• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaké z možných vytápění si máme vybrat?

Started by Jirka Speed, 28.12.2010, 23:18

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Jakože panely víc ohřívají vzduch? Neměřil jsem to, zkušenost nemám. Jenom moc nechápu, k čemu je mi ohřívat vzduch u stropu. Podlahovka mě připadá pořád o dost komfortnější. 
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Juraj Rojko

01.06.2017, 19:46 #19 Last Edit: 01.06.2017, 19:59 by Juraj Rojko
Infrazářiče mají hlavní cíl okamžitě a krátkodobě vytvořit pocit tepla. Proto jsou teplejší a směrovější. Cílem infra panelů je naopak dlouhodobě a pokud možno co nejrovnoměrněji ohřívat okolní předměty, zejména podlahy a zdi. Od nich se pak ohřívá vzduch. Proto jsou chladnější (v domech kolem 100°C, rozhodně nejsou do ruda rozžhavené ), mají větší vyzařovací úhel a na strop/zdi se jich umísťuje více. Teoreticky by po určité době mělo dojít ke stavu, který se podobá podlahovému vytápění. Že to zase tak jednoduché není je pravda, ale rozhodně nelze říct, že vzduch zůstane studený a okamžitě po vypnutí panelu nastane zima. Vzduch se ohřeje a jako tepelný zásobník funguje samotný objekt, tak jako u většiny ostatních typů vytápění.

Podlahovka je i dle mého názoru lepší volba, ale umím si představit situace kdy ji nelze použít a infrapanely mohou být elegantním řešením.

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 01.06.2017, 17:55
Jenom moc nechápu, k čemu je mi ohřívat vzduch u stropu.

To je spíše nechtěný důsledek nižší teploty panelu, která je nutná aby u toho člověk neměl pocit jako u táboráku.

Milan Hudec

Řekl bych že diskutujete o tom která barva auta je lepší, každému co libo jest.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Hudec on 01.06.2017, 20:00
Řekl bych že diskutujete o tom která barva auta je lepší, každému co libo jest.

No, pokud mě někdo ve tmě posadí do auta, nebudu schopen říct, jakou barvu má, ale budu schopen odhadnout, jestli se mi v něm sedí dobře nebo nikoliv. Totéž platí o tepelné pohodě jednotlivých řešení.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

No a pak sedne někdo s větší zadnicí a bude vše jinak.
Ono i "druh" toho "dobrého" tepla bude záviset na fyz.dispozicích daného jedince možná i více nežli naše teoretické úvahy o odrazech, rozptylu atd....

Vít Rotrekl

Za sebe:
Kdybych teď stavěl dům, tak bych šel do dobře navrženého vytápění topnými kabely, s možností zónové regulace. - Z prostého důvodu - finanční investice je asi nejnižší.
Kdyby zbývaly nějaký koruny, tak udělám ještě přípravu na fancoil jednotky - jednak pro rychlé ohřátí vzduchu, a druhak pro možnost chlazení.

Kdby byl lepší rozpočet, tak udělám teplovodní topení, a tam je už potom jedno jaký zdroj mě tu teplou vodu vyrobí - plyn, elektrika, soláry, fotovoltaika, peletky, tepelný čerpadlo...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Minařík

Radek Červený mluvil o zajímavém chlazení ve stropě. Což je logické, ale nevěděl jsem o tom.
Tedy princip topení v podlaze a obráceně chlazení ve stropě.
Zajímavé!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!