• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:25

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Slyšeli jste o chystaném zrušení normy na jímače ESE?

Started by Jan Franěk, 27.04.2012, 19:06

previous topic - next topic

Jan Franěk

27.04.2012, 19:06 Last Edit: 27.04.2012, 19:25 by Miroslav Minařík
Tak jsem od jednoho z kolegů slyšel, že jim v minulém týdnu na školení, říkali, že EU přikázala Francii zrušit aktivní jímače. Tedy normu na ně.
Má někdo zde podobné informace, nebo to je jen opět nějaký výkřik do tmy, či jedna paní povídala?
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Lukáš Rotrekl

Myslám, že se o tom už i tady několikrát mluvilo, ale skutek utek....
Kdo chce kam pomozme mu tam....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Hájek

Ne EU, ale CENELEC, nicméně když byla Francie u jeho zrodu, nenapadlo je, že by jim mohl v budoucnu něco přikazovat.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jan Franěk

Quote from: Jan Hájek on 28.04.2012, 00:09
Ne EU, ale CENELEC, nicméně když byla Francie u jeho zrodu, nenapadlo je, že by jim mohl v budoucnu něco přikazovat.

Tak ne EU, ale CENELEC.

A mám to chápat tak, že je tato informace pravdivá?
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Fuk Tomáš

Není přesná.
Uložila národní francouzskou normu zrušit, anebo uvést do souladu s EN 62305.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Petr M

Jan Alin

Quote from: Petr M on 28.04.2012, 21:52
Takže v praxi to znamená zrušit...

Vzhledem k nedávné informaci o koupi výrobce aktivních hromosvodů firmou ABB bych to spíš viděl na úpravu normy tak, aby výpočty byly obdobné v obou normách a na jímači čuměl navíc aktivní bubák. Už jste četl NF C 17-102 ze září 2011?  :(

Jan Hájek

Ano četl, nejen že řešení podle EN 62305 je jistejší, ale je tak o 30% levnější a dá se realizovat.
www.kniska.eu

Jan Alin

Quote from: Jan Hájek on 28.04.2012, 22:19
Ano četl, nejen že řešení podle EN 62305 je jistejší, ale je tak o 30% levnější a dá se realizovat.

Jistota je relevantní jen v případě, že lze řešení nějak porovnat. Pokud budou normy v rozsahu výpočtů obdobné, tak budou obě řešení srovnatelná a legální.
Cena je tržní a nemá nic společného s výrobními náklady.
Sám jsem zvědav jak tohle dopadne.

Jan Hájek

Myslím si, že byste si měl nejdříve uvedenou normu přečíst a i třeba její rozborku na stránkách ICLP, abychom podobné diskuze již jednou pro vždy ukončili. Rovněž po přečtení, ale i přečtení té předchozí edice / v originále/ doporučuji vyrazit na bojové cvičení : Dům, který není v rozporu s řadou norem NFC.
Osobně bych raději hledal archu úmluvy či štěchovický poklad, to bych měl reálnější šanci uspět.
www.kniska.eu

Jan Alin

Quote from: Jan Hájek on 29.04.2012, 11:36
Myslím si, že byste si měl nejdříve uvedenou normu přečíst a i třeba její rozborku na stránkách ICLP, abychom podobné diskuze již jednou pro vždy ukončili.

Tady nejde o dodržování té normy, dokonce ani nejde o to, zda jsou v ní nesmysly. Já bych aktiváku nikdy nevěřil ani pozdravení. Když ovšem dokážou normu upravit tak, aby se stala normou platnou v v zemích EU, nebo dokonce jen v jedné, tak ty debaty budou pokračovat. Trochu mě překvapuje zdánlivá nečinnost firem kolem hromosvodů, vždyť aktiváky pro ně jsou něco jako nekalá konkurence. Firmy prodávající hromosvodní materiál žádná viditelná činnost, kontrolní orgány vydávají souhlasná stanoviska a nepokutují, stavební úřady kolaudují, prodejci klidně prodávají, montážní organizace klidně montují. Jediná viditelná snaha je vystrašit revizní techniky a chlapi co to nosí na zádech na střechu. To je nejsnadnější, ale zbytečné, tento koncový článek totiž nemůže nic ovlivnit.

Na každém hromosvodu lze najít chybu která by šla napadnout a je jedno podle jaké normy. To že neexistuje dům s ochrannou která plně odpovídá normě je argument pro popírání čehokoli.

Quote from: Jan Hájek on 29.04.2012, 11:36
Osobně bych raději hledal archu úmluvy či štěchovický poklad, to bych měl reálnější šanci uspět.

O úspěchu bych si dovolil pochybovat, ale určitě by to bylo zábavnější než politikaření okolo hromosvodů. Když u toho opečeme kus masa a vypijeme i něco dobrého, tak bych se přihlásil na výpravu a slibuji, že se o hromosvodu nezmíním ani slůvkem a to dokonce i za bouřky.  :)

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jan Alin link=topic=22958.msg167430#msg167430Já  tak bych se přihlásil na výpravu a slibuji, že se o hromosvodu nezmíním ani slůvkem a to dokonce i za bouřky.  :)

S takovymi sliby bych byl opatrny ..... :)

Jan Alin

Quote from: Lukáš Rotrekl on 29.04.2012, 12:46
S takovymi sliby bych byl opatrny ..... :)

Proč, mě by se to líbilo, já do přírody rád a hromosvody by mě fakt nechyběly. :D

Lukáš Rotrekl

Neverim tomu, ze by v teto spolecnosti nedosla pri bource rec na hromosvody.

Jan Alin

Quote from: Lukáš Rotrekl on 29.04.2012, 13:10
Neverim tomu, ze by v teto spolecnosti nedosla pri bource rec na hromosvody.

Kdo o tom začne, platí další lahev, aspoň by bylo co pít  ;).

František Šohajda

QuoteFirmy prodávající hromosvodní materiál žádná viditelná činnost, kontrolní orgány vydávají souhlasná stanoviska a nepokutují, stavební úřady kolaudují, prodejci klidně prodávají, montážní organizace klidně montují. Jediná viditelná snaha je vystrašit revizní techniky a chlapi co to nosí na zádech na střechu.

O tomto na stránkách "Elektriky" bylo už hodně napsáno !
Hodně bylo výhružných článků co když se stane když se stane.....a podobného ražení !
Stále (už ale ne tak houfně) se montují....orgány posuzující bezpečnost jej do dneška tolerovaly s otevřenýma očima ! (zle) Někteří revizáci jej revidují bez nějakého problému !
Jsem zvědavý, co se stane do budoucna, tyto "aktiváky"  jsou na řadě velmi lukrativních budov jako
jsou nemocnice,supermarkety,letiště,nádraží a spousta a spousta dalších !!Dělat nebo předělávat na nich hromosvod bude hodně finančně náročné, dnes když nejsou peníze ani na revize jsem zvědavý jak se to bude řešit ??!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Alin

Quote from: František Šohajda on 29.04.2012, 13:18
Někteří revizáci jej revidují bez nějakého problému !

Pokud udělají kontrolu dle návodu výrobce tak se ničeho nedopouštějí a neviděl jsem že by se našel blb co by napsal že aktivák vyhovuje ČSN EN 62305. Když je to na nemocnici, letišti, nádraží,... tak se na uvedení do provozu podílely i dozorové orgány a kolaudační komise. Pokud to prošlo přes ně, tak co má dělat RT? Může jen konstatovat že stav odpovídá stavu schválenému při stavbě a to taky dělají.

Quote from: František Šohajda on 29.04.2012, 13:18
Jsem zvědavý, co se stane do budoucna, tyto "aktiváky"  jsou na řadě velmi lukrativních budov jako jsou nemocnice,supermarkety,letiště,nádraží a spousta a spousta dalších !Dělat nebo předělávat na nich hromosvod bude hodně finančně náročné, dnes když nejsou peníze ani na revize jsem zvědavý jak se to bude řešit ?!

Dovolím si tipnout že se nebude dít nic, prostě to dožije ve stávajícím stavu.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jan Alin on 29.04.2012, 13:45

Dovolím si tipnout že se nebude dít nic, prostě to dožije ve stávajícím stavu.

Ono to na některých typických stavbách s aktiváky bude docela boj navrhnout hromosvod v souladu s 62 305 tak aby byl dodatečně realizovatelný....