• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu použít kabel 3f v síti TN-C nově pro dva 1f obvody?

Started by subi, 18.11.2011, 13:57

previous topic - next topic

subi

,
děkuji všem za odpovědi. Stávající vedení je kabelem CYKY 4x2,5 ve zdi (tvárnice nebo cihly). Tento kabel sloužil pro napájení  trouby v kuchyni a teď bych ho použil pro posílení rozvodů v kuchyni a v jídelně (pozn. trouba by nebyla na tento obvod zapojena, ani mikrovlná trouba ta by zůstala na stávající zásuvkový obvod).
Na jeden 1f obvod by se zapojila myčka a na druhý zásuvky v kuchyni + jídelně (varná konvice + mixéry apod.). Aby nebyl problém v jištění tak by došlo k zapojení dvou jističů 16A.

subi

problém s prohlížečem, nedošlo k aktualizaci stránky, tak jsem si nebyl jistý jestli byla odpověď odeslána. ;) - proto dvakrát

Pavel Nowak

Já mám takto přes kabel CYKY 4x 2,5 připojenou pračku na L1, myčku na L2,  N společný, PE společný už 20 let naprosto bez problémů. Tyto spotřebiče mi zapíná stykač nt.

Jiří Buben

Quote from: Pavel Smílek on 23.11.2011, 23:49
Tedy ve finále: nebylo by lepší, aby to tazateli někdo z projektantů na základě přesně stanovených podmínek za malé bakšišné spočítal?  ;D

A v případě že by se ukázala možnost přetěžování vodiče N jako reálná, není přeci problém osadit před jednotlivé jističe jistič čtyřpólový, který kromě vodičů fázových bude chránit i vodič střední v souladu s ČSN 33 2000-4-473 článku 473.3.2. Při jeho přetížení dojde k odpojení všech pracovních vodičů sdruženého obvodu. Navíc tím bude splněna podmínka článku 520.N4.3 odstavec e) ČSN 33 2000-5-52. ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jiří Schwarz

Quote from: Štefan Beláň on 23.11.2011, 17:42
...
Nechcete to pane Schwarzi upřesnit a nakreslit příslušný vektorový diagram a možná uvést i nějaký vzoreček?
...

To je problematika, která tak trochu odbočuje od původního zadání dotazu.
Já si připravím nějaké vysvětlení problematiky a během víkendu to sem zkusím zadat jako nové samostané diskusní téma.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Radim Strycharski

Quote from: Jiří Buben on 24.11.2011, 15:56
A v případě že by se ukázala možnost přetěžování vodiče N jako reálná, není přeci problém osadit před jednotlivé jističe jistič čtyřpólový, který kromě vodičů fázových bude chránit i vodič střední v souladu s ČSN 33 2000-4-473 článku 473.3.2. Při jeho přetížení dojde k odpojení všech pracovních vodičů sdruženého obvodu. Navíc tím bude splněna podmínka článku 520.N4.3 odstavec e) ČSN 33 2000-5-52. ;)

A je po diskusi.  (jednicka)

Štěpán Valenta

Quote from: subi on 24.11.2011, 14:00
,
děkuji všem za odpovědi. Stávající vedení je kabelem CYKY 4x2,5 ve zdi (tvárnice nebo cihly). Tento kabel sloužil pro napájení  trouby v kuchyni a teď bych ho použil pro posílení rozvodů v kuchyni a v jídelně (pozn. trouba by nebyla na tento obvod zapojena, ani mikrovlná trouba ta by zůstala na stávající zásuvkový obvod).
Na jeden 1f obvod by se zapojila myčka a na druhý zásuvky v kuchyni + jídelně (varná konvice + mixéry apod.). Aby nebyl problém v jištění tak by došlo k zapojení dvou jističů 16A.

Domnívám se že  u takto realizovaného případu by měly být uvedeny tyto závady:
-  možnopst připojení různých spotřebičů v obou fázích zásuvkových obvodů nesplňuje podmínku, že jednotlivé fáze mají být  rovnoměrně zatíženy - nevyhovuje ČSN 332000-5-52 čl. 520.N4.3 b)
- použité 2 jističe 16A nejsou označeny trvanlivým štítkem "Sdružený obvod" - nevyhovuje ČSN 332000-5-52 čl. 520.N4.3 c)
- do sdruženého obvodu není vřazen (spínač, jistič, stykač) jimž lze vázaně vypnout všechny krajní  vodiče  - nevyhovuje ČSN 332000-5-52 čl. 520.N4.3 e)

Jinými slovy: Jednoznačná odpověď kolegy Beláně z úvodu diskuze byla "uspěchaná"  a to včetně mého omylu s trváním na třífízovém zapojení.   o:-)

Milan Hudec

26.11.2011, 12:43 #43 Last Edit: 25.03.2012, 12:08 by Miroslav Minařík
No, já ještě neviděl nijaké dvě zásuvky, které by měli stejný odběr, v jednoduchosti je krása - pokud se použije řešení dle. p.Bubna, není co řešit.
Štítky (obecně jakékoli) pro laiky nesnáším, většinou vyjadřují neschopnost provést projekt, či práci tak, aby byl výsledek bezpečný.