• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze mít 2 ledničky a zásuvku na kuchynské lince na jeden okruh ?

Started by Petrparadise, 11.03.2012, 20:17

previous topic - next topic

Petrparadise

Quote from: Jiří Schwarz on 12.03.2012, 07:29
To si stavíte sami? Jen tak, bez projektu? Plyn si taky nějak uděláte?

Jestli jste na všechny 3 otázky neodpověděl ANO, přidávám 4. - A proč se právě v elektrice chcete hrabat, když o tom nic nevíte?

Asi takhle .. Jsem vyučený elektrikář, i když se té profesi příliš nevěnuji, proto jsem se chtěl poradit s "kolegy" . Ano, řeknete si, že jestli jsem vyučen měl bych to všechno znát a neptat se, ale chtěl jsem znát názor někoho jiného.

Co se týče dalších otázek jestli mame mikrovlnou troubu a podobně ...
Ano máme, ale v mistnosti kde bude nová kuchyň jsou zásuvky které jsou stávající . ( je to sice taženy  po staru dvou linkou ale v mědi, tak nevidim důvod proč to tam nenechat beze změn).

Mimochodem, do teď bydlíme v panelovém domě, kde jsou všechny zásuvky v bytě  na jeden okruh a kuchynská linka (kde je právě varná konev popřípadě se tam připojí fritovací hrnec) zvlášť a bez problému  nic nepadá..

Proto jsem měl takovou nejjednoduší vizi, lednice a zásuvku na kuchynské lince zapojit na jeden okruh, ale dobře .. dám to aspoň na ty dva.

Zdenek Hejčl

JJJ to je rozumné, ale na 1,2,3.... vynikne tzv. kočkopes.  (zle)
Když už předělávám kuchyň tak pořádně, abych na to nesáhl nejlépe několik let a udělal rezervu pro myčku a další kuchyňské žravé spotřebiče. Za rok si domácí vzpomene: chci myčku atd...
Ono na dobře vybavenou kuchyň je potřeba nejméně 7 samostatných přívodů. Jinak je to (wall).
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jiří Šatara

Řešil se tu chránič na lednici, který mi také přijde jako bezpečné řešení. Ale jaký typ chrániče doporučujete, vzhledem ke kompresoru v ní? A, AC nebo třeba A-G?

Fuk Tomáš

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Šatara

Nedaří se mi najít dvoupólový chránič typu G/A  na zásuvkový okruh na kterém je i lednice.
Mám zásuvkový okruh v kuchyni, na němž je bohužel píchnutá i lednice. Jištění je samozřejmě 16A char.B Chci tam dát proudový chránič typu G, aby se mi náhodou nestalo, že mi při bouřce vypadne a zároveň aby byl citlivý na střídavé i stejnosměrné proudy. Nikdy nevím, co do zásuvek v kuchyni zapnu. Chránič má být jen na tento okruh.
Jaký dostupný chránič je nejvhodnější?

Marek Zeman

Vašemu požadavku odpovídá Schrack BCFO 40-2-003/GA, jedinou jeho nevýhodou je cena. Chránič stejných parametrů dělá určitě i Eaton. Osobně nemám žádný vyzkoušený, doma mám chránič typu A.

Jiří Buben

Vzhledem k tomu, že většina lidí má hluboko do kapsy a žije z ruky do huby, je případná škoda, při vybavení proudového chrániče napájejícího lednici,  minimální. Lednice bývají prázdné. S mrazničkou už je to jiné. :D
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

František Šohajda

QuoteLednice bývají prázdné. S mrazničkou už je to jiné. Smích

U nás na Moravě mám v mražáku schováno celé "prasátko"....Nestalo se mi , že chránič vypadnul!

Pokud vím tak v nemocnicích jsou zásuvky na sesternách přes obyč. chrániče a sestry tam bez problémů
zapínají lednice s léky.....nevzpomínám si případ, že by chránič vypnul....mimo spálený motor!!
A t některé lednice, vzhledem k financícm ve zdravotnictví jsou z dom Marie-Therezie... (dance)
A to jsou desítky lednic!! ;)

To daleho hroší jsou starší PC ,více jak jeden zapojené na jeden zásuvkový okruh!! >:D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Buben

To: Šohajda

Taky jsem nepsal, že bych na mrazák chránič nedával. Osobně doporučuji chrániče lednice, nelednice, mražák, nemražák. Ono totiž nelze u čecháčků zaručit, že si za 5 let mamina nevzpomene, že chce lednici nebo mražák jinam a najednou je ze zásuvky určené pouze pro lednici, zásuvka pro všeobecné použití.

Spíš jsem jízlivě poukazoval, na fakt že se tam u spousty lidí nemá co zkazit, jen že mrazničky bývají nadité po okraj právě těmi čuníky. ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jiří Šatara

Koukal jsem na ty chrániče typu G/A a vsechny mají zkratovou odolnost 10kA. Jistič mám ale 6kA. Nevadí to, nebo musí být jistič stejné zkratové odolnosti. Určitě si chci na tu lednici nechat namontovat chránič. Prý typ A stačí, ale myslím, že typ G/A je lepší, i za tu vyšší cenu.

Milan Hudec

Čím více kA, tím lépe, nevím kdo vám radí ale typ A bez toho, že bude zároveň G není dobré řešení

Jiří Šatara

A může být jistič 6kA a chránič 10kA, nebo musejí mít stejnou hodnotu kA?

Jan Franěk

Quote from: František Šohajda on 23.02.2013, 08:12
U nás na Moravě mám v mražáku schováno celé "prasátko"....Nestalo se mi , že chránič vypadnul!
.............

Přesně tak. Znám mnoho domácností, kde mají jeden centrální chránič a problémy s jejich padáním nemají.
I proto se dá říct, že s každým dalším chráničem, prudce vzrůstá spolehlivost celé instalace. Vaše obavy jsou zbytečné.

Osobně nepovažuji ani to prasátko v mrazáku, za tak velkou škodu, abych si snížil bezpečnost na některé ze zásuvek a ještě se navrch bál toho, že mi manželka mrazák přestěhuje někam jinam a mě zůstane nechráněný vývod.

Quote from: Jiří Šatara on 23.02.2013, 18:02
A může být jistič 6kA a chránič 10kA, nebo musejí mít stejnou hodnotu kA?

10kA znamená, že "víc vydrží". Není to problém.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří Šatara

OK, děkuji. Našel jsem Chráníč OEZ OFI 25-2-030A-G, to je to, co jsem hledal pro okruh s lednicí.
Ještě dotaz k myčce a pračce, tam stačí prý klasický chránič typ AC. Je to pravda?(tam zřejmě stejnosměrný proud nehrozí).

Maroš Klein

Myslím si, že v určitých prípadoch v domácnosti by nemuselo platiť chladnička=chránič.
Len pripomeniem, že v priestoroch priemyselných, obchodných a iných, kde sú zásuvky pod dozorom osôb znalých alebo poučených, teda zamestnávateľom preukázateľne zaškolených sa môže použiť výnimka 411.3.3 pozn., 1., resp. 2. odsek. Tam chladničky v skladoch potravín pre napr. veľkokuchyne bez chrániča problémom nebudú.
V domácnostiach je to ale iná kapitola. Osoby poučené tam asi bežne nikto hľadať nebude. Alfou a samozrejme aj pravdou v polovici príspevkov je PD. Súčasťou každej PD je aj určenie vonkajších vplyvov, kde v domácnosti to bude BA1, prípadne BA2 (v náväznosti na povinnosť použitia doplnkovej ochrany). Ak to teda bez PD neide, čo bráni projektantovi použiť v technickej správe druhú výnimku zo 411.3.3, samozrejme s náležitým poučením v časti vyhodnotenia neodstrániteľných rizík.
Viem si to predstaviť pri serióznych projektoch s jasným zámerom, napr. so zabudovanými spotrebičmi, presne vymedzené miesto a samozrejme s ohľadom na iné PD (plyn, voda, odpad, kúrenie...). Pobehovanie s chladničkou po byte v štýle "čo keby niekedy" projektanta zaujímať nemusí, ten projektuje v zmysle jasne dohodnutých podmienok na začiatku. No a samozrejme všetky následné zmeny minimálne po konzultácii a doplnení projektu. Zadarmo sú však možno iba menej konkrétne rady na tomto fóre ako napríklad tento.

Milan Hudec

Neáčkový chránič již pomalinku ztrácí smysl,

Milan Illek

Quote from: Jiří Schwarz on 12.03.2012, 07:29
A proč se právě v elektrice chcete hrabat, když o tom nic nevíte?

On se vtom může hrabat mj. z toho důvodu, že existují zdroje informací s ochotnými rádci laikům.  :'(