• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:09

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč došlo k opálení "ochranného kolíku" u zásuvky?

Started by Petr Kolec, 07.08.2011, 11:37

previous topic - next topic

Hugo K.

to Horský
Ano, máte pravdu.

Mne by ale zajímalo,co způsobilo problém.

Tak nějak mi to připadá,že mám zásuvku č.1.
Z té napojím  chránič a z něj zásuvku č.2.
Pak se zapovídám,dvakrát otočím a spotřebič zapojím do zásuvky č.1.

František Bernard

Pro pana Hudce: Proč do domácnosti nepatří rozdvojka?

Milan Hudec

Quote from: František Bernard on 08.08.2011, 13:23
Pro pana Hudce: Proč do domácnosti nepatří rozdvojka?

Častý zdroj problémů až nebezpečí.
Zvláště při využití k napájení adaptérů, tyto ji mechanicky zatěžují a kontakty zásuvky pevného rozvodu ztrácí "napnelismus".
Dále vídám v mnoha případech zásuvkové obvody jištěné 20 či 25A (16tka padala), poté při napájení dvou silnějších spotřebičů přes rozdvojku skutečně vzniká nebezpečí - přes její vidlici a kontakty zásuvky teče těch 20-25A.

Milan Illek

Quote from: Milan Hudec. on 08.08.2011, 14:12
Dále vídám v mnoha případech zásuvkové obvody jištěné 20 či 25A (16tka padala), poté při napájení dvou silnějších spotřebičů přes rozdvojku skutečně vzniká nebezpečí - přes její vidlici a kontakty zásuvky teče těch 20-25A.

Ten argument asi nelze přijmout?  (no)

Milan Hudec

Quote from: Milan Illek on 08.08.2011, 15:22
Ten argument asi nelze přijmout?  (no)

Je to argument z praxe co občas vídám.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec. on 08.08.2011, 15:39
Je to argument z praxe co občas vídám.

Přiznám se že jsem čekal ve zdůvodnění něco originálnějšího, zvlášť od vás  :D.

Rozdvojka je výrobek který je primárně určen do domácnosti, proto se taky prodával a prodává všude možně. To že má své nevýhody a ošizenou konstrukci, hlavně na materiálu kontaktů, je už jiná věc. Na to, kolik se jich používá a jakým způsobem, zas tolik problémů nezpůsobují.
Jinak osobně je taky nemám rád ale tvrdit že nepatří do domácnosti bych si netroufl.

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 08.08.2011, 15:52
Přiznám se že jsem čekal ve zdůvodnění něco originálnějšího, zvlášť od vás  :D.

Rozdvojka je výrobek který je primárně určen do domácnosti, proto se taky prodával a prodává všude možně. To že má své nevýhody a ošizenou konstrukci, hlavně na materiálu kontaktů, je už jiná věc. Na to, kolik se jich používá a jakým způsobem, zas tolik problémů nezpůsobují.
Jinak osobně je taky nemám rád ale tvrdit že nepatří do domácnosti bych si netroufl.

Omlouvám se za dnešní serióznost, rostou houby a jsem velmi unaven.
Ale k tématu:rozdvojka dle mého názoru má sloužit pro dočasnou výpomoc v tašce montéra chtějícího připojit zároven vrtačku a flexku, rozhodně by neměla sloužit coby trvalé řešení zvláště pro napájení dvojice vysokoodběrových spotřebičů - přetěžování proudem či pro napájení adaptérů-přetěžování jejich váhou.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec. on 08.08.2011, 16:06
Omlouvám se za dnešní serióznost, rostou houby a jsem velmi unaven.

Taky zrovna suším, ale jen jeden malý košík, hub nesmí být moc jinak lezou na nervy, aspoň mě.

Ona ta rozdvojka vznikla v době kdy vysokoodběrové spotřebiče měly 600W a adaptéry prakticky neexistovaly. Už moje babička rozdvojku měla a používala jednu celý svůj život úplně bez problémů. Spíš by si dnešní výrobci měli uvědomit jakým způsobem zařízení které vyrábějí bude používáno a udělat konečně něco kvalitního co bude fungovat. Je to jen o materiálech.

Pavel Horský

Mimo téma:   hub už máme nasušeno tolik, že se teď zase budu věnovat víkendovému rybolovu  (dance)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Alin

Quote from: Pavel Horský on 08.08.2011, 16:29
Mimo téma:   hub už máme nasušeno tolik, že se teď zase budu věnovat víkendovému rybolovu  (dance)

Co Čech, to houbař.   ;)

Milan Hudec

Quote from: Pavel Horský on 08.08.2011, 16:29

Předpokládám, že jako elektrikář chytáte elektrikou, to je omračujete celý víkend?
Já mám ryby rád, ale ty "Vaše" tuny jich bych nezkonzumoval.
Ale třeba předpokládám špatně.

Pavel Horský

Tuny?  :D  Letos mám šest kaprů kolem 50cm, nějaký Cejny, jednoho Úhoře a to je vše. Žádná sláva. Možná kdyby bylo víc času....... ??
Ale to bych zase šidil portál Elektrika.cz  (dance) ;)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Alin

Quote from: Pavel Horský on 08.08.2011, 17:59
Tuny?  :D  Letos mám šest kaprů kolem 50cm, nějaký Cejny, jednoho Úhoře a to je vše. Žádná sláva. Možná kdyby bylo víc času....... ?
Ale to bych zase šidil portál Elektrika.cz  (dance) ;)

Netbook s připojením k netu a šup k vodě, síthat se dá obojí.  :D

Marian Hanzalík

S podobne ohorenym ochrannym kolikom som sa uz stretol. Rodinny dom, siet TN-C z r.1974, v zasuvke bol bojler, uz dlhsi cas v dome poblikavali svetla, odisiel aj jeden zdroj v PC. Po vytiahnuti bojlera (nastastie pocas stahovania, zapojene boli iba svetla) niektore svetla pohasli, ine sa rozziarili viac - a na PEN v celom dome 230V, zrejme odpadnuty PEN. Nasledovalo okamzite vypnutie hlavneho istica a telefonat elektrikarovi. PEN bol ulomeny hore na stlpe, bojler bol jediny uzemneny spotrebic.

Petr Kolec

Do zásuvkové krabice přicházejí vodiče L a PEN. Vodič PEN je připojen na ochranný kolík zásuvky. Sem je připojen i vodič N odcházející spolu s L do proudového chrániče vedle zásuvky. Z něj se pak vodiče N a L vracejí na příslušné svorky zásuvky.

Konstrukcí ochranného vodiče zásuvky tedy prochází celý proud odebíraný ze zásuvky. Vinou mechanického poškození (prasknutí) této konstrukce se vytvořil velký přechodový odpor, na kterém se vyhřála zásuvka a druhotně vedením tepla i rozdvojka. Viz přílohu.

Děkuji velmi všem za čas věnovaný odpovědím.

Jan Franěk

Jestli to správně chápu, tak je zásuvka, tedy přesněji šroubek u kolíku místem rozdělení PEN?

To dělal asi "velký mistr" elektrikář.   (zle)

Doporučuji to předělat. Jsou v podstatě dvě možnosti. Na přívodní kabel  nejprve zapojit chránič a teprve pak zapojit zásuvku, nebo použít zásuvku s chráničem v sobě. To by bylo zřejmě i jednodužší a čistější řešení.

PS: jinak díky za info. Vždy je zajímavé dozvědět se, co bylo skutečnou příčinou závady.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

Pokud pomineme nezvyklost zapojení, jsme opět u samých základů - špatně provedený spoj.

halik

Spotřebiče s příkonem >2kW vyžadují fakt skutečně kvalitní kontakt vidlice-zásuvka. Jinak dokáží rozehřát do mrtě během pár minut umělou hmotu jako nic! Už mi doma takhle ohořela zásuvka u přímotopu, a u pračky byla "načnutá".