• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak se vypořádat s druhým bojlerem v bytě?

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 14.07.2011, 08:02

previous topic - next topic

Radek Červený

Quote from: Milan Hudec. on 17.07.2011, 14:51

Což je tak zapojit do serie na 400V? :)

A jeden bojler vypne dřív a nepojede ani druhý. Tudy asi ne.
Nemluvě o tom, že instalace by měla být přehledná a každý takový bastl pasivní bezpečnosti nepřispěje.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan Hudec

To Schwarz a Červený - s těmi 400V je to nadsázka - za větou je úsměv (asi jsem zvolil nevhodného smaila, moje chyba), nejsem tak blbej, abych je na 400V zapojoval, kolik Apér by se ušetřilo? Pět?

Radek Červený

Quote from: Milan Hudec. on 18.07.2011, 09:12
To Schwarz a Červený - s těmi 400V je to nadsázka - za větou je úsměv (asi jsem zvolil nevhodného smaila, moje chyba), nejsem tak blbej, abych je na 400V zapojoval, kolik Apér by se ušetřilo? Pět?

Ale je lepší vážit slova, Majda by to dal  ;D
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jan Hrubant

Když použiji zapojení s diodou, tak bude poloviční nejen efektivní proud, ale také napětí, takže výkon bude pouze čtvrtinový. A nebo ne?

Petr Doležal

To Hrubant: Máte pravdu a platí do i do zapojení do serie (při stejných výkonech). Při konstantním odporu je výkon funkcí kvadrátu napětí, P=U*I=U*U/R=U2/R, t.j. napětí snížím na 50%, pak výkon 0,5*0,5=0,25 = 25%.
Ještě k diodám. Když připustím, že se jeden boiler odpojí od sítě, ať už úmyslně nebo termostatem, tak zapráskám síť velkým tepavým ss proudem. Co na to elektřikářská etika? A co na to špatně zvolený chránič, pokud tam tedy je?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Milan Hudec

A co na to jistič, dle konkrétního výrobce je AC jistič použitelný cca.48 až  90V DC.
Pak by musel být  v serii AC i DC jistič?

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Hrubant on 18.07.2011, 10:26
Když použiji zapojení s diodou, tak bude poloviční nejen efektivní proud, ale také napětí, takže výkon bude pouze čtvrtinový. A nebo ne?

Ne!
Poloviční nebude efektivní napětí, ale střední napětí! Stejně tak proud, poloviční nebude efektivní proud, ale střední proud.
V jedné půlvlně bude "normální napětí a proud", ve druhé půlvlně nebude na spotřebiči za diodou žádné napětí, nepoteče žádný proud.
To zmanená, že jmenovitý výkon tam bude jen po "polovinu času" a tak "střední výkon" bude poloviční proti výkonu spotřebiče připojeného bez diody. Odporový spotřebič připojený přes diodu na napětí 230V bude mít výkon jako kdyby byl připojen na AC napětí cca 162V (230 / odmocnina 2)
Samozřejmě je zde zanedbáno to, že topné těleso bude menším výkonem méně ohřáté a při nižší teplotě bude mít menší odpor...

Kdo nevěří, může si vzít žárovku na 12V a připojit ji na 12V AC, na 12V DC přímo a pak na 24V AC přes diodu.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Hrubant

18.07.2011, 15:54 #25 Last Edit: 28.12.2011, 20:02 by Miroslav Minařík
Aha. (wall) Já věděl, že se efektivní hodnota vypočítá jako stření hodnota ze čtverce okamžitého proudu, ale neuvědomil jsem si, že tu tu 1/2 mám ještě pod odmocninou. Pak se nový efektivní proud i napětí vypočítá tak, že podělí původní odmocninou ze dvou a výkon pak bude opravdu poloviční.
Teď si to snad už budu na věky pamatovat.