• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je v současné době povinnost použít proudový chránič u novostavby domu?

Started by Jaroslav IBL, 25.03.2011, 10:59

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Ne každý developer je takový výlupek. Viděl jsem novostavbu RD, kde byla instalace provedena naprosto ukázkově. Je ale pravda, že manželka investora je autorizovaný technik prostředí staveb, takže dozor byl nekompromisní. :)

Na stavbu bylo vydáno stavební povolení. V dokumentaci (část F) musí být popsáno technické řešení a soupis ČSN. I kdyby projektant na chrániče zapomněl, čemuž nevěřím, jsou povinné.

Máte-li jakékoliv pochybnosti o kvalitě investora, pozvěte si svého revizního technika. Za těch pár stovek to stojí.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Doležal

A když vše selže, tak trestní oznámení pro obecné ohrožení a pěkně popořádku:
revizní technik, developer, Stavební úřad, ev. i projektant (pokud v projektu chániče nebyly)
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jirka Š. Svejkovský

Není potřeba do toho tahat trestní tribunál. SÚIP umí taky zajímavé kousky.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jaroslav IBL

Pokusím se z nich nějakou revizní zprávu dostat. Neznáte někdo dobrého revizního technika v okolí Benešova? Já jsem ze severních Čech (do Benešova se stěhuji) a to je dost daleko tam někoho tahat.
Klidně ať kontaktuje on mě a můžeme se domluvit j.ibl@email.cz

Jaroslav IBL

Quote from: Jan Franěk on 26.03.2011, 20:34
A co takhle projít původní projekt a přepočítat zásuvky.  Pak zkontrolovat stávající stav a víte, kolik vás stojí jedna nová zásuvka. Možná by to stálo za to.

To já přesně vím přidali jsme 13 zásuvek (různě po bytě) a oni "údajně" přidali 2 chrániče. Celkem je zásuvek asi 30. Co si matně vzpomínám z toho, co jsem tam viděl, bylo tam asi 6 jističů.
Já znám jen celkovou cenu a pak vše co jsme dopláceli navíc mám rozpoložkované, tam asi nic nezjistím. Je tam cena za 2 chrániče a 13 zászvek.

Petr Doležal

http://kutil.elektrika.cz/odbornici/#Bene%C5%A1ov
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

halik

Proudový chránič je v síti TN(-C-S) doplňkovou ochranou, základní ochranou je automatické odpojení od zdroje (už jsem z toho sám magor, každých pár let se tomu říká v normách jinak - já jsem zvyklý tomu říkat pořát "ochrana nulováním").
Mít v elektroinstalaci proudový chránič ale považuji za dobrý standard, prakticky za povinnost, jak píší kolegové. Za prvé to zvyšuje komfort bezpečnosti, protože porucha je vybavena i při podstatně menších poruchových proudech (než by vybavil jistič či pojistka), za druhé nikdy pořádně nevíte, zda vaše část pouliční sítě není náhodou nějakým nedopatřením ještě typu TT či tak zcela nesplňuje podmínky uzemnění (překopnuté, uhnilé uzemnění, stará síť, apd.) a v TT se tak postupně nemění...