• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč varná deska vyhazuje pojistky, když je jistič dostatečný?

Started by terei, 26.11.2011, 18:59

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Slušný výrobek seriozního výrobce má někdy přiložen i nějaký návod, nebo se dá stahnout na webu.
A podle mých zkušeností "obrázek od výrobce" je pokyn, který má pro mě podstatně vyšší váhu než rada někoho, kdo to sice myslí dobře, ale nemusí znát do detailu konkrétní výrobek.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Radomir Kubíček

deska má 2 fáze, dva spojené vodiče N a PE. Nezapojil jste jednu N, tím jste dovedl přes silový obvod fázi na ovládání a 400V jste ho odpráskl. Určitě pro vás nebude problém si to sám opravit. Je tam pod celou plochou jen samá elektronika a cívky.

Mirek Vašák

Quote from: Radomir Kubíček on 27.11.2011, 16:09
deska má 2 fáze, dva spojené vodiče N a PE. Nezapojil jste jednu N, tím jste dovedl přes silový obvod fázi na ovládání a 400V jste ho odpráskl. Určitě pro vás nebude problém si to sám opravit. Je tam pod celou plochou jen samá elektronika a cívky.
No jistě! Nějaká elektronika! Na co? To se vyhodí a propojíme drátama! Vypínat to budem vypínačem "Tahem zapni! Stiskem vypni!" má takovou šikovnou krabičku může to být na kabelu a máme rázem dálkově ovládanou varnou desku a kdo má víc! (dance) ;)

tomáš buřival

Quote from: Miroslav Revús on 27.11.2011, 12:01
Na plyn treba drahé lisovacie kliešte alebo drahý autogén a zvárací preukaz.

Obávám se, že to jde i bez toho svářečského průkazu  :(

Václav 3

Quote from: Martin H. on 27.11.2011, 02:04
Áno, môže vybuchnúť papinov hrniec  ;D

P.S. Prosím laikov, aby nenasledovali môj príklad a nezapájali si nič sami. Ani ja som to nemal robiť, ale ako poľahčujúcu okolnosť uvediem diplom z elektrotechnickej fakulty.

Budete se asi divit, ale tlakový hrnec může vybuchnout také jen tehdy, když se v něm hrabe nějaký trouba a nahradí tepelnou a přetlakovou pojistku kusem obyčejného plechu.

Já samozřejmě myslel zabití el. proudem a to přichází v úvahu např. při nepřipojeném ochranném vodiči. Víte kolik laiků ho nepřipojí? Ono to bez něj perfektně funguje, byť to může být právě u tepelného spotřebiče fatální. Znal jsem jednoho kutila-vola a ten zelenožlutý vodič zásadně nezapojoval, protože: " to je zbytečný a dělá to problémy ..." .

Jan Franěk

Quote from: Václav 3 on 28.11.2011, 07:42
.....Znal jsem jednoho kutila-vola a .......

minulý čas? Dobrý manžel, ale špatný elektrikář??     (zliskat)    ;D ;D ;D
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jan Alin

Quote from: Václav 3 on 28.11.2011, 07:42
Budete se asi divit, ale tlakový hrnec může vybuchnout také jen tehdy, když se v něm hrabe nějaký trouba a nahradí tepelnou a přetlakovou pojistku kusem obyčejného plechu.

I kdepak, u mého kolegy stačily dršťky a bylo to na novou kuchyň.

Václav 3

Quote from: Jan Franěk on 28.11.2011, 08:47
minulý čas? Dobrý manžel, ale špatný elektrikář??     (zliskat)    ;D ;D ;D

Minulý čas proto, že již zemřel, ovšem stářím a přirozenou smrtí. Důvod, proč se nic nestalo byl jednoduchý, jeho syn vždy vše nechal zkontrolovat a předělat někoho z elektrikářů, dosti často mě. 

Quote from: Jan Alin on 28.11.2011, 19:38
I kdepak, u mého kolegy stačily dršťky a bylo to na novou kuchyň.

Tak to byl buď špatný nebo malý papiňák, dršťky, vepř. koleno nebo hlava se musí vařit ve velkém hrnci, který je naplněný tak na 1/3, protože lepkavý a pěnivý obsah zacpává provozní ventil - závažíčko, takže také nejspíš chyba obsluhy.

Jan Alin

Quote from: Václav 3 on 29.11.2011, 08:05
Tak to byl buď špatný nebo malý papiňák, dršťky, vepř. koleno nebo hlava se musí vařit ve velkém hrnci, který je naplněný tak na 1/3, protože lepkavý a pěnivý obsah zacpává provozní ventil - závažíčko, takže také nejspíš chyba obsluhy.

Ano, byla to chyba obsluhy ale pojistka to nevzala a hrnec bohapustě explodoval, nikdo u toho naštěstí nebyl. Papiňák prostě explodovat může, hlavně ty staré typy, u nových "odfoukne" těsnění pod víkem dřív než dojde k explozi.

Karel Chalupný

Nechci tady říkat, že odborníci jsou k ničemu, ale to co tady páni elektrikáři předvedli, evidentně ukazuje, že kromě znalostí elektřiny mají v hlavě snad úplně vymeteno. Tazatele je mi upřímně líto a cítím s ním a vám ostatním vzkazuji - styďte se! Nejen, že jste neporadili vůbec nic, jen tu tazatele haníte, ponižujete a na tom stavíte celou propagandu vaší práce. Přitom mohu s klidným svědomím říct, a to neplatí jen o elektrikářích, že řemeslníci v této zemi jsou čím dál více obchodníci, než odborníci, jejich práce je spíše šlendrián a při tom všem si nestydíte říci za svou práci mnohem větší peníze, než podstatně větší odborníci v jiných oborech. Mohl bych dále mluvit o tom, že neplníte slíbené termíny atd., což jen nahrává k myšlence udělat si aspoň něco sám, než na všechno volat odborníky, jako jste vy. Docela mne štve, že i já takto haním vás, protože jsem si vědom, že nelze paušalizovat, já osobně mám svého elektrikáře, se kterým jsem velmi spokojen a dokud mi neodejde do důchodu, bude vše OK a hlavně vím, že to nic nepřinese. Ale na druhou stranu věřím, že si to přečtete hlavně vy, co jste tady psali tyto nesmyslné osočující příspěvky, které mne natolik dopálily, že jsem nemohl nereagovat a že se možná chytnete za nos a příště něco takového už nenapíšete. Začněte nejprve u sebe, až budete mít zameteno přes svým prahem, pak tady kázejte. To, že by bylo lepší zavolat elektrikáře tazatel jistě ví, takže mu buď poraďte nebo aspoň mlčte.

Jan Alin

Quote from: Karel Chalupný on 11.12.2011, 18:43
Tazatele je mi upřímně líto a cítím s ním a vám ostatním vzkazuji - styďte se! Nejen, že jste neporadili vůbec nic, jen tu tazatele haníte, ponižujete a na tom stavíte celou propagandu vaší práce..
.
.
To, že by bylo lepší zavolat elektrikáře tazatel jistě ví, takže mu buď poraďte nebo aspoň mlčte.

Ono to je asi také tím, že se moc z nás setkalo již se situací, kdy si někdo takovýmto způsobem spotřebič odpravil, pak zavolal elektrikáře a snažil se dělat mrtvého brouka. Je to i moje osobní zkušenost a měl jsem tenkrát kliku, že když jsem viděl zboží vybalené a oddělaný kryt svorkovnice, tak jsem prohlásil že tohle jsem ještě neviděl a šel jsem pryč. Dotyčný se po nějakém čase pochlubil v hospodě mému známému jak vydupal s elektrikářem který pak opravu platil ze svého. Kromě toho se takových dotazů tady již řešilo několik a věřím že by stačilo dát trochu péče hledání.

Mlčet by se dalo ale proč, alespoň je vidět že dotyčný udělal chybu a jakou, možná to pomůže někomu jinému. Některé příspěvky jsou sice příkřejší ale k dotazu to celkem sedí.

Jan Franěk

Nechci tady říkat, že odborníci jsou k ničemu, ale to

A co jste si představoval za odpovědi vy? To by mě a jistě i ostatní, docela zajímalo. Rádi se necháme poučit.

Měl se o to zajímat dříve, než tu desku odpálil.

Tazatele je mi upřímně líto a cítím s ním a vám ostatním vzkazuji - styďte se!

Je to stejné, jako kdyby jel moc rychle obcí, dostal pokutu a vy by jste řekl, že protože pospíchal, zaslouží si lítost.  To ho přece neomlouvá. I v tomto případě porušuje zákon. Jen zde místo ohrožení lidí v obci, ohrožuje jen sám sebe a svoji rodinu. Práce na vyhrazených technických zařízeních (VTZ) bez oprávnění, je také porušením zákona.  Už jsem viděl mnoho prasáren co si lidé udělali sami a mnohdy mi to ani rozum nechtěl brát. Často šlo o velké štěstí, že se nic nikomu nestalo.
Proto za sebe říkám, že mi není líto ani těch co jezdí rychle autem, kradou, nebo jinak porušují zákon. Vždy si musí být vědomi toho, že může přijít trest, pokud se tak chovají.  V tomto případě to odnesl jenom spotřebič a jedna peněženka. Já tomu říkám velká klika.

Quote from: Jan Alin on 11.12.2011, 19:16
Mlčet by se dalo ale proč, alespoň je vidět že dotyčný udělal chybu a jakou, možná to pomůže někomu jinému. Některé příspěvky jsou sice příkřejší ale k dotazu to celkem sedí.

Naprostý souhlas.

PS: ještě by mě zajímalo, jestli by jste se reagoval stejně, pokud by šlo jiné VTZ, třeba plyn. Nebo pokud by vám opravoval výtah v domě, kde s ním jezdíte denně do 5tého patra. Osobně bych se dost bál, mít takového souseda.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

že kromě znalostí elektřiny mají v hlavě snad úplně vymeteno.
podstatně větší odborníci v jiných oborech.
To, že by bylo lepší zavolat elektrikáře tazatel jistě ví, takže mu buď poraďte nebo aspoň mlčte.

Mimo znalostí elektra dělám hodně do hub.
Větší odborníci v jiných oborech než zde neexistují a ani nemohou.
Jsem přesvědčen, že tazatel nechtěl, aby na jeho dotaz všichni mlčeli.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 11.12.2011, 20:49
Mimo znalostí elektra dělám hodně do hub.
...

A protože ještě žiješ, asi víš něco jak o houbách, tak o elektrice...
-----
Když si někdo namaluje na tričko S, neznamená to, že může skočit za střechy paneláku jako filmový hrdina. A když mu poradíme, aby to nedělal, bude věřit nám, nebo tomu, čemu věřit chce?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Alin

Quote from: Jiří Schwarz on 11.12.2011, 22:34
Když si někdo namaluje na tričko S, neznamená to, že může skočit za střechy paneláku jako filmový hrdina.

Ale může a taky často skáčou, dokonce i bez toho S, toto téma je toho důkazem. Na a pak se ozve "BUCH".   :D  >:D

Petr M

Quote from: Jan Alin on 12.12.2011, 14:54
Ale může a taky často skáčou, dokonce i bez toho S, toto téma je toho důkazem. Na a pak se ozve "BUCH".   :D  >:D

Někteří jedinci prostě musí být v televizi. No a co, že to není film. I 10 sekund pod pod plachtou ve zprávách  TV NOHA se počítá... >:D

Václav 3

Nechci tady říkat, že odborníci jsou k ničemu, ale to co tady páni elektrikáři předvedli, evidentně ukazuje, že kromě znalostí elektřiny mají v hlavě snad úplně vymeteno. Tazatele je mi upřímně líto a cítím s ním a vám ostatním vzkazuji - styďte se! Nejen, že jste neporadili vůbec nic, jen tu tazatele haníte, ponižujete a na tom stavíte celou propagandu vaší práce. Přitom mohu s klidným svědomím říct, a to neplatí jen o elektrikářích, že řemeslníci v této zemi jsou čím dál více obchodníci, než odborníci, jejich práce je spíše šlendrián a při tom všem si nestydíte říci za svou práci mnohem větší peníze, než podstatně větší odborníci v jiných oborech. Mohl bych dále mluvit o tom, že neplníte slíbené termíny atd., což jen nahrává k myšlence udělat si aspoň něco sám, než na všechno volat odborníky, jako jste vy. Docela mne štve, že i já takto haním vás, protože jsem si vědom, že nelze paušalizovat, já osobně mám svého elektrikáře, se kterým jsem velmi spokojen a dokud mi neodejde do důchodu, bude vše OK a hlavně vím, že to nic nepřinese. Ale na druhou stranu věřím, že si to přečtete hlavně vy, co jste tady psali tyto nesmyslné osočující příspěvky, které mne natolik dopálily, že jsem nemohl nereagovat a že se možná chytnete za nos a příště něco takového už nenapíšete. Začněte nejprve u sebe, až budete mít zameteno přes svým prahem, pak tady kázejte. To, že by bylo lepší zavolat elektrikáře tazatel jistě ví, takže mu buď poraďte nebo aspoň mlčte.

Původního tazatele nikdo nehaní, ale poradit se dost dobře nedá, protože různí výrobci a někdy i stejný výrobce u jiného typu zařízení má jiný způsob zapojení, některé sporáky a desky jsou uzpůsobeny pomocí propojek na provoz s více napětími a různým počtem fází, což se může také různit podle země do které bylo zařízení hlavně určeno. Obvykle má zařízení návod a v něm pasáž se schématy možných způsobů zapojení. Tam je třeba vybrat to správné a podle něj desku zapojit. Pokud to dotyčný nezvládne, má jít od toho. Už bychom se v této zemi měli konečně naučit, že každý dělá to co umí a na to ostatní si domluví toho, jehož je to specializace. Pokud mě bolí zub, netrhám si ho kleštěmi, co mám v dílně sám, ale také se nesnažím přemluvit gynekologa mé ženy, aby mi ho spravil on (vždyť je to také doktor...). Bohužel za ukvapené a dětinské jednání se platí, pokud jenom požkozenou varnou deskou, je to dobré, horší by bylo životem a to by si měl pův. tazatel uvědomit.

Marian Hanzalík

.....Přitom mohu s klidným svědomím říct, a to neplatí jen o elektrikářích, že řemeslníci v této zemi jsou čím dál více obchodníci, než odborníci, ........

Pri čítaní tychto diskusií mám opačný dojem - totiž že je tu plno odborníkov, ktorí ale ani trochu nerozumejú obchodu.
Inak sa nedá nazvať, ked niekto povie laikovi (volna interpretacia): " Ty si blbý a nerozumieš tomu, je to nebezpečné (t.j. v preklade - ty to nezvládneš), zavolaj elektrikára, najlepšie revízneho technika."  Mne keby toto niekto povie (naznačí), tak budem do inštalácie zasahovať sám, aj keby som to pôvodne neplánoval.
Laik potrebuje počuť, že ocborná práca sa mu robiť neoplatí aj keby ju urobil dobre, lebo elektrikár je zariadený, má prax a skúsenosti a urobí to za zlomok času.