• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je prosím někde v normě povinnost pro uznání záruky přizemnit bojler?

Started by Lukáš Žák, 09.02.2012, 17:30

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Hudec on 10.02.2012, 20:28
...Nebo jsem to již překombinoval?

Jen tak mimochodem, dovolím si drobnou citaci z návodu k nerezovému nepřímotopnému (takže žádná elektrika) ohřívači instalovanému u nás v domě:

...
- připojení zásobníku provést přes mosazné přechody
- zemnicí šroub umístěný na zásobníku a mosazné přechody musí být vzájemně galvanicky pospojovány a uzemněny
...

Bludné proudy a elektrochemické potenciály dovedou pěkné věci.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Hudec

No vida, ač se odpověd na původní otázku zdála jasná, je přeci jen možné, že záruka použití oné zemnící svorky vyžaduje.
Jde jen o to, zda onen kontrolní technik měl tu fantazii a zkušenosti s bludnými proudy kterou zde předvádíme, či to prostě jen zkusil  :)

Zdenek Hejčl

Zemní svorka ( kostřící šroub) je na těle svařence - držáku bojleru a nádrže. Svorkovnice s PE je spojena s kostrou pomocí vodiče a šroubu, či konektoru.
Ještě něco nejasného?  ;)  :D 
A včera jsem v hospodě vyhrál.  (beer)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Hudec

Quote from: Zdenek Hejčl on 11.02.2012, 11:29
Zemní svorka ( kostřící šroub) je na těle svařence - držáku bojleru a nádrže. Svorkovnice s PE je spojena s kostrou pomocí vodiče a šroubu, či konektoru.
Ještě něco nejasného?  ;)  :D 
A včera jsem v hospodě vyhrál.  (beer)

To Ti gratuluji, já v šachách též :)

Roman Reinisch

Quote from: Lukáš Žák on 09.02.2012, 17:30
Mám malý problém se servisním technikem společnosti Ariston....

Spíše než k elektroinstalaci, ke které se jako laik nemohu vyjadřovat, mě napadá možnost a má vlastní zkušenost s bojlerem, kterým mám v technickém přízemí. Jedná se o bojler Tatramat EOV, zakoupený před 15ti lety. Až nedávno po takové době se stalo, že jsem zjistil protékání kapiček vody na spodním krytu (přírubě) bojleru u připojení elektro součástí. Vyměnil jsem těsnění, topné těleso, čidla ad. a bojler funguje dál. Nemůžu jinak než vyzdvihnout starý dobrý čechoslovácký výrobek, který tak mohu jen doporučit.

Je jasné, že protékající voda v elektroinstalaci bojleru nemůže mít se samotným připojením nic společného.
Spíše se jedná o vadu výrobku - jednotlivých částech, kusech, spojení atd.

František Kabát

Divím se technikovi, že se spíš nezajímal o tlak vody.Bojlery některých výrobců jsou na to choulostivé a musí se před ně dávat redukční ventil. Pokud nejste napojen na veřejný vodovod, pak může být problém ve vypínání darligu, potom redukční ventil opravdo pomůže.