• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:42

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musím priestorovo oddeliť dva okruhy v jednej podomietkovej krabici?

Started by Martin H., 13.07.2011, 14:38

previous topic - next topic

Jan Alin

Quote from: Martin H. on 15.07.2011, 08:34
Ak sa neobjaví nová informácia, nebudem v záujme šetrenia času reagovať.

Děkujeme že šetříte náš čas, rádo se stalo a přijďte zas.   >:D o:-)

František Šohajda

K původnímu dotazu...
Krabice bych dal dvě a více....
Oddělit? To se dělá  například v rozvaděči,pokud tam máme více soustav...!
Hlavně opticky, aby se vědělo "na první pohled" co je pro co??
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroslav Revús

A radová svorkovnica na DIN lište by sa tam nezmestila? S oddeľovacími prepážkami.

Jiří Schwarz

Quote from: Miroslav Revús on 20.07.2011, 12:04
A radová svorkovnica na DIN lište by sa tam nezmestila? S oddeľovacími prepážkami.

když DIN lištu, tak ne nějakou další kutilskou šílenost, ale podružný rozvaděč. A od něj jednotlivá samostatná vedení bez krabic, dalších svorek,...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Miroslav Revús

Svorkovnicu som navrhoval ako lepšie riešenie než hniezdo Wagoviek. Pochybujem, že by sa dotyčný chystal vysekávať do steny väčšší otvor. Preto si myslím, že ak by tam dokázal rozumným spôsobom dostať radovú svorkovnicu, tak to bude to menšie z dvoch ziel (zlých riešení).
Ak sa tam však nezmestí požadovaný počet svoriek v rade, tak všetky naše návrhy budú zbytočné, aj tak si Martin H. urobí po svojom. Veď celú inštaláciu si urobil viac-menej sám. Hoci podľa našich dobrých rád a svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Martin H.

Dnes som konečne začal a mám polovicu hotovú, budúci týždeň pokračujem. Rozhodol som sa, že sem pošlem foto, keď to dokončím. Nečakám pochvalu, ale nechcem byť spájaný s pojmom "kutilská šílenost".

Petr Zaa

Já jsem nedávno dělal elektroinstalaci v celém bytě, kromě koupelny, kde byla udělaná nově. Kabely z koupelny byli krátké, tak jsem je v jedné krabici pod omítkou spojil. Jedná se o dva zásuvkové a jeden světelný obvod. Jinak to udělat nešlo, to je v rozporu s normou?

Daniel Hudzík

V jednej krabici sa nesmu spojit 2 rozne okruhy. Pokial mate napr. wagovkami pospajane v jednej krabici 2 kable (2L, 2N 2PE) hrozi, ze pri nejakej dorabke prepojite napr N vodic z ineho okruhu. Co moze sposobit minimalne padanie chranica a nebudete vediet preco alebo tiez nebezpecny stav, kedy v rozvadzaci odpojite nejaky okruh a bude na nom napatie (lebo v krabici ste to omylom zapojil z "toho druheho". Obecne plati kolko okruhov, tolko krabic.

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Petr Zaa

To ne spojil jsem jeden kabel (např. 3x2,5) každou žílu zvlášť 3x 2wagovkou, jen jsem je znovu spojil a nevidím důvod, proč by mělo být napětí v jiném okruhu, nebo padat chránič. Jen jsem prodloužil kabely, každý zvlášť.

Hugo K.

Pokud ta krabice,ve které jsou svorkovány z nějakého důvodu dva různé okruhy, je v instalaci "vyjímkou potvrzující pravidlo" tak :

-když to nebudete na potkání každému vyprávět, ........

-pokud jste puntíčkář,můžete přes ty dvojice či trojice  svorkovaných vodičů navléci prstýnek z bužírky,pro každý obvod jinou barv. Na vnitřní stranu víčka můžete fixem nakreslit legendu, abyste ulehčil práci budoucím.

-když se v té krabici nebudete zbytečně šťourat,v klidu a pohodě zemřete třeba na infarkt,nikoliv  po zásahu el. proudem.

Martin H.

Dnes pršalo, miesto výletu som bol na stavbe. Takto to dopadlo. Dúfam, že nebudem doživotne vylúčený z klubu....

Jiří Schwarz

Když budu radikální putíčkář, zeptám se jak se pozná který N patří ke kterému L.
Nebo se to v případě oprav, úprav musí celé vytáhnout z krabice a "jít po drátech"?

I když to nevypadá nejhůř, pořád to beru spíše jako "nešťastné řešení".
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Daniel Hudzík

Vyzera to prijatelne, aj ked u nas vo firme by to nepreslo. Ale neprajem Vam ten sendvic rozoberat pri oprave.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Petr Zaa

Tak se to "propískne" a je to za minutku  (beer) Já jsem teda spojil každé vedení zvlášť, ale v tomhle případě by se tam 2wagovky nevešli.  Jen nevím, jak je možné, že v poslední třetí krabici je je lichý počet vodičů (7), když mělo jít o prodloužení vedení... ::)