• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze ovládat jedno svítidlo ze dvou spínačových obvodů?

Started by Jan Picka, 14.08.2011, 13:08

previous topic - next topic

Jan Picka

U domu mám dvě řady venkovních svítidel, samostatně ovládané odlišnými spínači. První svítidla osvětlují vstup od branky k vchodovým dveřím, druhá skupina osvětluje prostor dvora. Tyto dvě skupiny se "dotýkají" na jednom místě, kde mám na pětižilovém kabelu připojené dvě žárovky - každá funguje s jednou skupinou svítidel. Rád bych sem pověsil jedno venkovní svítidlo s jednou žárovkou, která by bezpečně svítila střídavě nebo současně s oběma skupinami svítidel. Možnosti jsou:

Skupina 1 OFF, skupina 2 OFF, "zájmové svítidlo" OFF
Skupina 1 ON, skupina 2 OFF, "zájmové svítidlo" ON
Skupina 1 OFF, skupina 2 ON, "zájmové svítidlo" ON
Skupina 1 ON, skupina 2 ON, "zájmové svítidlo" ON
pořadí spínání je bohužel libovolné

Rád bych to realizoval zapojením stykačů s vzájamnou blokací přímo do instalační krabice pod svítidlo na zdi (exteriér bezpečně chráněný proti dešti cca 2m podloubím). Můžete mi prosím poradit funkčně (vzhledem k instalaci i minimalisticky) správný stykač a jeho zapojení?

Lukáš Rotrekl

Prakticky stačí jedno relé s dvěma přepínacími kontakty (případně i jedním, pokud mají obvody stejnou N). Ale u zákazníka bych to neudělal, tudíž to ani nebudu ventilovat do světa. Snad jen, že pokud si s tím nejste schopen poradit sám, tak si na to někoho pozvěte.....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jozef BABJAK

Ak som správne pochopil, teraz máte dva svetelné okruhy vedené jedným spločným káblom? Ak áno, korešponduje to s projektom? Patrne so spoločným N? Ak áno, čo sa môže stať, keď N upadne? (Viď združený obvod.) Čo sa môže stať, keď budú tieto dva svetelné okruhy napájané z rôznych fáz? Aby ste si namiesto ovládania relé neurobili v inštalácii kvalitný tvrdý skrat.

Martin H.

Za podmienky 1 istič, 1 fáza by to šlo aj bez relé.

Jiří Schwarz

Quote from: Martin H. on 15.08.2011, 08:51
Za podmienky 1 istič, 1 fáza by to šlo aj bez relé.

Myšlenka krásná. Jen nám prozraďte kdo vyrábí a prodává takový vypínač v provedení, které se běžné používá "pevné elektroinstalace"?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří Schwarz

Jestli jsem pochopil zadání, neměl by být problém paralelné k žárovkám dát relé, pokud bude svítit jedna, nebo druhá, nebo obě, vždy bude svítit i třetí.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

René Damek

Quote from: Jiří Schwarz on 15.08.2011, 12:46
Myšlenka krásná. Jen nám prozraďte kdo vyrábí a prodává takový vypínač v provedení, které se běžné používá "pevné elektroinstalace"?

Nevím zda jsem pochopil, ale co třeba ABB 3553-02289 ?

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Lukáš Rotrekl

Relé stačí jedno, kdybych si to dělal u sebe doma, tak ho strčím do toho svítidla, ale tady jsem to neřekl nahlas  :-X

Dvě varianty zapojení podle možností na místě. 2. varianta bude fungovat i když budou dotaženy dvě 3x1,5 až do inkrimininovaného světla, připadně by šlo ještě dvoupólovým relé udělat i pro dva nezávislé zdroje (jiný chránič a pod..)

Jan Picka

To Martin H, René Damek, PetrDoležal: děkuji za nápad s dvoupólovým spínačem. Asi nejen já jsem netušil, že se takové dělají. Bohužel jsem zadání nespecifikoval přesně - skupiny světel jsou ovládány "schodišťovými" spínači, což už si v dvoupólovém provedení neumím představit.

To Lukáš Rotrekl: Vaše řešení odpovídá nejvíce instalaci na místě. Můžete mi prosím jednoznačněji vyspecifikovat potřebné (doporučené) relé? U světla mám díky existujícímu kabelu k dispozici zem, nulu, fázi spínanou ze skupiny 1, fázi ovládanou ze skupiny 2 a stálou (nevypínanou) fázi.

Miroslav Revús

V prípade vypínačov č. 6 je potom zapojenie modifikáciou predchádzajúcich. Použitie relé bude asi nevyhnutnosťou.

Petr M

Quote from: Miroslav Revús on 16.08.2011, 10:51
V prípade vypínačov č. 6 je potom zapojenie modifikáciou predchádzajúcich. Použitie relé bude asi nevyhnutnosťou.

Relé tam potřeba bude, ale nevidím jediný důvod, proč používat dvě. ZApojení s jedním relé pojede samozřejmě taky, jenom místo S1 a S2 budou dvojice šestek...

Petr Doležal

Myslím, že další teoretická možnost při:

3. světlo svítí i na tepavé ss napětí
oba obvody jsou napájeny z téhož jističe
dostatečně dimenzované usměrňovací můstky
držák s trubičkovou pojistkou pro ochranu můstku při zkratu na zdroji světla

by byla napájet svítidlo přes můstky (každý na jeden vypínačový obvod), výstupy z můstků spojit paralelně a přes pojistku na 3.svítidlo. Bylo by to mrňavé, bezhlučné a laciné.
Bastl však na vlastní zodpovědnost.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Miroslav Revús

Quote from: Jan Picka on 14.08.2011, 13:08
Tyto dvě skupiny se "dotýkají" na jednom místě, kde mám na pětižilovém kabelu připojené dvě žárovky - každá funguje s jednou skupinou svítidel.

Myslím, že by to šlo bez problémov urobiť s jedným relé umiestneným v nejakej peknej krabičke. Schéma by bola modifikáciou mojej a "žárovky2.png" od p. Lukáše Rotrekla, tak ako to uviedol Petr M.

Jaroslav Hasala

Spínače č. 2 (dvojpólový) jsou celkem běžný sortiment slušnějších obchodů elektro.
"Objevil" jsem je v době, kdy jsem potřeboval nějak vyřešit ovládání ventilátoru - 2x WC, společný ventilátor (ovládaný přes doběhové relé).
Zadání bylo podobné - pokud se rozsvítilo na kterémkoliv WC, rozběhl se ventilátor. Pomocí spínačů č. 2 to bylo nejjednodušší možné řešení.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Lukáš Rotrekl

Quote from: Petr M on 16.08.2011, 12:26
Relé tam potřeba bude, ale nevidím jediný důvod, proč používat dvě. ZApojení s jedním relé pojede samozřejmě taky, jenom místo S1 a S2 budou dvojice šestek...

Je jedno co napětí do světla spíná... Třeba vietnamec co bude spojovat dva dráty.. Pokud bude místo s1 a s2 třeba impulsní relé, pohybové čidlo, nebo třeba kombinace 2 šestek a 85 sedmiček.... bude to fungovat...

Co se provedení týče, tak když budu chtít být hodně kulturní, tak pod svítidlo osadím krabici třeba KO110 (pokud ji svítidlo překryje) a do ní klasické relé s paticí na kousek DIN lišty. Když budu prase, tak to relé nacpu "na prudko" přímo do světla

Petr M

Quote from: Lukáš Rotrekl on 16.08.2011, 20:19
Co se provedení týče, tak když budu chtít být hodně kulturní, tak pod svítidlo osadím krabici třeba KO110 (pokud ji svítidlo překryje) a do ní klasické relé s paticí na kousek DIN lišty. Když budu prase, tak to relé nacpu "na prudko" přímo do světla

No vzhledem k tomu, že je to venku, tak by se hodilo ještě pro úplnost zdůraznit, že odpovídající krytí je podmínka nutná...  (norm) Takže relé musí být v krabičce s odpovídajícím IP.

Petr M

Quote from: Petr Doležal on 16.08.2011, 12:56
Myslím, že další teoretická možnost při:

3. světlo svítí i na tepavé ss napětí
oba obvody jsou napájeny z téhož jističe
dostatečně dimenzované usměrňovací můstky
držák s trubičkovou pojistkou pro ochranu můstku při zkratu na zdroji světla

by byla napájet svítidlo přes můstky (každý na jeden vypínačový obvod), výstupy z můstků spojit paralelně a přes pojistku na 3.svítidlo. Bylo by to mrňavé, bezhlučné a laciné.
Bastl však na vlastní zodpovědnost.

Stačil by můstek a půl nebo třífázový můstek (nebo šest diod). Nadproudová ochrana je nutností, ale i tak bych měl strach to někomu doporučovat k realizaci. Přece jenom, 7 součástek, 14 drátů navíc... A ten člověk ani neumí najít relé v katalogu. Už jenom představa, že shání diody a počítá pojistku mě děsí  (wall)