• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zhotovit na chodbě postupné rozsvěcení světel?

Started by Radim Němec, 11.08.2010, 09:06

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

Superrelé z nabídky Tecon, sice se zbytečnými 12 vstupy, ale 14 vstupů AC 230V,  8 výstupů 230V 2A, napájení 230V, velikost cca 8M. Pro žárovky nad 40W bych asi použil ještě nějaká relátka pro jistotu. Cena 2850 EXW Vrchlabí a pak k tomu teda programovací kabel za cca 450Kč. Programování FCB, zvládne i naprostý laik...
Vhodným naprogramováním vyřešíte postupné rožnutí z jedné i druhé strany vč. vzájemného blokování.

Měl jsem nebo mám k dispozici jedno PLC Vigor, nějakých 12 vstupů 24V, napájení 230V, výstup 24Vpro napájení čidel a podobně, mám pocit asi 100mA, 8x relé výstup 2A 230V, programování Ladder  Diagrammem (reléové schéma), má to matematiku, časové fce, maticový display 8x8 (2cif. číslo, E1-E9, stav vstupy výstupy), nechal bych ho za cca 1800Kč vč. poštovného, s tím že bych zapůjčil kabel a ten bych chtěl vrátit. Mám provedeno asi 5 instalací naprosto bez problémový 2 roky provoz, ale na jedné instalaci se občas mění parametry. Bohužel dovozce pro ČR nějak zmizel. (fy. Koeling z Havířova). No a toto jedno mě zbylo a nechci dávat k zákazníkům, když ho při problémech nebudu moct vyměnit.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Radim Němec

12.08.2010, 08:33 #19 Last Edit: 14.08.2010, 06:38 by Miroslav Minařík
ó děkuji za mnoho odpovědí a nápadů. Chytrou instalaci asi neprovedu - to aby mělo význam, musel bych předělat stávající rozvody v celém domě...  :-\  ...a do toho nejdu
To chtělo řešit už před těmi 10 lety - ale to tu o tom věděla asi jen hrstka zasvěcených  ;)
...... no tak to vypadá na nějaká ta relátka. Ještě si to v klidu pročtu a vyberu...

Roman Šafránek

Par moznych reseni (vetsina tady zaznela)
- zminene impulsni/casove rele, pokud budete chtit postupne rozsveceni z obou stran tak rele musi byt dvojmo - 12ks, pri odhadovane cene cca 500kc/kus vas to vyjde na cca 6000 (pri rozsveceni jen z jedne strany asi na polovinu)
- bastl - sehnat si sikovneho studenta vs/ss elektro nebo nadsence pro elektronuku, ten takovy obvod (treba s nejakym jednocipem) ktery bude rozsvecet LEDky a bude schopen spinat relatka udela odhaduju do 1000kc (material i nejaka lahev co mu date), k tomu date 6ks nejakych relatek odhadem po 300, dostanete se na cenu jako u casovych rele spoustenych jen z jedne strany ale bude vice muziky, trosku nevyhoda bude ze si sam asi moc nezmenite nejake parametry... (alespon rychlost rozveceni a dobu sviceni vam treba udela na trimry)
- nejake programovatelne rele (Logo apod.) - to kdyztak poradi jini, ale s 6ti vystupy to bude asi pomerne nakladne
- "PLC" iDo - jenom to potrebne PLC vyjde na 5500 a stejne k tomu jsou potreba ty relatka, dale pak zdroj... to jsme nekde k 7mi tisicum, nekdo vam to iDo musi naprogramovat (nebo to muzete zkusit sam), zase se da rict ze je z toho nejvic muziky (i kdzy, k cemu) - iDo muzete ovladat z pocitace pres ethernet a webovy prohlizec, takze si s tim muzete ruzne hrat, rychlost rozsveceni menit podle denni doby, teploty venku a jinych nesmyslu...

mj. iDo pomerne s uspechem pouzivame na rizeni verejneho osvetleni a je to celkem fajn (elektrikari si to nemuzou vynachvalit)

Miloslav Dunda

Pane Němec, u svítidel s radarovým čidlem jak navrhuje pan Novák nic esteticky neruší. tam nejsou ty přídavné čočky. Možná by to za uvahu stálo.

Radim Němec

13.08.2010, 20:54 #22 Last Edit: 14.08.2010, 06:39 by Miroslav Minařík
svítidla s radarovými čidly zavrhuji mimo jiné i proto, že svítidla jako taková jsou již vybrána.... musel bych tedy zasahovat do jejich konstrukce a to se ycela jistě nesmí  >:D
panu Šafránkovi mnohokráte děkuji za shrnutí... zatím to vypadá na spoustu relé, ev.programovatelné

Petr Doležal

První svítidlo se rozsvěcuje okamžitě, takže místo 6 časových relé stačí 5. Pro dva směry pak 10. U závor pro rozlišení kterým směrem osoba jde, mně prvním nástřelem vycházejí 4 pomocná relé.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Martin H.

Quote from: Roman Šafránek on 12.08.2010, 23:04
- bastl - sehnat si sikovneho studenta vs/ss elektro nebo nadsence pro elektronuku, ten takovy obvod (treba s nejakym jednocipem) ktery bude rozsvecet LEDky a bude schopen spinat relatka udela odhaduju do 1000kc

V prípade bastlu by som miesto jednočipu išiel cestou primitívneho analógového obvodu.

Daniel Reiský

Quote from: Martin H. on 14.08.2010, 00:07
V prípade bastlu by som miesto jednočipu išiel cestou primitívneho analógového obvodu.

Nejlevnější řešení je opravdu bastl.
1x časovač 555, 1x Johnsonův čítač 4017 + kondenzátory a rezistory + 2 hodiny práce + 250,-Kč za materiál a to celé dvakrát či s úpravou pro zpětný chod. Schéma najdete ve starších číslech AR či na netu pod heslem běžící světlo, světelný had a pod. Spínání triaky nebo relátky. Spolehlivé, levné, ale ne profesionální řešení  ;), na kterém si mnozí zakládají.  :D

Zde dokonce bez oscilátoru, ale s 555 je to lepší:
http://pandatron.cz/?51&zajimave_bezici_svetlo
Jo a na výstupy je nutno připojit tranzistory nebo přímo optotriaky a je to ok.

něco takového jsem měl na mysli:
http://www.tuningpc.cz/Bezici-svetlo-postavene-z-10-LED-DIOD/?idfi=2&IDclanku=95

Radim Němec

a onen světelný had se dá upravit tak, aby světlo nepřeskakovalo, ale světla se postupně přidávala??
P.S. asi půjdu cestou relé (programovatelné, či několik časovacích. Zapojení na rozlišení směru příchodu ( "rozvinutí" z jedné, či druhé strany) mi uniká  :-[

Jirka Š. Svejkovský

V případě programovatelného relé budete mít tyto vstupy:
1. Sensor na jednom konci chodby
2. Sensor na druhém konci chodby
3. tlačítko/přepínač pro trvalé rozsvícení/zhasnutí chodby

A samozřejmě 7 výstupů na jednotlivá světla.

V závislosti na tom, který senzor bude aktivován dřív, program zvolí směr rozsvícení svítidel.

Stáhněte si ze stránek výrobce demo programovacího sw, uvidíte, že to vůbec není obtížné. Nakonec se obejdete i bez tohoto sw (dá se naprogramovat přímo na přístroji).
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lukáš Rotrekl

Mít trošku víc času aktuálně, tak asi vytáhnu Vigora z krabice opráším a budu si hrát.... o:-) Ale bohužel nejvyšší je na dovolené, tak nestíhám....

Daniel Reiský

Quote from: Radim Němec on 16.08.2010, 07:35
a onen světelný had se dá upravit tak, aby světlo nepřeskakovalo, ale světla se postupně přidávala??
P.S. asi půjdu cestou relé (programovatelné, či několik časovacích. Zapojení na rozlišení směru příchodu ( "rozvinutí" z jedné, či druhé strany) mi uniká  :-[

Schéma na postupně se rozsvěcující světla je téměř stejné, jen jsou jinak zapojeny vývody na čítači. Koukněte třeba na:
http://www.flajzar.cz/stroboskopy-a-blikace/vystrazna-sipka-ii.htm

apod. Dělají i na zakázku, stačí se domluvit, co požadujete, ale zvládne to i zručnější radioamatér. Jako vždy je nutné dbát na bezpečnost.  (norm)

Radim Němec

hmmm... omlouvám se, ale radioamatérskou hračičku asi nechci, neboť tato oblast je pro mne španělskou vesnicí.....
Quote from: Lukáš Rotrekl on 16.08.2010, 08:54
Mít trošku víc času aktuálně, tak asi vytáhnu Vigora z krabice opráším a budu si hrát.... o:-)

vypadá to, že to nebudu realizovat v nejbližší době... takže...  ;)
jít cestou relátek mi připadá nejschůdnější - to jsem ještě schopen pochopit ú detekovat ev.závadu

tomáš buřival

Siemens logo! Za 5000 koupíte set i se SW a kabelem pro připojení k PC nebo možná za 1500 na aukru, annonci .... Stačí nejjednodušší varianta se čtyřmi výstupy a osmi reléovými vstupy. Pokud si koupíte Logo! s displejem, dá se naprogramovat i bez PC. Měnit směr rozsvěcení světel podle směru, kterým se přichází nebude problém.

Lukáš Rotrekl

Nemáte domotané vstupy a výstupy? o:-)
Na co mu budu 4 výstupy, když chce ovládat 6 světel a co jsou reléové vstupy? :D

tomáš buřival

Aha, chybka. 8 vstupů a 4 výstupy. K tomu jeden rozšiřující modul pro další výstupy.

Radim Němec

Děkuji všem, prozatím nejdůležitější informace je, že chci natáhnout "dráty" od každého svítidla/dvojice svítidel do "centrály" a odtud ještě k senzorům/infrazávorám na každém konci chodby.
Co bude v  "centrále" je prozatím otevřené... Touto přípravou instalace se - předpokládám - nezbavuji možnosti žádného z výše uvedených řešení.  8)

Radim Němec

18.08.2010, 08:24 #35 Last Edit: 17.10.2010, 23:49 by Jaroslav Borovec
pokud by se našel někdo ochotný... tohle jsem spáchal v LOGO!Soft Comfort...   ::)