• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Môžem zlúčiť dva paralelné obvody 16A do jedného 25A?

Started by Martin H., 11.10.2010, 20:00

previous topic - next topic

Martin H.

Quote from: Dobiáš Miroslav I. on 14.10.2010, 09:22
Tak-že např. : stejný materiál a průřez, stejná délka a uložení, a velmi důležitý požadavek - jištění jedním jisticím prvkem ( tedy nikoliv každý kabel zvlášť). Dříve uvedené příspěvky však takovémuto řešení nenasvědčují. Proto mně to připadá hrůzné.

Prepáčte, že sa miešam do tejto výmeny názorov, ale všetky tieto údaje som priamo uviedol v otázke alebo boli zrejmé z kontextu.

Fuk Tomáš

Quote from: Dobiáš Miroslav I. on 14.10.2010, 09:22
velmi důležitý požadavek - jištění jedním jisticím prvkem ( tedy nikoliv každý kabel zvlášť)... Proto mně to připadá hrůzné.

Mohl byste uvést, co konkrétně máte proti odjištění obou paralelních kabelů jedním prvkem (nyní 25A) a následně každého kabelu zvlášť (16A), že vám to přijde hrůzné?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

tatahub

Zapojte paralelně jen vodiče sloužící coby fázový a nulový ,ochranný tj.z/ž stačí jeden (u něho se počítá pouze se zkratovým proudem ,přičemž se v takových jednoduchých případech dá konstatovat,že tento nezávisí na In jistícího prvku),tudíž vám druhý kabel zbyde celý.
Toto řešení nebude úplně super z hlediska barevného značení - budete muset z jenoho fázového vodiče udělat nulový,ale jinak zcela vyhovující co se proudové zatížitelnosti týče.

Radim Strycharski

Quote from: tatahub on 14.10.2010, 14:35
Zapojte paralelně jen vodiče sloužící coby fázový a nulový ,ochranný tj.z/ž stačí jeden (u něho se počítá pouze se zkratovým proudem ,přičemž se v takových jednoduchých případech dá konstatovat,že tento nezávisí na In jistícího prvku),tudíž vám druhý kabel zbyde celý.
Toto řešení nebude úplně super z hlediska barevného značení - budete muset z jenoho fázového vodiče udělat nulový,ale jinak zcela vyhovující co se proudové zatížitelnosti týče.

Tazatel potřebuje tři fáze.

Fuk Tomáš

Quote from: Dobiáš Miroslav I. on 13.10.2010, 10:03
Tak, v tomto tématu mně to připadá jako jedna velká "hrůza" . Tedy s vyjímkou příspěvku p. Schwarze. Pánové, podívejte se na podmínky provozu paralelních kabelů.

Takže jsem se podíval na podmínky provozu paralelních kabelů.

1) Jištění proti zkratu
- pokud bude impedance poruchové smyčky na nejvzdálenějším konci <0,805 ohm, vyhoví to pro jištění jedním třífázovým jističem 25A/C dokonce i při přerušení jednoho kabelu.
- pokud bude impedance poruchové smyčky na nejvzdálenějším konci <1,725 ohm, vyhoví to pro jištění jedním třífázovým jističem 25A/B dokonce i při přerušení jednoho kabelu.
Z těchto hodnot 0,805/1,725 ohm činí úsek paralelních kabelů (2x 8m CYKY 2,5 mm2) 0,058 ohm.

2) Jištění proti přetížení
Základní proudová zatižitelnost každého kabelu 3x25 A. (úsek ve zdivu, jak jsem již ukázal dříve, bude mít zatížitelnost vyšší). Se součinitelem seskupení 0,707 je proudová zatižitelnost dvojice kabelů 3x35,4 A.
Za předpokladu nerovnoměrnosti rozdělení proudů 0,9:1,1 je max. proudová zatížitelnost paralelně zapojené dvojice kabelů dále snížena na 32A. (vliv vzájemné indukčnosti je možné díky zkrutu CYKY zanedbat, uvažuji tedy pouze drobné rozdíly v přechodových odporech ve svorkách do 10 mOhm).

Za uvedených okolností tedy považuji, dle popisu situace tazatelem (s výhradou kontroly impedance poruchové smyčky měřením) za splněné podmínky pro paralelně řazené dva kabely odjištěné i jen jedním 25A třífázovým jističem.

Ještě stále vám to připadá jako jedna velká hrůza?

P.S. při přerušení jednoho vodiče v této soustavě mi vychází proudová zatížitelnost 30,5 A, při přerušení dvou vodičů 27,4 A a při přerušení 3 vodičů tedy 25 A (ztrátový výkon 13,5 W/m).
A ještě drobná poznámka na závěr: neuvažoval jsem zatížení středního vodiče proudy 3. atd. harmonické. Důvod: zátěží je odporové topení, + motor cca 2 kW. Motor může být poháněn měničem - budeme-li uvažovat úroveň 3. harmonické cca 30% 1. harmonické, tj. cca 3 A, bude ztrátový výkon ve středním vodiči cca 0,032 W/m tj. cca 0,25% celkové ztráty v kabelech.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lubomír Jindra

Quote from: Fuk Tomáš on 14.10.2010, 18:24
Takže jsem se podíval na podmínky provozu paralelních kabelů...

Kdysi jsem si myslel, že nejste jedna osoba ale že se za nickem skrývá tým několika lidí. To si již dávno nemyslím, protože Vaše příspěvky jsou konzistentní.

V současné době jsem přesvědčený že vlastníte generátor časového pole, takže když potřebujete má váš den třeba 48hodin, protože nevím jak jinak to všechno stíháte.
(poklona)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Fuk Tomáš

Ještě za komančů jsem míval šéfa, který říkal, že den má 24 hodin, a když si člověk přivstane, tak i víc  :D