• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Byli bychom na tom dnes lépe pokud bychom měli Schuko?

Started by Miroslav Minařík, 05.09.2010, 12:57

previous topic - next topic

Václav 3

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 10.09.2010, 09:07
V tom případě nechápu, proč nemluvíme francouzky nebo holandsky. Náš typ zásuvek není naším vynálezem. To srovnání dost kulhá, nemyslíte?

Ano, zásuvky jsou převzaté, ovšem nebyla míněna závislost jazyka na zásuvkách. V případě, že by 2. světová válka trvala trochu déle, mohlo se klidně stát, že by zbytek čekého národa byl poněmčen a pak nejspíš také zavedeny zásuvky Schuko.

Radim Kubáň

Nevím nevím, aby jsme tady v rámci EU neměli brzy Schuko  :) ...ať žijou kolíky (dance)

Milan Illek

Quote from: Václav 3 on 10.09.2010, 08:18
Neměli bychom se lépe, všichni(z nás, co by zbyli)  bychom mluvili německy a stále by ještě existoval Protektorát Čechy a Morava.

Jaké zásuvky používají v Patagonii bohužel nevím.

Marek Lukavský

Quote from: Jan Franěk on 06.09.2010, 22:15
Nevím, ale znám několik spotřebičů, které při prohození fáze s pracovní nulou, prostě odejdou. Třeba takové plynové kotle. Už jsem viděl TŘI které po zastrčení do rozdvojky (majitel potřeboval zásuvku ještě na něco jiného) potřebovali servisní zásah. Oprava okolo 3-5 tis.

Ano, stařičký Dakon, který jsem "podědil" po původní majitelce, měl s rozdvojkou (a tedy otočenou fází) také problémy. Ne, že by si vůbec neškrtnul, to on si i "škrtnul" a pár vteřin hořel, ovšem nefunkční kontrola plamene jej odstavila do erroru. Pár pokusů proběhlo, než jsem na to přišel, při správném zapojení pak kotel fungoval normálně. Ovšem, zanedlouho po této příhodě se odporoučel do věčných lovišť, čímž mě trochu naštval, potřeboval jsem jej ještě nějaký čas udržet v chodu. A když naštval i opraváře, který v něm "na zkoušku" vyměnil řídící jednotku Honeywell za novou a pěkně se mu z ní zakouřilo, nemilosrdně jsem milého Dakona vykázal do starého železa. Původní řídící jednotka při pitvě ukázala vypálený kondík, zřejmě to samé se přihodilo i té nové, závada tedy byla jinde a rentabilita opravy v podstatě nula.

Co se kolík vs. schuko týče, nechal bych to jak to je, jak už zde někdo poznamenal, nové šňury mají obojetné zástrčky, to je myslím dostačující integrace. Stejně tak fázi dávám stále vlevo (dle slov přisprostlé poučky ze školních ;) )
-- M.L. --

Marek Lukavský

Quote from: Přibyl Vladimír on 07.09.2010, 20:01
Je to jako by v britanii resili zavedeni jizdy v pravo, to snad slo v tricatych letech ne dnes, ....

Jen poznámka "pod čarou", Na Islandu a ve Švédsku provoz otočili až v 70,-tých letech a přežili to bez nehod. Nakonec Wermacht to u nás také zvládl "ze dne na den", jen s tramvajema měli trochu více práce. Tím ale neříkám, že chci přejít na Schuko. Spíše, že zrealizovat lze lecos, když se chce nebo musí. Tak abychom třeba kvůli pomazaným EU hlavám jednou nemuseli...
-- M.L. --

Zdenek Hejčl

Z historie víme, že přechod na pravostranný provoz byl připraven už dlouho. Soukmenovci to malinko zkrátili. ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Franěk

Z praktického pohledu to je asi jedno, který systém využíváme. Určitě najdeme různá pro i proti jednotlivým systémům. Jediné co se mi na "cizích" systémech líbí, je třeba u zásuvek anglických, pojistka přímo u zásuvky, nebo vypínače (tedy tuším, že to byly anglické), což mi přišlo poměrně praktické.

Jinak v tom pořád vidím spíš otázku politickou, i podle mnohých odpovědí.  ;)

Dnes má každý možnost se klidně do německa odstěhovat a provozovat svoji živnost tam. Jednou se stejně dočkáme unifikace, a to nejen zásuvek, po celé evropě a bude to z pohledu tohoto dotazu jedno. Už teď je vidět, že slepě přebíráme od EU všechno, bez ohledu na národní zvyklosti a potřeby, aby se náhodou někdo na nás nepohněval. Partnerství států, jako je EU, by mělo být na jiném základě, než je slepé poslouchání rozkazů a nařizení.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Zdenek Hejčl

Angláni mají pojistku zabudovanou ve vidlici, což je opravdu dobré řešení. A naopak přebírají se z EU slepě takové blbiny... (zle)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU