• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

### O atomových elektrárnách živě teď!

Started by Miroslav Minařík, 14.03.2011, 19:49

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

Quote from: Lubomír Jindra on 15.03.2011, 19:46
To už je dávno. Naše kontinentální Evropa teď celkem kvalitně "kotví".

Já bych tak klidný nebyl. Zemětřesné roje na Chebsku podle některých odborníků jsou předzvěstí čehosi, a u Bonnu je lokalita, kde se očekává sopečná aktivita s přinejmenším celokontinentálním dopadem. Prý v perspektivě tisíců let, ale čert tomu věř.
Na falešný pocit bezpečí se hrozně snadno zvyká.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Středoevropská deska je velmi pevná. Klidná a stabilní. Do okamžiku, než praskne.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Mudra

Quote from: Fuk Tomáš on 15.03.2011, 19:55
Já bych tak klidný nebyl. Zemětřesné roje na Chebsku podle některých odborníků jsou předzvěstí čehosi, a u Bonnu je lokalita, kde se očekává sopečná aktivita s přinejmenším celokontinentálním dopadem. Prý v perspektivě tisíců let, ale čert tomu věř.

Nevím jak to u nás (chebsko) je, ale zdejší informace jsou spíše toho charakteru, že se jedná o projevy vulanického původu a nikterak závažné (Prostě tu kdys byla aktivní sopka, ze které už je zajímavost pro turisty)

K poznámce o paní Drábové: myslím si, že je to osoba na svém místě a svá veřejná prohlášení jistě dobře promýšlí - co si budeme povídat, ve světě kde jsou sledavána média jako jakási tv noha, by mohlo být jakékoliv předpovídání kalamity velmi krkolomné. Každopádně jim držím palce a doufám, že to tam zvládnou.. Není třeba aby svět měl v učebnich dějepisu další velkou havárii...

Mimochodem: jak se koukáte na energetickou situaci po histerickém odstavení několika bloků (tuším že 7 v DE o výkonu cca 7,4GW) "kvůli kontrole" v Evropě?
Elektrikář - údržbář §6, §8

Jirka Š. Svejkovský

Jak? V politických rozhodnutích logiku nehledám.

Lubomír Jindra

Quote from: Fuk Tomáš on 15.03.2011, 19:55

Z absolutního hlediska - život je nebezpečný a nezřídka končí smrtí.

Kdyby jste si mohl vybrat, tak na jaké lepší tektonické desce by jste se chtěl plavit po magmatu? Mě ta Euroasijská vyhovuje.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Ad. výbuchy - přijde mi zvláštní, že nikdo nepočítal s tím uvolňováním vodíku z tyčí při přehřátí, že by mohlo dojít k takové situaci.
Jestli to chápu dobře, tak dokud se reaktory nepodaří ochladit, stále bude vznikat vodík a stále může docházet k dalším a dalším výbuchům. Kolik jich asi plášť reaktoru může vadržet?  :-\
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Fuk Tomáš

Quote from: Lubomír Jindra on 15.03.2011, 21:41
Kdybyste si mohl vybrat, tak na jaké lepší tektonické desce by jste se chtěl plavit po magmatu? Mně ta Euroasijská vyhovuje.
Však mně taky.

P.S. jistý nadhled získáte přečtením Adamsova Stopařova průvodce po Galaxii  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

halik

Už jsem to psal v jiné diskusi.
Vždy se musí za všechno nějak "(za)platit" -  na světě není nic zadarmo.

Získávání energie v dnešním světě jakýkoliv způsobem lze vždycky přirovnávat vyhánění ďábla satanem, či jiným belzebubem. Všechno je špatně....

fosilní - generování CO2, relativně rychle tenčící se zásoby
fotovoltaika - 5x až 10x dražší než konvenční zdroje, nepřímá generace CO2
vítr - zabírá moc plochy, zcela nahodilá výroba, hučí to a zabíjí ptáky, nervuje ochranáře
voda - velký zásah do krajiny, betonářská lobby, zábor půdy, paradoxně i velmi vysoká generace CO2 díky zahnívající biomase ve vodě a na dně
atom, jádro, fúze - "tanec na špičce nože", riziko radioaktivity, zamoření

Takže konečná otázka zní: Chcete svítit nebo ne?

Pak je tu teda ještě jedna, tzv. nulová varianta - Zalízt všici po tmě zpátky do jeskyně, hodit na sebe kůže, a radovat se z toho, jak souzníme s přírodou.

kolejník

To: Fuk. Kam Vy jste chodil do školy, že vás mikro značili psát jako "u"?
Když někdo napíše "u"tak jsem si myslel, že se jedná o novou jednotku a ne jednotku v SI.

Václav 3

to kolejník: kol. Fuk chodil do dobrých škol, o tom svědčí jeho výborné znalosti z více oborů. To, že neznáte, že písmenko "mí" tvořící zkratku předpony mikro u dílčích jednotek se ve strojopisu nebo na počítači nahrazuje písmenkem u, to je Vaše chyba. Co já pamatuji, dělá se to tak minimálně 50 let.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: kolejník on 16.03.2011, 05:50
To: Fuk. Kam Vy jste chodil do školy, že vás mikro značili psát jako "u"?
Když někdo napíše "u"tak jsem si myslel, že se jedná o novou jednotku a ne jednotku v SI.

Jakoupak školu máte vy, že neznáte zápis předpony mikro písmenkem "u"? Mě to učili na střední.

Lubomír Jindra

Quote from: Fuk Tomáš on 15.03.2011, 22:45
P.S. jistý nadhled získáte přečtením Adamsova Stopařova průvodce po Galaxii  :D

jj princip neviditelnosti PNJ funguje dobře třeba na ty jaderné hlavice.

Japonci bojují, částečně odvolali zasahující personál, hovoří se o stupni 6. Radioaktivita stoupá. Zbylo tam 50 lidí, kteří už to dostávají...
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

kolejník

Rozmahel Vladimír

Quote from: Lubomír Jindra on 15.03.2011, 22:10
Ad. výbuchy - přijde mi zvláštní, že nikdo nepočítal s tím uvolňováním vodíku z tyčí při přehřátí, že by mohlo dojít k takové situaci.

On ten vodík může vznikat rozkladem vody na kyslík a vodík i jen díky vysoké teplotě na kterou je jádro rozpáleno. A tím, že došlo k tavení, tak tam byl asi opravdu hic.

Z netu.
V závislosti na dosažené teplotě, lze při pyrolytickém procesu pozorovat řadu dějů, které je možné pro jednoduchost rozdělit do 3 teplotních intervalů. V oblasti teplot do 200°C dochází k sušení a tvorbě vodní páry fyzikálním odštěpením vody. V rozmezí teplot 200 až 500°C následuje oblast tzv. suché destilace. Zde vznikají plynné a kapalné organické produkty a pevný uhlík. Ve fázi tvorby plynu v oblasti teplot 500 až 1200°C jsou produkty vzniklé suchou destilací dále štěpeny a transformovány. Přitom jak z pevného uhlíku, tak i z kapalných organických látek vznikají stabilní plyny, jako je CO, CO2, CH4 a také H2, tedy vodík o který nám jde.

František Šohajda

QuoteZbylo tam 50 lidí, kteří už to dostávají...

Ti to už budou mít brzy spočítáno................
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Nevzniká tam vodík oxidací zirkonu?

Pavel Horský

.......a na této diskusi je krásně vidět, co všechno znají elektrikáři a kam až dosahuje jejich rozhled.
Takže do tabulky vědomostí bych prosil zapsat: jaderná fyzika   (drinks) (funny)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jirka Š. Svejkovský

No, mě je jaderná fyzika bližší, než třeba burzovní finančnictví nebo věštění z tarokových karet (v tom nevidím rozdíl). Je to technický obor a základy jsem měl na střední škole.

Netvrdím, že jsem odborník, to ne ...