• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak spočítám jednu z podmínek tarifu D45d?

Started by Tom Berg, 06.11.2011, 11:44

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Quote from: Tom Berg on 08.11.2011, 13:50
Dobře, uznávám, že jsem v této oblasti nezkušená trubka, která pravděpodobně nalétne na relativní výhodnost produktu. I když bych chtěl samozřejmě to nejvýhodnější pro mne a moji rodinu, nejsem schopen se problematikou prohrabat. Ať už z časových nebo jiných důvodů. Přivítal bych odbornou radu od zájemce, kterému bych poskytl veškeré požadované údaje. Nechci zde rozebírat (a stejně je na to pozdě), proč jsme se rozhodli pro vytápění el.

No počkejte!
My máme doma také vše elektrické a nemyslete si, že elektrikář je odborník na energetiku. Sám se si nechal radit topenářem. Tedy projektantem topení, nikoliv tím řemeslníkem.

Která je nejvýhodnější sazba je na posouzení vašeho režimu. A to se dělá tudy špatně. Určitě kalkulačka na energetikách je dobrá věc ale bez správné energetické rozvahy je to málo k dobrému rozhodnutí.
A dělat to tak nějak od oka ... hmm ... taky řešení, ale výsledek je tak pak nějak od oka.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Tom Berg

Quote from: Miroslav Minařík on 08.11.2011, 16:02
No počkejte!
My máme doma také vše elektrické a nemyslete si, že elektrikář je odborník na energetiku. Sám se si nechal radit topenářem. Tedy projektantem topení, nikoliv tím řemeslníkem.

Která je nejvýhodnější sazba je na posouzení vašeho režimu. A to se dělá tudy špatně. Určitě kalkulačka na energetikách je dobrá věc ale bez správné energetické rozvahy je to málo k dobrému rozhodnutí.
A dělat to tak nějak od oka ... hmm ... taky řešení, ale výsledek je tak pak nějak od oka.

Já už nyní nepotřebuju projektanta topení, toho jsem měl při přípravě projekt. dokumentace. V současné době bych potřeboval poradit nejvýhodnější el. sazbu.  Proč cpát téměř monopolnímu ČEZu zbytečně moc.... Nebo by bylo lepší počkat na reálnou spotřebu domu (až se cca do konce roku nastěhujeme) a podle toho volit sazbu? Jenže my budeme muset volit už nyní, protože se bude instalovat el. kotel a zedníci si začnou v domě při pracích topit. Sazba D01, která po celou dobu stavby vyhovovala, už přestane stačit.

Miroslav Minařík

Quote from: Tom Berg on 08.11.2011, 18:28
Já už nyní nepotřebuju projektanta topení, toho jsem měl při přípravě projekt. dokumentace.

Nerozumím k čemu jste toho projektanta tedy měl.
Náš kromě projektové dokumentace spočítal tepelné ztráty, tedy kotel atd.
Pokud mám plánovanou spotřebu, tedy dobře spočítanou, mohu podle toho zvolit vhodnou sazbu.

Když vám udělal projektant dokumentaci jen tak aby se uředníci nažrali a koza zůstala celá, tak vám nezbývá, než si to buď nechat znovu spočítat nebo se zeptat zkušeného Lojzy v hospodě.

.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Lukáš Rotrekl

Ano, je to hodně o tom jaká bude spotřeba a jak rozdělená, od boku si troufnu tvrdit, že s elektrickým topením bude nejvýhodnější D45 na 99,5%. Pokud by se v domě bydlelo jen přes víkend, mohla by lépa vyjít D65, pokud bude dům dobře zaizolovaný a přes týden se nebude ani temperovat...

Pro vaše rozhodování pár pomůcek, které mě taky někdo poradil zadarmo, tak zadarmo i předám:

1) Kalkulačka spotřeby tepla na topení a ohřev TUV na stránkách TZB info
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/47-potreba-tepla-pro-vytapeni-a-ohrev-teple-vody

2) Kalkulacka na ceny energie, která zžejmě z průměrných hodnodt a umístění v kraji počítá spottřebu elektrické energie a porovnáívá dodavatele:
http://www.cenyenergie.cz/elektrina/

2) Kalkulačka pro výpočet platby za elektro, srovnání dodavatelů, sazeb na stránkách ERU
http://kalkulator.eru.cz/VstupniUdaje.aspx

Snad nám nikdo z adminů odkazy nesmáze....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Tom Berg

Díky za konkrétní nápady a návrhy. V těch tabulkách se pohrabu, uvidíme co z toho vyleze :)