• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak postupovat vůči dodavateli energie při výměně starého jističe ?

Started by Marek B., 27.01.2012, 12:00

previous topic - next topic

Marek B.

Situace: V nově koupeném bytě řešíme rekonstrukci rozvodu, kdy budeme pracovat s kombinací TN-C-S (staré (panelové rozvody) + nové rozvody v rekonstruované části), zapojení až po domácí rozvodnici není problém ovlivnit a vyřešit, ale ...

Problém: Hlavní bytový jistič (před elektroměrem) je v současnosti starý černý 15 A, byť smluvně mám podchyceno osazení 1 x 25A. Rád bych vyřešil výměnu, otázkou je jaký je adekvátní postup a úhrada nákladů. Předpokládám, že připojovací poplatek je nesmysl, a smluvně mě 25 A náleží. Otázka je jak řešit zbytek, tedy instalaci nového jističe. Jestli to správně chápu tak výměna starého za silnější již není možná (technicky již jističe nejsou vyráběny) a nové jističe vyžadují osazení na DIN lištu, která ale zase není instalována v rozvodnici na chodbě domu.

Doplnění: Samozřejmě nediskutuji o úhradě nákladů se samotným připojením bytu k rozvodnici, tedy mezi domovní rozvodnicí a rozvodnicí na patře, tam v současnosti vede 2 x 4mm v hliníku, což bych rozhodně vyměnil za 5 x 6mm v mědi jako zálohu i pro budoucnost.

Juraj Rojko

Elektrikář si s touto situací neumí poradit, nebo "ČEZ" po vás chce nějaký poplatek, nebo v čem je vlastně problém?

Petr Doležal

Quote from: Marek B. on 27.01.2012, 12:00
nové jističe vyžadují osazení na DIN lištu, která ale zase není instalována v rozvodnici na chodbě domu.

Použijte retrofitovou základnu od SEZ Krompachy.
Viz.
http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2005-02-27.9271854804
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

František Šohajda

Pokud máte 15A a budete chtít 25A určitě novou výchozí RZ !
Proč ? protože stará instalace je "zrevidována" na 15A a vy tam pustíte 25A !
Tak proto....u 1fáze je tam do 25A včetně...nic nebudete platit za zvýšení "ampéráže".... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Marek B.

Quote from: František Šohajda on 27.01.2012, 13:25
Pokud máte 15A a budete chtít 25A určitě novou výchozí RZ !
Proč ? protože stará instalace je "zrevidována" na 15A a vy tam pustíte 25A !
Tak proto....u 1fáze je tam do 25A včetně...nic nebudete platit za zvýšení "ampéráže".... (dance)

Od bytového rozvaděče je to již nové, krom malé části, která zůstala z ekonomických důvodů v TN-C. Mezi rozvaděčem bytovým a "chodbovým", kde je elektroměr a hlavní jistič hodlám trasu stejně změnit na měď s předpřípravou na budoucnost, tedy 5x6mm.

Marek B.

Quote from: Juraj Rojko on 27.01.2012, 12:42
Elektrikář si s touto situací neumí poradit, nebo "ČEZ" po vás chce nějaký poplatek, nebo v čem je vlastně problém?

Nikoliv, chci se připravit na alternativy mít jakousi oporu, protože na první telefonický kontakt mě bylo řečeno -> PLATIT i připojovací poplatek.

Radim Strycharski

Quote from: Marek B. on 27.01.2012, 14:01
mě bylo řečeno -> PLATIT i připojovací poplatek.

Ano, to je správná informace. Musíte zaplatit 10 x 200 = 2000 Kč, protože si přidáváte 10 A jednofázových. Pokud byste měnil 15 A za 16 A, tak se neplatí nic. Něco jiného je stálá měsíční platba za rezervovaný příkon, ta je stejná až do 1 f 25 A.

Zdenek Jakubcik 1

Pokud máte, nebo v brzké době budete realizovat, odvod z RE CYKY-J 5x6, tak bych uvažoval o 3f připojení a použil bych hlavní jistič 20B/3.

Marián K

Keď som zisťoval na elektrárňach podmienky výmeny stúpačkového vedenia, bolo mi povedané, že čo sa týka istenia pred meraním, stačí priložiť zoznam odberateľov s istením nižším ako 25A a všetkým bude navýšené na 25A bezplatne. Zoznam potrebujú len kvôli evidencii.
Ale to na SK.

Martin Šedivý

Pokud máte jako dodavatele PRE, musíte si výměnu s revizí objednat u revizního technika, který má s PRE smlouvu. Více v seznamu na stránkách PRE.

Kvita Ladislav

Quote from: Radim Strycharski on 27.01.2012, 16:34
Ano, to je správná informace. Musíte zaplatit 10 x 200 = 2000 Kč, protože si přidáváte 10 A jednofázových. Pokud byste měnil 15 A za 16 A, tak se neplatí nic. Něco jiného je stálá měsíční platba za rezervovaný příkon, ta je stejná až do 1 f 25 A.

Marek B uvádí, že má "smluvně podchyceno" 25A, proto se domnívám, že navýšení platit nemusí.
Řešil jsem cosi podobného, zákazník měl instalován J7K 21A a požádal mě o výměnu tohoto jističe za nový 3B/25A. Nebyl nutný ani doplatek (pochopitelně- měl sice jistič 21A, ale platil podle smlouvy, ceníku a podmínek 25A), nebyla nutná ani revize. Musím ale podotknout, že původně byl požadavek na revizi ze strany operátorky call centra, kde jsem dojednával odplombování, vznesen. Následoval krátký rozhovor s operátorkou, při kterém tato operátorka pochopila (po konzultaci s kýmsi v call centru), že se jedná pouze o dobrovolnou výměnu nevyhovujícího jističe za jistič odpovídající připojovacím podmínkám a v souladu se smlouvou, a že toto nelze považovat za navýšení rezervovaného příkonu, protože rezervovaný příkon (jistič 25A) má odběratel sjednán a platí si jej, a proto požadavek na revizi není na místě.

Marek B.

Quote from: Radim Strycharski on 27.01.2012, 16:34

Já to vnímám tak, a podle smlouvy to tak je, že nepřidávám nic, ve smlouvě je jednoznačně deklarováno 1x25A, tedy jde o chybu distributora, nikoliv mou.

Marek B.

Osobně bych to viděl tak, že náklady samotné by měly zahrnovat jistič samotný, prodrátování v rozvaděči a hotovo.

Revize rozvodu ze společného rozvaděče k bytovému je již nadbytečná z pohledu dodavatele, spíše v zájmu mém coby odběratele pro klid duše - současný stav je 2x4mm v Al, délka do 5m.  I to je důvod proč bych to rád vyměnil, a měl klid až po rozvaděč společný.

František Šohajda

QuoteRevize rozvodu ze společného rozvaděče k bytovému je již nadbytečná z pohledu dodavatele, spíše v zájmu mém coby odběratele pro klid duše - současný stav je 2x4mm v Al, délka do 5m.  I to je důvod proč bych to rád vyměnil, a měl klid až po rozvaděč společný.

Třeba EON bytový rozvaděč nezajímá vůbec ! Tam podle nich si třeba dejte holé dráty po kuchyňi !
Je zajímá jen technicky vhodné místo pro měření které musí mít všechny náležitosti ČSN,PN a zákonů !
Co jde dál je jim jedno !Stav bytové rozvodnice  zase musí zajímat jejího majitele podle zákona!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jaromír Urbanec

já bych jen nahlásil rozplombování po telefonu pro závadu na jističi a dal tam 1x25A B a nechal bych to, ten třífázový přívod bych udělal až při rekonstrukci bytu popř. zrušení plynového sporáku.

Zdenek Hejčl

To je dobrý nápad.....
Podle fakturace 25A, fyzicky16A. Tak jsem vyměnil nahlásil poruchu a panáček z ČEZ  (no) (no)
Já mám v papírech 16A, tak tam bude 16A,  jinak nazaplombuji.
Zažádejte si na 25A a nebude problém.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU