• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 12:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Čeho se dosáhne spojením anténního stožáru s přípojnicí HOP vodičem Cu 2,5 mm?

Started by Jaroslav Ratiborský, 09.03.2011, 13:39

previous topic - next topic

Jaroslav Ratiborský

Čeho se dosáhne spojením anténního stožáru vodičem CY 2,5 mm2 s přípojnicí HOP dle strany 7 vzorového projektu přístupného na níže uvedené adrese?
http://www.kniska.eu/soubory-obrazky/vzory/daliborova_vzorova_dokumentace_rd

Fuk Tomáš

Dosáhne se toho, že bude do země svedena statická elektřina (při bouřkovém počasí) a indukovaná elektřina (při zásahu izolovaného hromosvodu bleskem).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Schwarz

Přesně tak. Jinak by to vedlo po stínění koaxiálu, což není právě šťastné řešení, a končilo by to na TV nebo satelitu, které jsou "uzemněny" přes velkou imedanci (řádově jednotky MegaOhmů), ...
Samozřejmě se předpokládá, že bude anténa umístěna tak, aby případný bleskový výboj zachytil oddálený hromosvod.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukáš Rotrekl

Funkce je jasná. Mě osobně se zdá 2,5 málo. Projektuji na to min. 6.... Ale to jen tak pro svůj pocit...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Pavel Horský

Tak jsem asi zbytečný "předimenzátor", ale já projektuji k anténnímu stožádu CY16. Počítám s tím, že se do jeho blízkosti osadí rozvaděč STA s možností osazení ochran.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Kamil Novák

Quote from: Pavel Horský on 09.03.2011, 22:25
Tak jsem asi zbytečný "předimenzátor", ale já projektuji k anténnímu stožádu CY16. Počítám s tím, že se do jeho blízkosti osadí rozvaděč STA s možností osazení ochran.

Naprosto správná úvaha!  (jednicka)
Může se polemizovat jestli 10 nebo 16mm2 (těch 16mm2 je ale na straně jistoty).
Zmiňovaných 2,5mm2 je prakticky k ničemu.  (plc)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Fuk Tomáš

Silnější drát nikdy neuškodí - jenom připomínám, že v tomto konkrétním případě onen vodič nemá za úkol svádět proud blesku z přímého zásahu. Anténní stožár je v ochranné zóně jímače.
Ale i já bych tam radši viděl alespoň 6 mm2.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Fuk Tomáš on 09.03.2011, 13:55
Dosáhne se toho, že bude do země svedena statická elektřina (při bouřkovém počasí) a indukovaná elektřina (při zásahu izolovaného hromosvodu bleskem).

A nebylo by lepší spojit anténní stožár přímo s vodičem 8 mm na střeše ?
Připojením vodiče 10 nebo 16 mm2 z HOP na stožár bude stožár na stejném potenciálu,jako kdyby byl připojen k vodiči 8 mm na střeše nebo se mýlím ?

Milan Illek

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 10.03.2011, 09:12
Připojením vodiče 10 nebo 16 mm2 z HOP na stožár bude stožár na stejném potenciálu,jako kdyby byl připojen k vodiči 8 mm na střeše nebo se mýlím ?

Cílem snad je vytvoření samostatné cesty pro bleskový proud. Pokud chcete uvažovat směrem stejného potenciálu máte v instalaci na vodiči PE stejný potenciál jako na svodu od hromosvodu.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Illek on 10.03.2011, 09:22
Cílem snad je vytvoření samostatné cesty pro bleskový proud. Pokud chcete uvažovat směrem stejného potenciálu máte v instalaci na vodiči PE stejný potenciál jako na svodu od hromosvodu.

Asi jste nepostřehl,že jsem reagoval na názor pana Fuka Dosáhne se toho, že bude do země svedena statická elektřina (při bouřkovém počasí) a indukovaná elektřina (při zásahu izolovaného hromosvodu bleskem).
a ne na potřebě vytvoření samostatné cesty pro bleskový proud jak píšete vy.

Fuk Tomáš

Ne, to by byla zásadní chyba a likvidace výhod izolovaného hromosvodu, návrat zpět k řešení dle staré normy.

Připojením vodiče 10 nebo 16 mm2 z HOP na stožár bude stožár na stejném potenciálu,jako kdyby byl připojen k vodiči 8 mm na střeše nebo se mýlím?

Jen dokud neudeří hrom.
Anebo jinak: záleží na tom, čemu říkáte stejný potenciál. Ve srovnání s miliony voltů mezi mrakem a zemí se věru může rozdíl několika set kV mezi HOP a jímačem na střeše jevit zanedbatelný  ;)

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Fuk Tomáš on 10.03.2011, 09:52
Ne, to by byla zásadní chyba a likvidace výhod izolovaného hromosvodu, návrat zpět k řešení dle staré normy.
Záleží na tom, čemu říkáte stejný potenciál. Ve srovnání s miliony voltů mezi mrakem a zemí se věru může rozdíl několika set kV mezi HOP a jímačem na střeše jevit zanedbatelný  ;)

Spojení stožáru s HOP samostatným kabelem nezabrání vzniku přepětí na koaxiálním kabelu nebo se mýlím ? To, že je můj návrh v souladu se starou normou neznamená,že to odporuje logice.

Fuk Tomáš

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 10.03.2011, 11:38
Spojení stožáru s HOP samostatným kabelem nezabrání vzniku přepětí na koaxiálním kabelu nebo se mýlím?

Zásadním způsobem ho potlačí (zredukuje).

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 10.03.2011, 11:38
To, že je můj návrh v souladu se starou normou neznamená, že to odporuje logice.

Logice odporuje udělat nejdřív izolovaný hromosvod (hromosvod izolovaný od chráněných objektů), a pak ho na střeše s chráněným objektem vodivě spojit.

Logika neřeší úbytek napětí na vodiči při průchodu vlny bleskového proudu, takže vám úplnou odpověď dát ani nemůže. Od toho jsou jiné vědní discipliny.

Milan Illek

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 10.03.2011, 09:31
Asi jste nepostřehl,že jsem reagoval na názor pana Fuka Dosáhne se toho, že bude do země svedena statická elektřina (při bouřkovém počasí) a indukovaná elektřina (při zásahu izolovaného hromosvodu bleskem).
a ne na potřebě vytvoření samostatné cesty pro bleskový proud jak píšete vy.

Tento text nedává žádný smysl.

Pavel Horský

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

Quote from: Pavel Horský on 09.03.2011, 22:25

To Horský, nebyl by lepší CYA?
Pro "vědce" - zabývat se délkou vodiče vzhledem ke spektru přenášených vlnových délek?

Vít Rotrekl

To Hudec:
CYA musíte dát do krku, takže víc práce při bourání, víc materiálu, a určitě je CYA dražší než CY. Takže já sem pro CY  ;)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Hudec

Quote from: Vít Rotrekl on 10.03.2011, 18:46
To Hudec:
CYA musíte dát do krku, takže víc práce při bourání, víc materiálu, a určitě je CYA dražší než CY. Takže já sem pro CY  ;)

Myslím, že druh uvažovaného proudu tímto vodičem má raději CYA.

CYA do krku, a kam dáváte CY?