• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Na akom princípe pracuje omračovacie trafo na ošípané?

Started by Peter Ferko, 23.02.2012, 15:28

previous topic - next topic

Peter Ferko

23.02.2012, 15:28 Last Edit: 24.02.2012, 00:16 by Miroslav Minařík

Vedel by mi niekto poradiť na akom princípe pracuje omračovacie trafo na ošípané a z akých elektrosúčiastok sa má skladať?

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Peter Ferko

Zatiaľ nie, na webe som zatiaľ nenašiel free verziu, budem ju asi musieť kúpiť :)

František Šohajda

Já viděl při zabíjačce jednoho řezníka který měl jaké-si domácí udělátko.....dvě nerezové jehly ve dřevě,trafo z 230V /asi70V a těch 70V měl dovedeny na ty nerezové jehly.....
Ty dvě jehly pod napětím píchl do prasátka a bylo nehybné.....
Jenže, dalo se po skleničce a otec majitele domácího,šetřílek, si myslel že je prasátko mrtvé vytáhl ze zásuvky vidlici z onoho trafa ! A co se dílo....Prasátko vyskočili, začalo běhat a nabíralo všechno co mělo v cestě.....bylo z toho nakonec ródeo..... ;D ;D ;D

I tak se dají dělat "domácí" zařízení.. ;)

Jako mladý elektrikář jsem stavěl jednu velkou firmu na maso-tehdy masokombinát...
Tam jsme montovali takové kleště (něco jako na pojistky vn), které byli zapojeny kabelem do zásuvky se spec kontakty.....do zařízení jsem se nedíval, co tam bylo zapojeno...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Peter Ferko

Podľa mojich vedomostí je to oddelovacie trafo. Len neviem, aké ďalšie súčiastky a ochranné prvky to má obsahovať.

Mäsiar asi pozabudol omráčené prasiatko vykrviť, čo mi pripadá divné, inak by sa ťažko prebralo :)

Hugo K.

Až se vám podaří omráčit sebe, zjistíte že vynálezce je sakra nebezpečné povolání  ;)

Peter Ferko

Ono to už vynájdené je, len sa chcem poradiť s niekým, kto tomu rozumie  ;)

Milan Hudec

Omračovat prase transformátorem je přepych, vždy stačila sekera či palice.
Navíc se trafo většinou nesnadno montuje na potřebnou násadu (dance)

František Šohajda

QuoteMäsiar asi pozabudol omráčené prasiatko vykrviť, čo mi pripadá divné, inak by sa ťažko prebralo Úsměv

Právě se chystal ho vykrvit, jenže do toho došla "štamprlka slivovice"..... ;)

(ono nebylo podle mne omráčené, ale znehybněné-paralyzované el. proudem.... (dance))
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Rozmahel Vladimír

S tímto druhem prasobijky mám bohaté zkušenosti. Jak osobní, tak od kamarádů. Prase je pouze ochromené, jakmile by došlo k předčasnému vypnutí, nebo přerušení šňůry, je okamžitě vzhůru a strašně nasrané. Vím o pár vyvrtnutých kolenech takových řezníků... :D
Jeden už před mnoha lety vychvaloval svůj nástroj, řka je to zcela bezpečné. Když jsem ho upozornil na nebezpečí dvoupólového dotyku, jen se smál. Po čase si sáhl obouruč a názor na manipulaci zcela změnil. Některé strojky mají vyšší napětí a prase si křečí i láme kosti. Konstrukce je velmi jednoduchá, je zde velmi rozšířená, ale nebudu ji tady uvádět. (surprice)

Petr M

Co dokáže složit stokilový prase, dokáže složit i stokilovýho kutila. Takže je lepší k popisu funkce říct jenom to, že průchodem el. proudu zvířetem je vyvolána svalová křeč. Jinka je pro vás lepší to nezkoumat a pro zdejší diskutující to sem nepsat, aby se vyhnuli všetečným otázkám vyšetřovatele, až vás to sejme.

-George

A před použitím podobného bastlu bych ještě nastudoval vyhlášku č. 382/2004 Sb., zejména § 7.

Marian Hanzalík

Quote from: Petr M on 24.02.2012, 15:16
....že průchodem el. proudu zvířetem je vyvolána svalová křeč.

A to nemá vplyv na kvalitu masa?

František Šohajda

Přesně tak, jak popisuje kol.Rozmahel...

Quote from: Marian Hanzalík on 24.02.2012, 15:48

To asi nikdo nezjistí....? Asi kdyby to mělo něco špatného,nepoužívalo by se to zvláště pro své zabíjačky, kdy to snědí sami doma.... :o

Peter Ferko

V komerčných bitúnkoch sa všade používa omračovanie ošípaných elektrickým prúdom, je to štandardný postup. Čiže 99 % bravčového mäsa je z takto porazených ošípaných. Pri vyšších prúdoch môže dôjsť aj k fraktúram a poškodeniu svalov.

Petr M

Quote from: Marian Hanzalík on 24.02.2012, 15:48

Když se to včas vypne a svaly se stihnou uvolnit, tak ani moc ne. Rozhodně je to zanedbatelný ve srovnání s adrenalinem od stresu (zvíře je v bezvědomí, ale nemůže se hýbat). Ťafka mezi oči ho tak nevystresuje, když je dobře, tak o ní ani neví.

Peter Ferko

Ten istý účinok má aj tá "ťafka" medzi oči, dôležité je či zviera nie je stresované pred porážkou. Ale trafiť (resp. netrafiť) presne medzi oči je pre zviera mnohokrát väčšie riziko ako ho zasiahnuť prúdom. Mohol by som rozprávať ako vyvádza chybne trafené prasa. Pri elektrike nie je čo riešiť.

František Šohajda

V našem kraji se to používá už nějaké to desetiletí......
Nic nového pod sluncem... (dance)