• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:06

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Aký je význam ističa v sérii s prepäťovkou v HR?

Started by Roman GAJDOS, 19.08.2011, 07:57

previous topic - next topic

Jež Petr

Quote from: Jan Hájek on 23.08.2011, 12:17
Toto není pravidlo a pokud nakoupíte na trhu různé SPD a mrknete se do nich, tak zjistíte, že norma nenorma , si to někteří výrobci vysvětlují zcela jinak.Na  Vašem místě bych za cizí produkty nemluvil, nikdy nevíte co je momentálně vevnitř.

Varistor ovšem neodchází jenom do zkratu, ale díky přepětí se v něm vypalují jak vodivé, tak nevodivé cesty a nelze zcela stoprocentně říci, kterou cestou, jestli zkrat či naopak max. odpor se varistor vydá. Proto je doporučeno měření 1mA bodu, protože ten terčík signalizuje většinou pouze jeden z možných stavů SPD.

Díky za reakci, omlouvám se, jestli můj příspěvek vyzněl tak, že všichni výrobci na světě dodržují normy a tedy mají přepěťovky s oním bezpečnostním odpojením a žádné jiné :) Jen sem se snažil vysvětli tu nutnost předjištění svodiče pojistkou/jističem a tu tepelnou vnitřní ochranu jsem k tomu "přihodil", přišlo mi to tak lepší, aby byla odpověď kompletní a popisovala ony dva havarijní stavy, které mohou varistor potkat (průraz a nebezpečné zvýšení residuálního proudu).

Pokud je to možné, můžete prosím ještě doplnit, kolik z těch 28 varistorových svodičů, které u "rozsáhlejší aplikace" vyšly jako vadné, mělo 1mA bod pod tolerančním pásmem (tj, ty se vydaly cestou zvyšování svodového (residuáního) proudu a časem by u nich musela zareagovat tepelná pojistka) a kolik jich mělo 1mA bod nad tolerančním pásmem (tedy začaly zvyšovat svůj odpor a tím i úroveň ochrany proti přepětí).

díky, s pozdravem, petr jež

Roman GAJDOS

Quote from: Fuk Tomáš on 24.08.2011, 09:52
Jen tak mimochodem, nemá váš SPD zdvojenou dolní svorku, s označením vývodů PE a ZEM?

V podstate má. Je to varistorová SPD (B+C) typu SPB-12/280/4 (MOELLER). Čiže v tomto prípade sú to 4 moduly, ktoré sú dole prepojené hrebeňom v zapojení 4+0, takže sú k dispozícií 4 svorky PE.

Ďakujem všetkým za príspevky.

Takže zatiaľ je detailná situácia asi takáto:
1. Prepojenie SPD vs. PE mostík rozvádzača - cca 10 cm vodiča CY16
2. Prepojenie SPD vs. EPS(HOP) - cca 80 cm vodiča CY16
3. Prepojenie PE mostík rozvádzača vs. EPS(HOP) - 2 x cca 70 cm vodiča CY16 (čiže 32 mm2).

Fuk Tomáš

Quote from: Roman GAJDOS on 24.08.2011, 10:45
V podstate má. ...Čiže v tomto prípade sú to 4 moduly, ktoré sú dole prepojené hrebeňom...

Já jsem měl na mysli spíše něco takovéhleho - ohledně organizace vodičů PE a uzemnění velmi návodné.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Roman GAJDOS

To áno. A tiež super zdvojené fázové svorky pre V-čko.

Milan Hudec

Vždy se mě nějak nezdá hodnota zatížení V svorek u Dehnu (pokud si pamatuji 320A), oproti ostatním výrobcům, kteří jsou na polovině.
To nikdo jiný neumí vyrobit silnější propojku, či Dehn používá jiné zkuš. metody?

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Hudec. on 25.08.2011, 09:56
To nikdo jiný neumí vyrobit silnější propojku, či Dehn používá jiné zkuš. metody?

Dovedu si představit ještě třetí možnost. V každém oboru totiž existuje i výrobce, který nemá nízkou cenu jako tu nejvyšší prioritu nadřazenou kvalitě. A ten nemívá mnoho následovníků.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jež Petr

26.08.2011, 10:02 #24 Last Edit: 27.08.2011, 08:19 by Miroslav Minařík
Quote from: Milan Hudec. on 25.08.2011, 09:56
Vždy se mě nějak nezdá hodnota zatížení V svorek u Dehnu (pokud si pamatuji 320A), oproti ostatním výrobcům, kteří jsou na polovině.

kromě silné propojky, která musí přenést 320A s vyhovujícím oteplením, je taky třeba mít tu připojovací svorku patřičně velkou - jakým kabelem si připojíte 300A jistič? Vleze se ten kabel i do svorky svodiče? Pokud ano, tak Dehn asi nekecá a když už našel v přístroji místo na velké svorky, propojka je to nejmenší :)

Jan Hájek

04.09.2011, 14:01 #25 Last Edit: 28.12.2011, 20:43 by Miroslav Minařík
Tak tady zatím jeden článek na toto téma je:

http://www.dehn.cz/pdf/newsletter/nl2010/newsletter2_2010.pdf
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!