• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Da sa spravit zo 6 V adaptera 12V ?

Started by Stanket, 27.10.2011, 19:40

previous topic - next topic

Václav 3

Použití 400V napájení pro adaptér určený na 230V je nesmysl, který povede k velmi rychlé destrukci jeho vnitřních obvodů, ať je použito klasické trafíčko nebo spínaný zdroj.

Pokud by se jednalo o adaptér s klasickým trafem, bylo by možné úpravou zapojení usměrňovače získat zhruba dvojnásobné napětí zapojením zvaným zdvojovač. Na výstupu bude ovšem napětí měkčí a více zvlněné než v původním zapojení a možný odebíraný proud se sníží na polovinu.

Na rozdíl od dob totalitních, kdy takovýto malý napaječ byl problém sehnat, dnes ho koupíte málem v každé zelenině, tak proč se s tím zabývat a vyrábět něco na koleně a s funkčními i bezpečnostními riziky.

Vojtechh

Quote from: Jan Kelbich on 19.11.2011, 01:17
Teda, takhle jsem se už dlouho nepobavil. Pěkná blbina.
a) napětí na prim. a tím na sek. bude sqrt(3) krát větší, takže 12 nebude
píšu přibližně. Navíc nestabilizovaný zdroj dává vždy by default o trochu navíc.

Jiří Schwarz

1) "přežhavená" žárovka
Kdysi existoval i seriozní návod na elektronický blesk k fotoaparátu, kde se přes relé na krátkou dobu sepnulo napětí ze sítě do žárovky, pro "naši" síť 220V se používaly ruské žárovky na 120V.
Fungovalo to, viděl jsem to v činnosti jednou, mělo to jistá omezení, kdo měl doma "pojistkový automat" (ten, co se šrouboval do pojistkového držáku místo pojistek), běhal ho občas nahazovat...
Šlo to použít pouze u fotoaparátů, které měli možnost nastavit "předstih" zapálení blesku, bylo to u přístrojů, které měli výměnné "žárovičky" na jedno použití.

2) trafo
mnohé adaptéry jsou již vyrobené tak, že trafo má optimální sycení při menším napětí než 230V, je už slušný rozdíl v odběru (ve ztrátách) při napětí kolem 230 a 240V, trafa se v adaptérech hřejí,... Takže využití na větší napětí je jasné "likvidace trafa". V lepším případě. V horším to může "přidělat práci hasičům a TV NOHA
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Vojtechh on 19.11.2011, 11:07
Teda, takhle jsem se už dlouho nepobavil. Pěkná blbina.

Co je blbina? Že nedostanete 12V? Ne, nedostanete, 400:230 nerovnáse 2:1. Že je nestabilizovaný zdroj často do plusu, aby se při zatížení "srovnal", to je taky pravda.

Chcete-li někoho napadnout, musíte doplnit co a proč napadáte. Jinak jste si asi spletl server, takové chování lze tolerovat leda na Novinkách.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Vojtechh

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 19.11.2011, 13:40
Co je blbina? Že nedostanete 12V? Ne, nedostanete, 400:230 nerovnáse 2:1. Že je nestabilizovaný zdroj často do plusu, aby se při zatížení "srovnal", to je taky pravda.

Chcete-li někoho napadnout, musíte doplnit co a proč napadáte. Jinak jste si asi spletl server, takové chování lze tolerovat leda na Novinkách.

Připisujete mi cizí výrok, milý kolego.

Matthes

Quote from: Vojtechh on 19.11.2011, 15:51
Připisujete mi cizí výrok, milý kolego.

Já se mu ale nedivím, neumíte používat citace. Podívejte se na svůj předchozí príspěvek.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B