• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:51

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Těšíte se na průkaz bezpečnosti?

Started by Zdenek Rajmont, 26.02.2012, 14:26

previous topic - next topic

Zdenek Rajmont

26.02.2012, 14:26 Last Edit: 26.02.2012, 17:55 by Miroslav Minařík
Aniž by o tom širší elektrotechnická veřejnost věděla, v tichosti se chystá nová legislativa.
Cituji z příspěvku p. Dobiáše ze stránek Unie elektrotechniků České republiky:

Při konzultacich s TIČR jsem předložil následující podnět k řešení:

Návrh úprav vyhl.č.50/78 Sb.

par. 3,4 - sloučit - osoby bez elektrotechnické kvalifikace / oprávnění pouze k uživatelskému přístupu k elektrickým zařízením/
par. 5,6- sloučit - osoby s elektrotechnickou kvalifikací / proukazuje se elektrotechnickým vzděláním - tzn. výuční list , maturitní vysvědčení , VŠ diplom/ neabsolvují žádné přezkoušení v rámci praxe, jsou vždy odborně vedeny
par. 7,8a, 8b, 9 - sloučit - osoba s elektrotechnickou kvalifikací s atestací pro vedoucí činnost / - proukazuje se elektrotechnickým vzděláním a atestací dle tř. zařízení, napětí, prostorů atd/ - oprávněna ke vstupu do ,,průkazu bezpečnosti"
(vedoucí montáží, vedoucí údržby, apod. - školí své podřízené, kontroluje jejich činnost) atest vydává TIČR /tzn. podléhá dozoru TIČR
par.10a, 10b, - sloučit - osoba s elektrotechnickou kvalifikací s atestací pro tvorbu technické dokumentace - / proukazuje se elektrotechnickým vzděláním a atestací dle tř. zařízení, napětí, prostorů atd./ oprávněna k zakládání a vstupování do ,,průkazu bezpečnosti", - školí své podřízené, kontroluje jejich činnost, atest vydává TIČR /tzn. podléhá dozoru TIČR pro investiční činnost - atest vydává TIČR /tzn. podléhá dozoru TIČR (potvrzuje ČKAIT)
par. 11 - osoba se zvláštní způsobilostí - např. pro výzkum (nemusí mít elekrotechnické vzdělání - absolvuje však rozdílovou zkoušku) , vysvědčení vydává TIČR /tzn. podléhá dozoru TIČR
par.12 - povinnost uživatelů vést průkaz bezpečnosti (včetně bytového fondu) (tím bude umožněn výkon SOD, atd /např.soudní spory, řešení škod, auditů atd)

Portál TIČR
uvedení požadavků pro jednotlivé atesty, jejich aktualizace
aktualizace přehledu norem a zákonů (nějaká dohoda s UNMZ)
požadavky pro stavební úřady

stanovit TIČR co by správní orgán pro technická zařízení
tzn. nový zákon 174/68 Sb. o SOD
stanovit oznamovací povinnost zahájení projektování zařízení tř.I dle vyhl.č.73/2010Sb.

Živnostenský zákon, stavební zákon, případně další
vyvolat změny podle tohoto návrhu , tzn. koncesované živnosti

Dokumentace
pro stavební povolení - vnější vlivy, zákresy koncepčního uspořádání, příslib výkonového pokrytí, parametry v připojovacím bodě potvrzené dodavatelem , výkresy a výpočty parametrů páteřních rozvodů ,
ke kolaudaci - kompletní průkaz bezpečnosti (s uvedením odpovědných osob)

PS. Tento návrh předpkládá, že TIČR se stane správním orgánem. To, že tomu tak prozatím není, bych nepodceňoval. Vždyť stačí, aby se TIČR stal technickým odborem SUIP, tím získá statut orgánu oprávněného (mezi jiným) i k sankcím. Je to ale na MPSV.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Normální člověk

Pane Rajmonte snad si nemyslíte, že má na toto téma někdo chuť diskutovat!? Toto normálního člověka v praxi ani nenapadne a zabývá se tím snad několik prostatických zaprděnců. Vy bohužel pouze přiléváte olej do ohně i přes to, že to myslíte dobře. Buď si všimněte komu nastavujete tvář nebo se na to raději vykašlete.

V naší firmě si vyhlášku 50 potvrzujeme sami sobě již roky stejně jako si hlídáme kvalitu a zodpovídáme za ni. Je pravdou, že jsme kolos u kterého se vše předokládá a zmiňovaný průkaz je potřebný především pro podomní jednotlivce abych koncový spotřebitel zjistil o koho jde.

Oldřich Morávek

Nejsem si úplně jistý, jestli jste si nick "Normální člověk" zvolil správně?
Příspěvek kolegy Rajmonta naznačuje docela velkou revoluci v certifikaci odbornosti, včetně dozoru.
Tu džungli, která by v rámci takového návrhu vznikla, si snad ani nechci představit.

Milan Hudec

Průkazy bezpečnosti by se měly vystavovat, ale nikoli na instalace, ale na projektanty, co ti dokážou někdy zmrvit je neuvěřitelné a mám pocit, že je čím dál tím hůř.

Jirka Š. Svejkovský

Pane Normální Člověče (zvláštní jméno), zřejmě neznáte pana Dobiáše a jeho urputnou snahu zrušit revizní techniky a nahradit je papírem Průkaz bezpečnosti. Je to pouze jeho názor, který nemá podporu v širší odborné veřejnosti, přesto jej prezentuje jako hotovou věc.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Zdenek Hejčl

Třeba je také možné, že pan Dobiáš působí v nějaké lobby a prosazuje její zájmy. (je motivován)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jirka Š. Svejkovský

Hlavně je úplně mimo mísu. Nevím, za koho kope, podle mě za nikoho, protože na tom nikdo vydělat nemůže. Ani uživatel, pro něj by to znamenalo výrazné snížení bezpečnosti za cenu další byrokracie.

Jan Alin

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 26.02.2012, 20:30
Nevím, za koho kope, podle mě za nikoho, protože na tom nikdo vydělat nemůže.

Také nevím za koho kope ale určitě na tom může někdo vydělat. Zrušení RT odstraní z cesty i těch pár posledních poctivých kteří brání uvedení odfušovaných instalací do provozu. Pak už bude krásný prostor pro zpoplatněné vydávání papíru nazvaného průkaz bezpečnosti a nikdo již nebude kontrolovat co pak firmy dělají. Já v tom vidím velký kšeft pro vydavatele papíru a pro fušerské firmy. No a možná to zastřeší nenápadně i nějaké profesní sdružení.  :(

Jirka Š. Svejkovský

Já bych neviděl za každou snahou spiknutí, i když, velkým developerům by se to určitě hodilo. Podezírám pana Dobiáše ze snahy zapsat se do dějin české elektroechniky.

Jan Hájek

Dokud nebudou rychle fungovat soudy, je jakýkoliv systém na nic.
Dnes je situace taková, že si člověk nemusí dát ani moc záležet aby:
Sehnal projektanta s platným kulatým razítkem, který nakreslí něco, čemu nerozumí.
Montážní firmu s oprávněním na VTZ, jejíž montéři mají lobotomii a šroubovák.
Výchozí revizní zprávu vystaví revizní technik, s platným a čerstvým oprávněním, který je na tom ještě hůř než ten projektant a montér. Pak přijde někdo, kdo tam na základě Vyhlášky dojít musí a protože nenese žádnou zoodpovědnost, tak za poplatek vše potvrdí jako správné.

Jakákoliv modifikace současného systému je na nic, je to jen prodlužování doby kolapsu.

Nejlepší by bylo zrušit vše, lidé by pak nebyli oblbováni něčím, co stejně nefunguje, byli by podezřívaví a dávali by velký pozor na to, za co platí.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Štěpán Valenta

Vzhledem k urážkám a napadání kolegy Dobiáše vám neodpovím. A očekávám, že urážlivé výroky a příspěvky budou správcem stránek urychleně smazány. Děkuji.  o:-)

Jan Alin

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 26.02.2012, 20:47
Já bych neviděl za každou snahou spiknutí, i když, velkým developerům by se to určitě hodilo.

Stejné to bylo s prováděním revizí strojních zařízení. Ještě v době kdy byla vydávána osvědčení E4 pro stroje tak RT byli mnohdy překážkou uvádění do provozu dovážených zařízení z Německa. Beze změny legislativy se revize strojů přestaly dělat a více méně je nahradilo CE. Dnes se mají provádět tzv.kontroly a zkoušky neprovádí až na pár firem s vlastním systémem údržby nikdo. Podle mých zkušeností se stav zařízení ve firmách které revize nebo kontroly neprovádí už za tu krátkou dobu dost zhoršil. Ale to by bylo na jinou debatu a možná i neveřejnou.

Fuk Tomáš

Quote from: Štěpán Valenta on 26.02.2012, 20:51
...A očekávám, že urážlivé výroky a příspěvky budou správcem stránek urychleně smazány...

Očekávat můžete leccos, ale pokud máte dojem, že některý příspěvek je urážlivý, máte možnost na to moderátora upozornit pomocí tlačítka Upozornění.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Mohl byste specifikovat ty urážky? Napsal jsem svůj názor, který se vám ani panu Dobiášovi určitě líbit nebude. Stojím si za ním a je na vás mě přesvědčit, že se mýlím. Není to tak těžké, stačí dobrý argument.

Jan Alin

Quote from: Jan Hájek on 26.02.2012, 20:49
Nejlepší by bylo zrušit vše, lidé by pak nebyli oblbováni něčím, co stejně nefunguje, byli by podezřívaví a dávali by velký pozor na to, za co platí.

;D ;D Právě jste zrušil stát.  ;D ;D

Teď nevím zda s vámi nesouhlasit, něco mi říká že pokud by se zrušilo opravdu všechno tak by to nemuselo být horší.  :D

Jan Hájek

Quote from: Jan Alin on 26.02.2012, 21:03
Teď nevím zda s vámi nesouhlasit, něco mi říká že pokud by se zrušilo opravdu všechno tak by to nemuselo být horší.  :D

Přesně, situace se nezhorší a navíc bude jasné, jak to doopravdy je.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Milan Hudec

Quote from: Štěpán Valenta on 26.02.2012, 20:51
Vzhledem k urážkám a napadání kolegy Dobiáše vám neodpovím. A očekávám, že urážlivé výroky a příspěvky budou správcem stránek urychleně smazány. Děkuji.  o:-)

Tak jsem si to pročetl se zjištěním, že bych na něco takového nepřišel ani po veeeelikém požití, tudíž se jedná s největší pravděpodobností o dříve prozrazený apríl, kterým se není třeba nijak zabývat, chlapi klídek a na zdraví (drinks)

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Jan Alin on 26.02.2012, 21:03
;D ;D Právě jste zrušil stát.  ;D ;D

Teď nevím zda s vámi nesouhlasit, něco mi říká že pokud by se zrušilo opravdu všechno tak by to nemuselo být horší.  :D

Na počátku práva bylo desatero. To vystačilo do okamžiku, kdy vládci pochopili, že jim nezaručuje moc. A tak vznikla evropská smlouva. Pardon, Tóra... Korán... ne, Starý zákon! (už v tom mám nějaký chaos)