• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 09:56

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Umíte určit vnější vlivy opravdu přesně?

Started by Karel Dvořáček, 20.01.2011, 08:02

previous topic - next topic

František Šohajda

QuoteVypracování protokolu je povinnost provozovatele.

Provozovatel musí určit podmínky co a jak a s čím se bude v objektu dělat a pracovat, a pod.....
dát lidi do komise ...
Ale protokol je součástí dokladové části dokumentace......podle ČSN.....A tu dává projektant....?
:-\
Tak jak to má v praxi vypadat?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

H

Provozovatel je někdo neznámý.
Developer postaví objekt a pak jej celý prodá.

Rozmahel Vladimír

když se ohlédnu zpět, tak se mi zdá že jsou vnější vlivy troch démonizovány. Podle starých norem o prostředí to dle mého soudu fungovalo docela dobře, i když netvrdím, že mohou být provozy kde je skutečně nutno vzít rozum do hrsti. Každý objekt je zkolaudován k nějakému účelu. Tomu musí vyhovět i určení vnějších vlivů pro zamýšlené prostředí. Pokud někdo změní využití stavby musí provést rekolaudaci, jejíž součástí je i přehodnocení vlivů, požární záležitosti, atd... Pokud to neudělá je to jeho boj.

Aleš Dobrovolný

Pánové, mám dojem, že se v této diskuzi míchají dvě věci dohromady:

Výstavba průmyslových objektů, kde jsou VV (vnější vlivy, aby nebylo pochybností) nutné stanovit komisionálně a to i za účasti provozovatele, investora, hasičů, technologů, elektrikářů, maráků, odborníků na HVAC, meteorologů a já nevím koho ještě + předseda komise (obvykle zástupce provozovatele), výstupem je potom podepsaný protokol s určenými VV v jednotlivých prostorech, který se stává podkladem pro projektanta, který bez nich ani nezahájí projekční činnosti.

V občanské výstavbě by projektant měl vystačit s prostředím normálním, výjimky potom řeší norma ČSN 332000 - 7xxx.
Například s prostředím SNV by se projektant v tomto případě neměl vůbec potkat.
Proto nevidím problém, když VV určí projektant elektro jako vstupní podklad pro svoji práci. Výjimkou je venkovní prostředí, které je nutné ošetřit nad rámec ČSN 332000, ale v tom až takový neřešitelný problém také nevidím.
Opravdu si nedokážu představit komisi pro stanovení VV na stavbě rodinného domku.

Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

Jan Alin

Quote from: Aleš Dobrovolný on 20.05.2011, 13:24
Opravdu si nedokážu představit komisi pro stanovení VV na stavbě rodinného domku.

Já ano: já, manželka, syn, dcera, babička s dědou a projektant se stavebním dozorem a velitelem dobrovolných hasičů v obci.   :D

Samozřejmě je to myšleno jako vtip kdyby se chtěl někdo pohoršit že to zlehčuji, ale nakonec by to tak i mohlo být, proč ne.

H

Quote from: Aleš Dobrovolný on 20.05.2011, 13:24
V občanské výstavbě by projektant měl vystačit s prostředím normálním, výjimky potom řeší norma ČSN 332000 - 7xxx.

A co bytové domy, obchodní prostory a kanceláře? Tam budu taky vše normální?
Obávám se, že ne, už kvůli ČSN 33 2130 ed.2:2009, čl. 7.1.2

Rozmahel Vladimír

Jenže pro vliv BD není stanoven žádný normativ v 5-51ed.3. Ve 2000-3 není určeno jaký je to prostor. viz. pozn.4 pod čl. 230N4. Tyto budovy jsou dobře podchyceny v požárních normách.

Miloslav Dunda

Docela by mne zajímalo jaké jsou vnější vlivy v zámečnické nebo jiné strojní dílně, kde je nebezpečí mechanického poškození. Pokud vím, tak to norma neuvádí.

H

WOW  :D
Teď jsem dostal PBŘ pro další stavbu a koukám, že autor v něm sám určuje vnější vlivy dle 33 2000-3. To jsem ještě neviděl, hehe. Mám ho v tom nechat, anebo udělat regulerní protokol o prostředí?

Jiří Schwarz

Quote from: Jan on 01.06.2011, 12:05
Teď jsem dostal PBŘ pro další stavbu a koukám, že autor v něm sám určuje vnější vlivy dle 33 2000-3.

Do kdy "platí" 33 2000-3 ?  :-)

To budete mít honičku, stačit podle ní něco zrealizovat...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Illek

Pavel Ryšavý

02.06.2011, 18:14 #29 Last Edit: 23.07.2011, 21:29 by Miroslav Minařík
Quote from: Miloslav Dunda on 20.05.2011, 22:57
Docela by mne zajímalo jaké jsou vnější vlivy v zámečnické nebo jiné strojní dílně, kde je nebezpečí mechanického poškození. Pokud vím, tak to norma neuvádí.

Koukněte na vliv AG nebo AH, který dále vede na IEC 721, třídy 3M1 až 3M8 (ve venkovních prostorech 4M1 až 4M8) kapitola Mechanické podmínky (česky vyšlo jako ČSN EN 60721 ...)
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70