• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co hrozí, když jsem dal Wago svorky přímo do zdi bez krabice?

Started by JOJOK, 16.06.2010, 06:21

previous topic - next topic

JOJOK

Quote from: oliver on 16.06.2010, 23:38
No každopádne sa do toho dajte kedže sa jedná o rozoberateľný spoj mal by byť umiestnení na prístupnom mieste v krabičke treba KU68 prípadne aj OBO krabica na povrch ak by spoj bol pod podhľadom a nebol by vidieť, WAGO svorky pod omietku dokážu robiť peknú paseku ja som opravoval takto jeden spoj ale nie spojený WAGO svorkami ale klasikou radovou svorkou (čokoladkou) tiež priamo pod omietku zasádrovanou. Stena vždy cez zimu nejak navlhla a bolo zle všetýc kopalo a najhoršie bolo t o že ta stena bola spoločná pre kuchyňu aj kúpeľňu.  :-\ po výmene čokoládky za krabicu s WAGO svorkami a doplnenie okruhu o prúdový chránič je všetko v poriadku.

Presne oliver toho som sa obaval...
Vyhláška MPSVaR SR c. 508/2009 Z.z.. , § 23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky

Pavel Horský

Jak jsem četl v prvním příspěvku, práce jste začal dělat dvě hodiny před příchodem zedníka, který měl dělat obklad. No, co k tomu dodat? Za dvě hodiny předělá každý zručnější elektrikář třičtvrtě kuchyně a vy jste stačil vysekat kus drážky, do ní nainstalovat kabel a na krabičku už nezbyl čas.
Kvůli strachu z toho, že se zedník otočí ve dveřích, když zjistí, že není něco hotovo, jste radši udělal rychlou prasárnu prvního řádu. Pak byste byl nejradši, kdyby vám to v diskusích někdo posvětil. (zle)

A přitom by se to s trochou chtíče dalo udělat hned tak, že by bylo vše v pořádku. Zedník by chvilku počkal a vy byste měl okamžitě klid na duši.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

JOJOK

No v tych 2 hodinach nebolo len sekanie drazky... ale aj skladanie skrin na chodbe made in Poland....

Ale aj tak odstavím  celú tu vetvu 1,5mm2, viem kde je instalacna krabica a tam som daval tie wagace tiez.... este pred tym mojim uzasným spojom.

Ako najlepsie ukoncit kable v tej krabici staci ich nechat vo wago ? A v pripade ze by chcela svetla bodove do buducnosti by som to potiahol s tej krabice.

Pridam radsej obrazok ako to tam priblizne bolo.

Inak diky za infosky Páni
Vyhláška MPSVaR SR c. 508/2009 Z.z.. , § 23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky

JOJOK

Takze bude sa sekat  :o

Jiří Buben

No nevím co tu ještě pohledáváte a řešíte. Ono je vždycky dost času a sil na to aby se to předělalo, ale napoprvé by vás to stálo méně úsilí a starostí.

Zkrátka Vy do toho raději nešahejte, podle toho co jsem měl možnost číst, tak nejste elektrikář. NECHTE TO NA ODBORNÍKOVI.

Přiložená fotografie odhaluje objev podobné prasárny při rekonstrukci kuchyně.

Řemeslo braň se!! (zle)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

JOJOK

Dnes som si bol pozicat od svokra  Bosch DMO 10 a ide sa hladat..... este ze mame stare fotky z prestavby viem cca kde je. Pravdepodobne jedna kachlicka pojde von.  :(

Je to prasarna ten kabel. Ale ja sa aspon snazím odstranit chybu, nie ako ten po ktorom ste sekal pravdepodobne vy...

Viete co mi povedali odborníci(co su montery od fachu co zapajaju elektro-instalacie v domoch)? Ze oni by to ani nerusili ked tam je zataz len 150W, ale ked chcem nainstalovat krabicu tak nech uz odstavim tu vetvu a zaslepim vodice v krabici do wago(kazdy vodic samostatnu wago) a necham tak.....a k digestoru natiahnem predlzovacku. Tak tak budem konat.....

Rudolf Šála

Jiří Buben :

Hm to vypadá jak odfláknutej čenteš to na PE a N  ;D A ten kabel vypadá jak vyrobenej ručo izolačkou  (zle) Lidová tvořivost nemá obdob...

JOJOK:

Tak jako je pěkný že oni na to maj jinej názor ale jednou to bude muset někdo hledat až vám to zoxiduje nebo navlhne... A jestli jste přesádroval i ty vagošky tak si pište že sádra hezky vsakuje vlhkost...

Teď by mě zajímalo co na vaší dovednost říká vaše sestra když jí tam budete dělat brajgl?  (plc)

JOJOK

Brajgl ani nee.... treba sparovku v miestach odstranit a pomaly sa hrat nooo.... holt mam poucení na cely zivot...

Vlhkost v murive by musela byt hodne vysoka a nejaky starý kvader bez zateplenia... Co je pri novostavbe velmi nepravdepodobne.. Rosny bod, kondenzacia a tak... To som sa pytal zase ludi z branze murarov... Ale vzdy je tam nejake ale( co ked zacne pretekat strecha, v miestach obvodoveho muru v kuchyni)  o:-)

Clovek sa ucí stále.... na vlastných chybách.

Petr Doležal

Quote from: Rudolf Šála on 16.06.2010, 20:24
. . . udělat čenteš a zapájet ho . . .

Kolego, nemohl byste mi to přeložit do srozumitelné češtiny? To víte, jsem stará garda a nejsem "in" ani "kúl"
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Rudolf Šála

Tak to je právě ono, to neni muj vynález  ;D Tohle určitě budete znát když jste ze starý školy, poněvadž se to dělalo hodně za starejch času a i dneska se s tim občas setkám  ;D I ten název znám od starejch chlapu. Podle předpisu to taky asi nebude to pravý ořechový, proto bych to tady moc nerozebíral abych nedával návody kutilum. Když se to udělá dobře tak to funge dlouho. Vlastně jsem to viděl i v jedný vile z první republiky a fungovalo to dokud jsme to nepředělaly. Podle indícií asi víte o co jde....  ;)

Petr Doležal

Právě, že to neznám, protože jsem inkoust. Má snad jít o kroucení ? Pokud se to neoplácá izolačkou, nýbrž se použije krutisvorek, proč ne?
Akorát přímo do omítky ne.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Rudolf Šála

Ano. Kdyby se to přepájelo a zaizolovalo nebo zasmrštilo tak by v tom taky neměl být problém do omítky. Bohužel jsme k tomu párkrát byly donuceni v práci (tedy jen kroucení a izolačka) protože nikdo nebyl schopný dovézt lis a spojky... Bohužel, tvrdý kapitalismus uhodí na vše - na vše se moc spěchá  >:(

Jaroslav Hasala

Pájet NE !!

Pájení nechejte slaboproudařům, v silnoproudé elektrotechnice pájení nemá co dělat.

V dané situaci mi připadá nejrozumnější propoj ve zdi spojit pomocí lisovacích dutinek a zatavit do smršťovací bužírky.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Miroslav Minařík

19.06.2010, 14:27 #31 Last Edit: 19.06.2010, 17:35 by Miroslav Minařík
Quote from: Rudolf Šála on 18.06.2010, 20:15
... přepájelo a zaizolovalo nebo zasmrštilo

K pájení se již vyjádřil zcela přesně Jarda Hasala. Divím se, že v roce 2010 stále někoho napadá pájení!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

JOJOK

Dnes som problem odstranil.... Zaslepil som to Wago a izolackou. 

JOJOK

Casom sa musi vyrezat diera  8)

František Šohajda

TO:JOJOK
Podobně schované krabice jsem viděl na operačním sále, spoje jsou zasilokonovány /protože každý týden se desinfikuje celkem dobrou "žíravinou"...../nějaká desinfekční látka../
Jsou tyto "slepé" obklady /jednotlivé kachle/označeny co pod nimi je samolepkami....je to praktické a elektrikář v případě poruchy najde místo kde je to spojeno....Jde se dobře do krabice dostat...!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Už vídím nadšení paní domu nad vzorně označenými obkladačkami.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B