• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je to závada, když z jističe na výstupu vycházejí 2 vodiče o stejném průřezu?

Started by Zdenek Jakubcik 1, 05.09.2010, 11:25

previous topic - next topic

anonymous2

Quote from: Jan Kelbich on 06.09.2010, 21:33
Mě osobně se okruh (i v domovní instalaci) zdá být celkem dobrý nápad (zvýšení spolehlivosti, rozložení nadproudů apod.), jde tedy o to - může nebo nemůže být ? Myslím podle norem atd. A také případně proč.

Jsem téhož názoru, a proto se taky ptám: Existuje nějaký článek normy apod., který by "zokruhování" (jak říkají vodaři) v určitých případech zakazoval, nebo naopak vyžadoval?

Mimochodem, jak se vlastně liší "okruh" a "jistič"? Když mám něco zapojeno na jeden okruh, tak to jde na jeden jistič, ne? Takže okruh je vlastně vše, co je za jedním jističem (s tím, že to samozřejmě nemůže být propojeno na okruh za jiným jističem. Pokud bych natáhl vedení z rozvaděče od jednoho jističe jednak vlevo na jednu stranu k jedné zásuvce a jednak vpravo na druhou stranu k druhé zásuvce, tak to jde přes jeden jistič, takže je to jeden okruh, ne? Akorát že se větví hned na výstupu z jističe.

Zdenek Hejčl

Zásuvkové obvody provádíme:
1/ smyčkováním z jedné zásuvky do druhé
2/ paprskový rozvod - z krabice několik paprsků k jednotlivým zásuvkám
3/ kombinace obou předchozích způsobů
Pokud si dobře pamatuji, tak nebylo psáno, že v bodě 1-3/ nelze s kabelem skončit opět v rozvaděči.
Výhody okružního smyčkování: odpor ochranného vodiče, impedance smyčky a ůbytek napětí bude menší.
V případě poruchy tomto způsobu musí být 2 poruchy na jednom drátu vedení, aby bylo nefunkční v některé části.
Nevýhody: větší spotřeba kabelů a víc práce.
Jinak se vše chová jako jednoduché smyčkování s koncovou zásuvkou, nebo ostatní a kombinované způsoby rozvodů na které bude větší  odpor na PEN, impedance a ůbytek napětí.
Toto vše platí pro sítě T-N-S.
Neuvažuje se použití pro síť T-N-C.  (zle)

To Štefan Beláň:
A v případě distribučních sítí, tam je napájení z více míst a daleko od sebe je to velice nutné upozornění. Tady je to z jednoho definovaného bodu.
Nebráním se upozornit štítkem na způsob okruhového zapojení zásuvek.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU