• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaké charakteristiku jističe zvolit pro garáž?

Started by Jakub Funk, 23.03.2011, 10:25

previous topic - next topic

Jakub Funk

23.03.2011, 10:25 Last Edit: 23.03.2011, 11:56 by Miroslav Minařík
Rozhodl jsem se předělat elektroinstalaci v garáži,
jelikož jak jsem otevřel starý rozvaděč s pojistkami,
ve kterém byly i vypínače na světla jsem zjistil,
že původní majitel měl přímo na žárovky přivedeny fáze a vypínal nulák,
nicméně i ty hliníkové vodiče upadávaly samy jen se na ně člověk škaredě podíval.

Nevím jaké jističe nebo spíše s jakou charakteristikou tam zvolit,
garáž je připojena na chalupu,
kde jsou také staré rozvody
ale jak se něco v garáži porouchalo tak vyhodily až jističe v chalupě a ne poistky v garáži
(v chalupě jsou ty jističe taky pěkně staré)[/b].
Také jsem tam chtěl dát chránič ale ten tam nejspíš fungovat nebude jelikož není rozdělen PEN na PE a N.

Jozef BABJAK

Poprvé: z poskytnutých údajov sa nedá položená otázka zodpovedať.

Podruhé: pozvite si domov elektrikára. Máte totiž ďaleko závažnejšie problémy ako "Akú charakteristiku ističa zvoliť?"!

Jiří Buben

Pozvěte si projektanta a projednejte s ním Vaše požadavky a vrhněte se do rekonstrukce elektroinstalace. To bude vzhledem k uvedenému ve Vašem dotazu zřejmě nejpřijatelnější cesta a nakonec si ušetříte spoustu problémů a finančních prostředků v budoucnu pokud by jste to chtěl prozatím pouze nějak zaflikovat.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

František Šohajda

Klasicky v "B"..../nejsou bližší údaje/
Doporučuji dát chránič....ale zase jištění proudu v "B".....Klasika...
Nejmenší nároky na smyčku.....a pod....
;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Stránský 111

Bylo by rozumné se domluvit minimálně s elektrikářem, který vám to zapojí, tak aby to bylo bezpečné. Pokud je Vámi popisovaná elektroinstalace ve špatném stavu je třeba to řešit od základu, vše vyhodit udělat nové, včetně přívodu. V garáži toho nebývá tolik pokud se vám nechce sekat necháte si zhotovit vybavenou zásuvkovou skříň, do které přivedete nový přívod a nějakým způsobem vyřešíte osvětlení. Něco jako tahle v libovolném osazení a velikosti dle Vaší potřeby:
http://www.scame.cz/tmp/web-upgrade/d231-1.jpg

Václav Pešek

nutnost rekonstrukce nepopírám, ale..

záleží co tam bude dělat, pokud tam bude chtít používat nějaké výkonnější stroje s impedanční charakteristikou (B16 vyrazí i velká rozbruska, ale i malinká svářečka apod..)  atd. 

elektrikář, prokonzultovat nároky - pak udělat.
CNC mechanik - §6

Jakub Funk

Přívod do garáže je ok, no tak nic velkého jako např. cirkulárka tam nepojede ale zase je tam 2kW rozbruška a tak jsem teďkom zaskočen že by to mohla vyrazit. No a na rekonstukci elektriky v chalupě taky dojde  :) , ale priorita je momentálně garáž jelikož jak jsem to viděl tak jsem celou pojistkovou skříň odstranil a zabezpečil aby tam k těm vodičům nikdo nelez. Ale díky za připomínky.

tomáš buřival

Na konec kabelu krabici s chráničem, jističem na světlo, jističem na zásuvku/zásuvky, ke dveřím kabel a na jeho konec vypínač na světlo. Nepíšete jestli je přívod jednofázový nebo třífázový a ani jeho průřez a délku. Dále by bylo potřeba zjistit, jaké jištění je na začátku toho kabelu v domě a co je všechno před ním (patrně už jenom hlavní jistič) a jaké to má parametry. 

Václav Pešek

možná by bylo prozatím nejlepší, koupit si tam nějakej šikovnej povrchovej rozvaděč, něco jako malej stavenišťák, kterej by se připojil na přívod 3xL + PEN

pochopitelně s chráničem, odjištěnou motorovou zásuvkou, odjištěnou 230V zásuvkou, a volným místem pro odjištění osvětlení....

jištění zvolit podle situace před tímto rozv.
CNC mechanik - §6

Vít Rotrekl

Quote from: Václav Pešek on 24.03.2011, 22:38
možná by bylo prozatím nejlepší, koupit si tam nějakej šikovnej povrchovej rozvaděč, něco jako malej stavenišťák, kterej by se připojil na přívod 3xL + PEN

pochopitelně s chráničem, odjištěnou motorovou zásuvkou, odjištěnou 230V zásuvkou, a volným místem pro odjištění osvětlení....

jištění zvolit podle situace před tímto rozv.

A pro jistotu bouchnout zemnící tyčku a připojit uzemnění na PE svorkovnici.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)