• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu použít kabel CYKY J 5x10 (motaný z drátků)?

Started by Vítězslav Hanák, 15.01.2012, 11:30

previous topic - next topic

Ján Garaj

Neviem pán Hudec, čím som vás tak nahneval, či tým naozajstným príbehom, ktorý sa stal, ked Vy ste možno ešte ani na svete neboli v r.1965 v Bratislave na hl.n, na 1.nástupišti sme naozaj zameriavali poruchu na napájacom kábli. Alebo len názorom na onen lankový kábel. To bol len názor, ktorý som naozaj niekedy dávno počul. Čo je na ňom až tak zlé neviem.

Pavel Stránský 111

Quote from: Vít Rotrekl on 18.01.2012, 20:48
A já budu puntičkář. Eon zakazuje použití slaněných vodičů v ELEKTROMĚRU, ne v Elektroměrovém rozvaděči.
Tzn že přívod a odvod může být se slaněného vodiče ovšem musí být zakončený na sovrkách jisitče případně na odvodních svorkách z ER. U provizorek standartní řešení.
Ovšem teď si nejsem úplně jistý, jakým způsobem by eventuelně mohla být provedena instalace včetně přípojky z ER do domovního rozvaděče slaněnými vodiči (kabely).

Jak píše tady pan kolega přípojku kabelem se slaněnými vodiči, lze bez problémů provést! Pokud budete mít elektroměrový rozvaděč rozdělen! Na blombovanou část distributora a Vaší, do které si necháte osadit svorky, na které s jedné strany přijde pevný vodič co požaduje distributor na druhou stranu váš slaněný! Nicméně o vhodnosti použití Vašeho kabelu do země nic nevím, takže se poradte s projektantem, popřípadě stím kdo vám to bude realizovat, zda je to vhodné! - Jeli kabel určen k tomu uložení, které chcece provést předpokládám do země!  

Milan Hudec

Quote from: Ján Garaj on 19.01.2012, 17:12
Neviem pán Hudec, čím som vás tak nahneval, či tým naozajstným príbehom, ktorý sa stal, ked Vy ste možno ešte ani na svete neboli v r.1965 v Bratislave na hl.n, na 1.nástupišti sme naozaj zameriavali poruchu na napájacom kábli. Alebo len názorom na onen lankový kábel. To bol len názor, ktorý som naozaj niekedy dávno počul. Čo je na ňom až tak zlé neviem.

Na světě jsem v té době ještě nebyl.
Vašich názorů podpořených zkušenostmi si vážím.
Že občas rozčeřím vodu? - jsem takový, a již jste si toho v předeš. disk. mohl všimnout :)
Nahněvaný nejsem vůbec, jediné co mne na fóru rozčiluje (v dobrém), jsou znalosti Pánů Fuka a také Václava 3.   

Miroslav Revús

Quote from: Milan Hudec on 19.01.2012, 18:19

Nahněvaný nejsem vůbec, jediné co mne na fóru rozčiluje (v dobrém), jsou znalosti Pánů Fuka a také Václava 3.   

To aj mňa. Holt, asi sme sa mali viac učiť a menej otáčať za babami, mohli sme aj my  vedieť toľko, čo oni.  ;)

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Revús on 20.01.2012, 13:34
...Holt, asi sme sa mali viac učiť a menej otáčať za babami, mohli sme aj my ...

Zachovejte badatelský klid, vzhledem k věku to ještě určitě doženete  ;)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Ján Garaj

Diky pan Hudec, je to OK. si by to tak malo byť všade.

Ján Garaj

Halo, halo, pán Vašák, kde ste? Na tú diskúziu naozaj nemá byť iba jeden a nie na nesprávnom drôte. Tam to naozaj nepatrilo. Pan Moderátor prosím o strpenie. Táto provokácia bola od pana Vašáka na inom vlákne. Možno sa sem dostaví.

Miroš Jan

Docela dobré počteníčko.
Zpět k otázce. Kabel CYKY 5 x 10 mm2, je s plným jádrem, a lze ho použít přesně dle návodu výrobce.
V případě slaněného vodiče jednotlivých žil, jsem s označením CMSM 5 x 10 mm2, neviděl.Samozřejmě to nevylučuje možnost, že ho někdo vyrábí. Vždy je ale určujícím pravidlem, technické údaje výrobce toho daného kabelu, neboť ten jediný určuje, co s uvedeným kabelem lze provádět.  (norm)
Osobně si myslím, že kabel se slaněnými jednotlivými žílami, například ÖLFLEX CLASSIC 110H 5G10, do země nepatří.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Ján Garaj

Pan Révus napíšem mladý muži. Aj ja vzdávam hold naším schopnejším-múdrejším kolegom, ale že by sme sa vzdávali možnosti obzrieť sa za peknou babou to teda nie. Ja síce už len obzrieť ale to robím