• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jakou správnou vidlicí osadit elektrický přívod stolní dvoukotoučové brusky?

Started by Václav Jungbauer, 30.01.2012, 11:21

previous topic - next topic

Jaroslav Hasala

Výrobce by podle mého soudu měl standardně osazovat pětipólové vidlice, v souladu s platnou legislativou.
Jiné vidlice jen vyloženě na objednávku.
Tedy přesně naopak, než je současná praxe.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Pavel Horský

Quote from: Milan Hudec on 01.02.2012, 14:09
Já být výrobcem, tak prostě k brusce přibalím redukci a budou spokojeni jak majitelé starých 4P zásuvek, tak majitelé nových 5P zásuvek.

Velice líbivé řešení. To by si měl vzít výrobce k srdci, dál se neptat a přibalovat.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

Quote from: Jaroslav Hasala on 01.02.2012, 14:35
Výrobce by podle mého soudu měl standardně osazovat pětipólové vidlice, v souladu s platnou legislativou.
Jiné vidlice jen vyloženě na objednávku.
Tedy přesně naopak, než je současná praxe.

Majitelé brusek (pot. zákazníci) jsou dle mých zkušeností spíše majiteli 4P zásuvek ve svých starších dílnách či obydlích.
To jen postřeh.

Petr M

Quote from: Milan Hudec on 01.02.2012, 16:01
Majitelé brusek (pot. zákazníci) jsou dle mých zkušeností spíše majiteli 4P zásuvek ve svých starších dílnách či obydlích.
To jen postřeh.

Většina z nich se dřív nebo pozděj dostane do situace, kdy jede fušovat ke kámošům / příbuzným, nebo do situace, kdy budou rozšiřovat či rozšiřovat instalaci...  ;)

Navíc v prospektech vypadá velmi dobře, že se strojem člověk nafasuje nějakou užitečnou věc navíc...

Byl bych každopádně pro redukci

Václav Pešek

tohle je stolní bruska, tudíž se nepřemisťuje a v 90% stejně připojuje napevno.
CNC mechanik - §6

Jungbauer

Děkuji za Vaše diskusní příspěvky.Domníval jsem se,že toto forum je určeno  na to,abychom se my neznalí a zpoždění dozvěděli něco nového.V podstatě jsem  však na svou jednoduchou otázku, zda je nařízeno nějakým předpisem používání pětikolíkové vidlice či ne, nedostal jednoznačnou odpověď.Je pravda,že jsem strojař a ne elektrikář.Snažil jsem se danou problematiku naštudovat v normách,ale předpisy jsou tak rozsáhlé,že jsem se v nich vždy ztratil.

Jirka Š. Svejkovský

Myslím, že kol. Beláň vám dal správnou a vyčerpávající odpověď. Má jít vždy o pětikolíkovou vidlici. Pokud přívod neobsahuje vodič N, zůstane příslušný kolík nepřipojen.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B