2010, 15:05 Last Edit: 06.04.2010, 22:16 by Fuk Tomáš
Hledal jsem zde odpověď zda musí nebo nemusí mít sporák sporákovou kombinaci a narazil jsem na odpovědi zejména pana Beláně, že je nutné odpínat i N dáno ČSN 33 2180 čl.3.8., při výkonech nad 1000W. Kdy je tedy nutné odpínat i N?

#uft#

tekseb

Zkuste kouknout na http://www.(neznámá značka).cz/res/pdf/37473.pdf, je to ale z r. 2008

tekseb

Tak ještě jeden pokus s přílohou, jinak je to na stránkách (neznámá značka)

Jirka Š. Svejkovský

ČSN 33 2180 čl.3.8:
Jednopólové vypínání silových obvodů spínači je dovoleno jen ve světelných obvodech do 250V a 1000W a v obvodech, jejichž jeden pól je spojen se zemí.
Takže, pokud nemáte doma soustavu IT, tak vodič N vypínat nemusíte.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Franěk

07.04.2010, 07:03 #4 Last Edit: 11.04.2010, 23:20 by Fuk Tomáš
V "běžné" instalaci to není přímo nutné, ale velmi praktické a účelné. Pokud máte například centrální chránič, nebo více okruhů za chráničem, dokážete snadno identifikovat okruh, který dělá problémy a vyřadit ho, s tím, že ostatní okruhy budou funkční. V opačném případě musíte pozvat elektrikáře a čekat, až přijede. Mezi tím budete bez elektriky.

Jinak jsou případy, kde je to přímo dáno třeba návodem výrobce připojeného zařízení a podobně.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Hugo K.

A to je zřejmě důvod,proč se vyrábí jističe vypínající N.?

Miroslav Škop

Proč se tedy běžně nemontují například do staveništních rozvaděčů, kde je předpoklad běžně připojovaného nářadí o příkonu větším jak 1 kW  ? 

Jirka Š. Svejkovský

Protože jeden pól rozvaděče (N) je spojen se zemí.

František Šohajda

Třeba namátkou ve zdravotnictví se používá jistič 1+N nebo 3+N v tisících kusech....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Martin.Mlkar

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 07.04.2010, 08:59
Protože jeden pól rozvaděče (N) je spojen se zemí.
Jo tááák takhle je to myšleno, já jsem si tu větu v normě přečetl několikrát a stejně jsem pořád tápal. Ale přesto můžete to pro mě upřesnit?

33 2180 čl. 3.8 - Jednopólové vypínání silových obvodů spínači je dovoleno jen ve světelných obvodech do 250V a 1000W a v obvodech, jejichž jeden pól je spojen se zemí.

K čemu taková věta potom je? Když budu spínat světlo vypínačem o příkonu např. 1100W tak N je spojeno se zemí tak se to nevztahuje na  čl. 3.8. Kdy je jeden pól tedy se zemí nespojený a je nutné použít jistič 1+N nebo 3+N,....? Vztahuje se to tedy pouze na síť IT?

tekseb děkuji za článek to podle toho jak to napsal pan Kříž jsem pochopil že N se nemusí odpínat nikde ale také to není zakázáno.

Nedávno se tu pan Beláň zmínil o vypínání N ale diskuse se nedobrala konce takže nevím nevím. Zde na elektrice diskuse "Odpovídá předložené zapojení ovládání stykačů ČSN? "

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jirka Š. Svejkovský

A nejenom u bouchačky, ale i u instalace v prostorách s nebezpečím požáru (třeba truhlárny).

Martin.Mlkar

Tak ta věta v ČSN 33 2180 čl. 3.8 - Jednopólové vypínání silových obvodů spínači je dovoleno jen ve světelných obvodech do 250V a 1000W a v obvodech, jejichž jeden pól je spojen se zemí. Se vztahuje tedy na co?

Vypínání N je tedy nutné v nemocnicích, v prostorech s nebezpečím požáru, výbuchu, - ještě nějaké další prostory?

Miroslav Macek

Poznámka k tématu: je-li provedeno jištění v pólu N, zvyšuje to impedanci smyčky se všemi důsledky, které z toho vyplývají.

Jirka Š. Svejkovský

V 99% jištění pólu N není provedeno, je pouze vypínán (jističe 1+N nebo 3+N).

Kamil Táborský

Tak jsem se z přílohy pana TEKSEBA  z bodu 4.a 5. dozvěděl,že proud ve středním vodiči v 3 fázové síti může být větší než ve vodičích fázových.  (ssur)

To jsou mi ale novinky  :(

Člověk se dozvídá každý den něco nového  :-\

Martin.Mlkar

Quote from: Martin.Mlkar on 07.04.2010, 11:23

33 2180 čl. 3.8 - Jednopólové vypínání silových obvodů spínači je dovoleno jen ve světelných obvodech do 250V a 1000W a v obvodech, jejichž jeden pól je spojen se zemí.

K čemu taková věta potom je? Když budu spínat světlo vypínačem o příkonu např. 1100W tak N je spojeno se zemí tak se to nevztahuje na  čl. 3.8. Kdy je jeden pól tedy se zemí nespojený a je nutné použít jistič 1+N nebo 3+N,....? Vztahuje se to tedy pouze na síť IT?

Umíte někdo vysvětlit mou otázku?

Jan Alin

Quote from: Kamil Táborský on 07.04.2010, 19:56
Tak jsem se z přílohy pana TEKSEBA  z bodu 4.a 5. dozvěděl,že proud ve středním vodiči v 3 fázové síti může být větší než ve vodičích fázových.  (ssur)

To jsou mi ale novinky  :(

Člověk se dozvídá každý den něco nového  :-\

To nejsou žádné novinky, první případ kdy vedení hřálo a dodavatel nevěděl proč jsem řešil už před cca šesti až osmi lety. Nejlepší na tom bylo že mi tenkrát nikdo nevěřil protože byl ještě špatný účiník a normální levný elektrikářův klešťák prostě ukazoval nesmysly.