• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je pravda, že všechny zásuvky v bytě musí být taženy CYKY 3X2,5?

Started by Luckyv, 24.11.2010, 18:04

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Hudec. on 29.11.2010, 21:46
Ještě dotaz- jak se změní časová oteplovací konstanta takového vodiče v kabelu, přece silnější drát i když má větší odpor na tom bude lépe, nebo ne?
V tom případě by "nové průřezy nebylo možno zatěžovat stejně jako staré soudružské.

Silnější drát, s nižší měrnou vodivostí ale stejným odporem na metr délky, je na tom rozhodně lépe.
Jednak se díky větší hmotnosti pomaleji ohřívá (-> jištění proti zkratu), jednak má díky většímu povrchu lepší tepelný kontakt s okolím (-> jištění proti přetížení).
Rozdíl ale nebude dramatický.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Petr Moravec

Ta čeština  ;D
Já už myslel že pan Hudec nezná úplné základy. Jen jsem chybně vyhodnotil jeho otázku.
Pan Fuk to vyřešil  8).

Martin Mlkar

Quote from: Martin Mlkar on 29.11.2010, 12:25
Tak teď nevím jestli mě někdo stojí na kabelu  ;).
Tabulka 52F (ČSN 33 2000-5-52) říká, že izolované vodiče mohou být uloženy v liště. S poznámkou: Izolované vodiče jsou povoleny jen v případě, kdy lze kryt sejmout pouze s použitím nástroje nebo značnou ruční námahou a je-li krytí IP4X nebo IPXXD. Zde by mohla vzniknout polemika zda lišta tyto parametry splňuje a co je značná značná ruční námaha.
Ale nikde tam nevidím, že to být nesmí nebo něco o dvojité izolaci  :o. Tedy dát CYA, CY do lišty.

Viděl jsem už několikrát rozholené CYKY, vodiče jsou uloženy do plastové lišty. Odporuje to něčemu? Krom toho, že je to podle mého názoru prasárna?

Milan Hudec

Není splněno ochranné opatření pokud není lišta protahovací, o značné námaze otevřít víčko lišty bych pochyboval.

Martin Mlkar

A kdyby ty vodiče byly např. v trubce tak to ničemu nevadí? Psal jste něco o dvojité instalaci. Dvojitou izolaci mám tedy chápat - izolace vodiče + instalační trubka?

Milan Hudec

Ano
dříve se to muselo dedukovat, dnes je jasně uvedeno v 4-41 ed.2

Zdenek Hejčl

Otázka může být v jaké trubce a jak je uložená trubka?
Musí se rozlišovat, jestli bude volně ložená, uložená ve zdi, nebo betonu! (!)
Podle toho se volí mechanická pevnost trubky. 
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Martin Mlkar

A myslíte, že nemůže být problém s izolačním odporem?

Jan Franěk

A proč by měl být? Když měřím vodiče v kabelu proti sobě, tak je to podobné. Vodiče s jednou izolací proti sobě. A taky vyhoví.

Použití vodičů v běžné vkládací liště není v pořádku. Provedení v trubce bych asi nechal projít jako v pořádku. K vodičům se bez jejího zničení prostě neodstanu.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Martin Mlkar

Fuk Tomáš

Quote from: Fuk Tomáš on 29.11.2010, 23:26
Silnější drát, s nižší měrnou vodivostí ale stejným odporem na metr délky, je na tom rozhodně lépe.
Jednak se díky větší hmotnosti pomaleji ohřívá (-> jištění proti zkratu), jednak má díky většímu povrchu lepší tepelný kontakt s okolím (-> jištění proti přetížení).
Rozdíl ale nebude dramatický.

Abych to doplnil konkrétním údajem - vychází mi, že při použití vodiče s měrným odporem o 10% vyšším, a tedy i s průřezem o 10% vyšším, bude proudová zatižitelnost takového vodiče o pouhých 0,5% vyšší.
Čili nestojí to za řeč.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Illek

Quote from: Milan Hudec. on 29.11.2010, 22:47
... v přílohách vycházeli pokud si dobře pamatuji ze soudružských kabelů...

A jaké jsou ty dnešní kabely? Kmotrovské?

Milan Hudec

Quote from: Milan Illek on 08.12.2010, 20:30
A jaké jsou ty dnešní kabely? Kmotrovské?

Dneska jsou kabely především se slabou izolací.