• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

10.01.2026, 23:52

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí být na přívodu k elektroměrovému rozvaděči vždy jen pojistky?

Started by Jan Franěk, 03.12.2011, 21:52

previous topic - next topic

Jan Franěk

Tak dnešní úlovek z revize odběrného místa. Osobně jsem toto provedení viděl poprvé, ale bylo to zřejmě tovární vyhotovení. Už se s tím někdo z vás ve své praxi setkal?
Žil jsem v domění, že se zde vždy vyžadovaly pojistky, a jističe bývaly až těsně před elektroměrem.

Jinak jističe mají hodnotu 25A, stejně jako hlavní jistič RD. Každý z nich je samostatný, proto vždy padá pouze jeden, stejně jako u pojistek (tedy pokud není zkrat mezi dvěma fázemi)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Kvita Ladislav

Quote from: Jan Franěk on 03.12.2011, 21:52
Už se s tím někdo z vás ve své praxi setkal?

Setkal. Ve Vidnavě (okres Jeseník).

David Hruda

U starých instalací na jihu čech je to občas k vidění.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Václav 3

Jističe v HDS se ve středočeském kraji včetně Prahy (tehdá jeden rozvodný závod - STE) používaly krátce v 70. létech. Setkal jsem se s tím asi třikrát za celá ta léta, pamatuji, že i v provedení, kde byl spřažený typ ITV, což bylo obvzláště nepříjemné pro obyvatele domu.

Vždy s tím byly nějaké potíže, hlavně díky špatné selektivitě, hlavní jistič u elektroměru byl tehdá obvykle 16 nebo 20A a předřazený 25A padal pokaždé společně.

Máte také pravdu, že to byl průmyslový výrobek, skřínka byla menší než klasická SILka s pojistkami, takže se to nedalo ani přestavět na pojistky a bylo to třeba vyměnit celé. Naštěstí se velmi brzy přišlo na to, že je to nesmysl a upustilo se od toho.

Miroš Jan

Honzo, to je stará klasika, už jsem jich taky pár potkal. :)

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Miloslav Zubal

Jiří Buben

Také jsem se s tím setkal. Sice jen jednou, ale čučel jsem na to jako čerstvě vyoraná myš. Lokace kousek od Chocně.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Vít Rotrekl

Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Pavel Horský

Já něco takového na rozhraní severočeského a západočeského kraje nikdy neviděl. A že už jsem toho viděl hodně  ;) :)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

mirunak

Na jih od Českých Budějovic je to úplně normální stav i v této doběa nikdo se nad tím nepozastavuje. Pracoval sem jako elektromontér a takových skříněk s jističi jsem viděl stovky.

Zdeněk Vaněk

V oblasti Uherského Hradiště se vyskytují vyskytují též.

Štefan Beláň

Quote from: Jan Franěk on 03.12.2011, 21:52
...Už se s tím někdo z vás ve své praxi setkal?
Jinak jističe mají hodnotu 25A, stejně jako hlavní jistič RD.

TO: Franěk

Dělám revize už nějaký ten pátek, ale s jističi v HDS, a navíc typ IJV, které mají zkratovou odolnost pouze 1500A, jsem se ve své praxi ještě nesetkal.  (no) (doh):o

PS: Pokud se v některých oblastech tyto případy vyskytují (jak zde někteří uvádějí), je to určitě oblastní lidová tvořivost, protože neznám žádný předpis, s kterým by to bylo v souladu.
Chránič chrání - jistič jistí.

Václav Pešek

Tak HDSky si snad kutilové nepřekopávají, když je to trvale pod napětím.....  tam kdyby si škrtli, tak letí celá ves :-)
CNC mechanik - §6

Štefan Beláň

Quote from: Václav Pešek on 04.12.2011, 14:22
Tak HDSky si snad kutilové nepřekopávají, když je to trvale pod napětím.....  tam kdyby si škrtli, tak letí celá ves :-)

TO: Pešek
A kdo říká že skříň uvedená na fotce je"HDS" skříň? Je to klasická skříň s jističi ve vyšším krytí, která není určena pro ukončení přípojky. Jak a čím se ukončují přípojky je uvedeno v ČSN 33 3320 a 33 2000-4-43 ed. 2. (norm)

PS: Bylo by dobré, kdyby kolega Franěk (nebo kolega Doležal  :) ) uvedl typ skříně, který je určitě vylisovaný na přením krytu.
Chránič chrání - jistič jistí.

Václav Pešek

každopádně podle zde sděleného je ale k těmto účelům využitá...
CNC mechanik - §6

Jan Franěk

Zde je další fotka. Víc o tomto provedení nevím. Jen to co jsem nafotil. Jak jsem psal. Viděl jsem to poprvé a nevěřil vlastním očím.

Jinak je pravdou, že by se to ani nedalo předělat na pojistky, právě kvůli velikosti skříně. (myšleno běžné pojistkové spodky, ne nové na din lišty). Zřejmě to opravdu bylo provedení skříně přímo na míru pro jističe ITV.

další foto:
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Antonín Nosek

Když jsme předělávali v Jičíně venkovní vedení na kabelové tak tyto jističe byly zhruba na 80% domů.

Milan Hudec

Quote from: Štefan Beláň on 04.12.2011, 13:47
TO: Franěk

Dělám revize už nějaký ten pátek, ale s jističi v HDS, a navíc typ IJV, které mají zkratovou odolnost pouze 1500A, jsem se ve své praxi ještě nesetkal.  (no) (doh):o

PS: Pokud se v některých oblastech tyto případy vyskytují (jak zde někteří uvádějí), je to určitě oblastní lidová tvořivost, protože neznám žádný předpis, s kterým by to bylo v souladu.

Kolem Brna (zejména severovýchod) obvyklé, 1500A nijaký problém (používáno zejména na vsích, na vstupu jističů kolem 0,4 - 0,8  Ohmu)
Rozhodně se nejedná o lid. tvoř. ale tvořivost tehdejších elrozv závodů jako odezva na výměnu pojistek laiky za "hřebíky".